Giorgos Papanikolaou


ΠΕΜΠΤΗ 28 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024
Δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς ταχεία απονομή δικαιοσύνης
Κατερίνα, 51 ετών εισαγγελέας πρωτοδικών

Ετικέτες
ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ | ΑΣΦΑΛΕΙΑ | ΑΝΑΠΤΥΞΗ | ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ


2012-05-14 14:29:39


Ματίνα: 
... Ευτυχώς η δικαιοσύνη τελικά δεν είναι πάντα τυφλή!!

2012-04-24 18:35:41


Στάθης: 
... Μπορεί ο χρόνος αναμονής για την τελική απόφαση μίας δικαστικής διαμάχης να είναι μεγάλος, αλλά αν το τελικό αποτελέσμα είναι υπέρ σου, τότε το μέγεθος της ικανοποίησης δε συγκρίνεται με τίποτα!!

2012-02-13 15:24:31


Γιάννης: 
... Πολλοί νομίζω θέλουν να βρουν το δίκιο τους μέσω της νόμιμης οδού, αλλά τα παρατάνε γιατί το να βγει μία απόφαση απαιτεί τουλάχιστον 4 χρόνια!! Δεν θα μπορούσε να μειωθεί αυτός ο χρόνος προκειμένου να μπορεί να επικρατήσει η τάξη;;;

2011-11-22 10:17:06


Πέγκυ: 
... 4-5 χρόνια για να πάρεις διαζύγιο.

2011-11-20 21:43:44


Dimitris: 
... Ε,βέβαια, αν χρειάζεται 4 και 5 χρόνια για να βρεις το δίκιο στο δικαστήριο, είναι δικαιοσύνη αυτή;

2011-11-16 21:45:58


kostas: 
... Δυστυχώς η δικαιοσύνη είναι κατώτερη των περιστάσεων στις μέρες μας
Ελληνικό «Όχι» σε Δουβλίνο ΙΙΙ
12.06.2013

Γιώργος Παπανικολάου ευρωβουλευτής ΝΔ: Αδιανόητο να φορτώνουν στην Ελλάδα τους μετανάστες όλης της Ευρώπης

Στρασβούργο, 12.06.2013

Την αρνητική ψήφο και την πλήρη αντίθεση του στον νέο κανονισμό Δουβλίνο ΙΙΙ διεμήνυσε από το βήμα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διεξάγεται στο Στρασβούργο, ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γιώργος Παπανικολάου. Ο κ. Παπανικολάου έκανε λόγο για κοσμογονικές αλλαγές στην γειτονιά της Ευρώπης τις οποίες το Συμβούλιο αδυνατεί να κατανοήσει εμμένοντας σε νομοθεσίες που επιβαρύνουν χώρες όπως η Ελλάδα όπου βρίσκονται υπό εξαιρετική πίεση εξαιτίας των παράνομων μεταναστευτικών ροών. «Πολύ φοβάμαι ότι ήδη από μεθαύριο, μια μέρα μετά την έγκριση του νέου κανονισμού Δουβλίνο 3, θα ψάχνουμε για το Δουβλίνο 4» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας Ευρωβουλευτής ενώ επανέλαβε την ανάγκη θέσπισης μηχανισμού εσωτερικής (εντός της Ε.Ε.) επανεγκατάστασης μεταναστών, ο οποίος θα βασίζεται σε μια ρήτρα ανακατανομής σύμφωνα με ποιοτικούς και ποσοτικούς δείκτες που θα ισχύουν για κάθε κράτος μέλος.


Συγκεκριμένα ο κ. Γ. Παπανικολάου τόνισε:

«Το νέο πακέτο ασύλου όπως ολοκληρώνεται μετά από τις διαπραγματεύσεις και τους συμβιβασμούς, αποτελεί θετική εξέλιξη. Διασφαλίζουμε κοινές ελάχιστες προδιαγραφές για τις διαδικασίες, την υποδοχή και την προστασία των αιτούντων άσυλο. Με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους, ανεξαιρέτως, σε κάθε κράτος μέλος, με αλληλεγγύη, με ευθύνη, με συνεργασία, με προσπάθεια να αποφεύγουμε την κατάχρηση των συστημάτων ασύλου από οικονομικούς μετανάστες που συχνά και με την παρότρυνση των διακινητών, υποβάλλουν αιτήματα ενώ πραγματικά δεν το δικαιούνται. Δυστυχώς όμως, και στον λίγο χρόνο θα αναφερθώ σ' αυτό, δεν καταφέρνουμε να δημιουργήσουμε έναν πιο δίκαιο καταμερισμό της ευθύνης, ένα πιο δίκαιο καταμερισμό των βαρών όπως αυτά διαμορφώνονται με τον Κανονισμό Δουβλίνο.

Αγαπητοί συνάδελφοι, πολύ φοβάμαι ότι ήδη από μεθαύριο, μια μέρα μετά την έγκριση του νέου κανονισμού Δουβλίνο 3, θα ψάχνουμε για το Δουβλίνο 4. Γιατί οι χώρες πρώτης εισόδου θα εξακολουθούν να δέχονται δυσανάλογα μεγάλη πίεση σε σχέση με τις υπόλοιπες, αφού λόγω των επιστροφών του Δουβλίνου, μεγάλος αριθμός υπηκόων τρίτων χωρών θα εγκλωβίζεται τελικά στις χώρες αυτές, όπως είναι η Ελλάδα, η Ιταλία, η Μάλτα και άλλες. Και αυτό γιατί ο υπήκοος τρίτης χώρας, αφού απορριφθεί η αίτησή του για άσυλο, δεν μπορεί τελικά να πάει σε άλλο κράτος μέλος λόγω της απαγόρευσης του Σένγκεν, ούτε βεβαίως μπορεί να "επιστραφεί" στην χώρα προέλευσης, γιατί η συνεργασία με τις τρίτες χώρες είναι αναποτελεσματική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, πέρσι 25.000 άτομα ζήτησε η Ελλάδα να επιστραφούν στην Τουρκία και τελικά μόνο 110 επεστράφησαν.

Δυστυχώς, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει κοσμογονικές αλλαγές στην γειτονιά μας και στις ροές των μεταναστών προς την Ευρώπη, το Συμβούλιο κάνει σαν να μη τις βλέπει, συμπεριφέρεται σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα. Το Συμβούλιο αρνήθηκε την πρόταση του 2008 της Επιτροπής, για αναστολή των επιστροφών σε περιπτώσεις χωρών με τεράστια πίεση. Φαίνεται ότι τα Δικαστήρια θα εξακολουθήσουν να υποκαθιστούν με τις αποφάσεις τους το δικό μας έλλειμμα για περισσότερη δράση και αλληλεγγύη. Και παρά τις αρχικές δεσμεύσεις, επίσης το Συμβούλιο δεν δέχεται τη δημιουργία μηχανισμού εσωτερικής επανεγκατάστασης αιτούντων άσυλο στη βάση μιας ρήτρας ανακατανομής με ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια.

Αγαπητοί συνάδελφοι, δυστυχώς αύριο, λόγω του κανονισμού, δεν θα υπάρξει δυνατότητα να ψηφίσουμε. Οφείλω λοιπόν να δηλώσω σήμερα, όπως έκανα και στην Επιτροπή LIBE σε όλες τις ψηφοφορίες, ότι η ψήφος μου για τον κανονισμό Δουβλίνο είναι αρνητική, το ίδιο είναι και η ψήφος των συναδέλφων ελλήνων ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

[ Επιστροφή ]