Giorgos Papanikolaou


VENDREDI 29 MARS 2024
Nous vivons dans un monde complexe
John, 50 ans diplomate

TAGS
POLITIQUE | POLITIQUE INTERNATIONALE - EXTÉRIEURE | IMMIGRATION - ASILE


2012-04-24 19:01:18


Αντώνης: 
... Λέτε τελικά να ανακαλύψαν αυτοί οι κινέζοι επιστήμονες το περιβόητο "τζελ" που βοηθά στον περιορισμό της μετάδοσης του AIDS;; Πραγματικά το εύχομαι!!

2012-03-29 14:10:08


Τάνια: 
... Εφόσον η πολυπολικότητα αποτελεί μέσο για την επίλυση των προβλημάτων μεταξύ των κρατών όταν το σύνολό τους προσέρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη θέληση και την ικανότητα να αναλάβει δημιουργική και συντονισμένη δράση, γιατί πρέπει να σκοντάφτει σε ανούσια εμπόδια;;

2011-11-28 21:12:20


Νικος: 
... Ποιο είναι το διπλωματικό παρασκήνιο στην Ευρώπη, για την ΑΟΖ στο Αιγαίο. ;;;;;;

2011-11-22 09:38:11


Γιώργος: 
... την θέση μας σε αυτόν τον πολυπολικό κόσμο δεν ξέρω αν έχουμε προσδιορίσει επακριβώς.
Να υποβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άμεσα πρόταση για μηχανισμό εσωτερικής μετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη
10.10.2013

- Παρέμβαση του ευρωβουλευτή Γ. Παπανικολάου στην ολομέλεια του ΕΚ –

Στρασβούργο, 10.10.2013

«Δώστε μας Επίτροπε τη νομική βάση ώστε να επιδιώξουμε να περάσει η πρόταση για την σύσταση ενός μηχανισμού εσωτερικής (εντός της ΕΕ) μετεγκατάστασης μεταναστών, ο οποίος θα βασίζεται σε μια ρήτρα ανακατανομής σύμφωνα με ποιοτικούς και ποσοτικούς δείκτες για κάθε κράτος μέλος». Με αυτή την φράση, και παρουσία της Επιτρόπου, αρμόδιας για θέματα εσωτερικών υποθέσεων κας Σεσίλια Μάλμστρομ, ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου, επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση, θέτοντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προ των ευθυνών της και καλώντας την να αναλάβει μια νέα νομοθετική πρωτοβουλία που θα αμβλύνει σημαντικά την πίεση που δέχονται τα ευρωπαϊκά κράτη του νότου από τις παράνομες μεταναστευτικές ροές. Η παρέμβαση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συζήτησης στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που διεξάγεται στο Στρασβούργο για τα μεταναστευτικά ρεύματα στη Μεσόγειο, με ιδιαίτερη έμφαση στα τραγικά γεγονότα στην Λαμπεντούζα. «Έχετε σύμμαχο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», ανέφερε ο έλληνας ευρωβουλευτής, ενώ δήλωσε απογοητευμένος από τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου, για τις ευρωπαϊκές μεταναστευτικές πολιτικές παρά την νέα τραγωδία στην Λαμπεντούζα. Παράλληλα τόνισε, ότι μια νέα ομάδα δράσης στην Μεσόγειο δεν μπορεί να έχει καλύτερη τύχη από τις προηγούμενες, τη στιγμή που τα μέσα που διαθέτει ο FRONTEX παραμένουν πενιχρά.


Εντωμεταξύ, σε δεύτερη παρέμβασή του, στο πλαίσιο της συζήτησης για τη θέσπιση ευρωπαϊκού συστήματος επιτήρησης των συνόρων (EUROSUR), ο κ. Παπανικολάου μίλησε για ανάγκη άμεσης και γρήγορης ενίσχυσης της υπηρεσίας. «Να μην βιώσουμε αυτό που είδαμε με την EASO, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για το Άσυλο, την οποία συγκροτήσαμε αλλά, στην πορεία, διαπιστώναμε συνεχώς ότι, ενώ της χορηγούσαμε αρμοδιότητες και βασιζόμασταν στη δράση της, δεν είχε την υποδομή, ως νέα υπηρεσία, να ανταπεξέρχεται κάθε φορά στις νέες προκλήσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά ο  Έλληνας ευρωβουλευτής.

Συγκεκριμένα στη παρέμβασή του για τα μεταναστευτικά ρεύματα στην Μεσόγειο, ο κ. Παπανικολάου τόνισε:

«Η σημερινή συζήτηση είχε προγραμματισθεί πριν από την τραγωδία στην Λαμπεντούζα. Φαίνεται ότι αισθανόμασταν όλοι ότι μια νέα τραγωδία είναι κοντά. Και συμφωνώ απολύτως με αυτό που ειπώθηκε από την Επίτροπο, ότι και άλλη τραγωδία θα έρθει, γιατί στη γειτονιά μας εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα. Είδα εχθές τι έγινε στο Συμβούλιο Υπουργών. Δηλώνω και εγώ ότι είμαι απογοητευμένος. Τι θα μας πει μια νέα ομάδα εργασίας; Τι καινούργιο θα κάνει αυτή η ομάδα εργασίας, που δεν γίνεται ήδη από τα όργανα που συντονίζουν την ευρωπαϊκή προσπάθεια;

Ακούω για τη νέα πρόταση για τον Frontex: είπε η Επίτροπος να κάνουμε αποστολές και να αναπτυχθεί ο Frontex από την Ισπανία μέχρι την Κύπρο. Με τι μέσα; Ποιες χώρες έχουν περίσσια μέσα για να μπορέσουν να δώσουν περισσότερα; Τι εξοπλισμό μπορεί να έχει ο Frontex το επόμενο διάστημα, όταν τα οικονομικά μέσα είναι πενιχρά; Ακούμε την άνιση κατανομή των βαρών που γίνεται στις χώρες που είναι στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Οι εκπρόσωποι των κρατών μελών είπαν χθες ότι πρέπει να γίνει δίκαιη κατανομή βαρών, να αντισταθμίσουμε και τις αδυναμίες του Δουβλίνου ΙΙ όσον αφορά την άνιση κατανομή που γίνεται.

Ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό – και το ξέρετε, κυρία Επίτροπε – είναι ο μηχανισμός εσωτερικής μετεγκατάστασης βασισμένος σε μια κλείδα κατανομής, το πρόγραμμα «relocation». Μας μιλήσατε για το «resettlement», για την επανεγκατάσταση δηλαδή από τρίτες χώρες στην Ευρώπη. Πρέπει να κάνουμε και εσωτερική μετεγκατάσταση για να γίνει δίκαιη κατανομή των βαρών· να υπάρξει αλληλεγγύη, να υπάρξει αυτό που προβλέπει η Συνθήκη. Σας παρακαλώ για μια ακόμη φορά να υποβάλετε την πρόταση. Δώστε μας τη νομική βάση για να επιδιώξουμε να περάσει αυτή η πρόταση. Έχετε σύμμαχο το Κοινοβούλιο και το έχουμε αποδείξει επανειλημμένως και ξέρω ότι και σεις θέλετε αυτή την πρόταση. Δώστε μας τη δυνατότητα να πιέσουμε τα κράτη μέλη να κάνουν πιο αποτελεσματικές κινήσεις προς την κατεύθυνση μιας ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής.

Είναι ευθύνη σας, κυρία Επίτροπε, είναι ευθύνη απέναντι στον εαυτό σας, απέναντι σε όλους μας και στην αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Το video της παρέμβασης είναι διαθέσιμο στον σύνδεσμο:

http://www.europarl.europa.eu/sides/getVod.do?mode=unit&language=EN&vodId=1381341998526

[ Retour ]