Giorgos Papanikolaou


ΠΕΜΠΤΗ 24 ΜΑΪΟΥ 2018
ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ
Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ουάσιγκτον για το σκάνδαλο αναφορικά με τις παρακολουθήσεις των επικοινωνιών
Γ. Παπανικολάου: Καμία έκπτωση της ασφάλειας και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των Ευρωπαίων πολιτών δεν είναι ανεκτή

Τις συνεχείς αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων των επικοινωνιών των Ευρωπαίων πολιτών (Prism) από την αμερικανική υπηρεσία NSA συζητά στην Ουάσιγκτον, από τις 28 έως τις 30 Οκτωβρίου, αντιπροσωπεία της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στην αντιπροσωπεία συμμετέχει ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γιώργος Παπανικολάου. Σημειώνεται ότι οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν για τις σχετικές καταγγελίες απευθείας με Αμερικανούς ομολόγους τους, ενώ στο πρόγραμμα των συναντήσεων της ευρωπαϊκής αποστολής ξεχωρίζουν εκείνες στο Κογκρέσο και στο State Department. 

Διαβάστε Περισσότερα ...
Η Ελλάδα δίνει απάντηση στον εξτρεμισμό. Η Ευρώπη;

-       Ηχηρή παρέμβαση του ευρωβουλευτή Γιώργου Παπανικολάου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου -

Στρασβούργο, 09.10.2013

Την άστοχη παρέμβαση του Προέδρου της ομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κ. Χάνες Σβόμποντα περί «απαράδεκτης» ελληνικής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καυτηρίασε από το βήμα της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διεξάγεται στο Στρασβούργο, ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Η απάντηση για την ελληνική ικανότητα φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων βρίσκεται στις εκθέσεις Σένγκεν

- Παρέμβαση του ευρωβουλευτή Γιώργου Παπανικολάου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου -

Στρασβούργο, 08.10.2013

Για υποκριτική στάση και υπεκφυγές στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης κατηγόρησε ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου εκείνους που με αφορμή το τραγικό συμβάν στην Λαμπεντούζα κάνουν λόγο για ανάγκη «τιμωρίας» κρατών μελών που δεν προστατεύουν επαρκώς τα ευρωπαϊκά σύνορα από τις παράνομες μεταναστευτικές ροές. Συγκεκριμένα, στην τοποθέτησή του "επί σημαντικών πολιτικών ζητημάτων" κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο κ. Παπανικολάου υπογράμμισε ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και τόνισε:

Διαβάστε Περισσότερα ...
Σημαντικό βήμα για την εφαρμογή του συστήματος μετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο και παρανόμων μεταναστών στην Ε.Ε.

-          Ενθαρρυντική απόφαση για την Ελλάδα με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή Γ. Παπανικολάου –

Βρυξέλλες, 05.09.2013 

Ένα νέο ευρωπαϊκό πιλοτικό πρόγραμμα με τίτλο «Ενίσχυση της Αλληλεγγύης στον Τομέα του Ασύλου» και με ενδεικτική χρηματοδότηση 1.000.000 ευρώ ενέκρινε σήμερα η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ύστερα από σχετική εισήγηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Γ. Παπανικολάου στην Ολομέλεια του EK για το ζήτημα των παρακολουθήσεων: «Δεν μπορώ να καταλάβω πώς σχετίζεται η παρακολούθηση της Πρεσβείας της Ελλάδας στις ΗΠΑ ή της αποστολής της στα Ηνωμένα Έθνη με την τρομοκρατία»

Στρασβούργο, 04.07.2013 

Παρεμβαίνοντας στην συζήτηση που διεξήχθη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο αναφορικά με το πρόγραμμα παρακολούθησης της υπηρεσίας NSA των ΗΠΑ, την συμμετοχή υπηρεσιών αντικατασκοπείας κρατών μελών και τον αντίκτυπό τους στην ιδιωτική σφαίρα των πολιτών της ΕΕ, ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γιώργος Παπανικολάου υπογράμμισε πως η Ευρώπη οφείλει με τόλμη να επανακαθορίσει την στάση της στις διμερείς διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για θέματα διατλαντικού εμπορίου και προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Με μεγάλη πλειοψηφία υιοθετήθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η έκθεση του Ευρωβουλευτή Γιώργου Παπανικολάου για την αναθεώρηση του κώδικα συνόρων Σένγκεν

-  Θετικές για την Ελλάδα προσθήκες-

Στρασβούργο, 12.06.2013

Με 598 ψήφους υπέρ, 31 κατά και 60 αποχές, εγκρίθηκε σήμερα από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διεξάγεται στο Στρασβούργο έκθεση για την  τροποποίηση του κώδικα συνόρων Σένγκεν. Ο εισηγητής από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο και την Ευρ. Επιτροπή, ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου, τόνισε ότι η επιτυχής κατάληξη των διαπραγματεύσεων, εμπεριέχει σημαντικές προβλέψεις με ελληνικό ενδιαφέρον αφού μεταξύ άλλων: α) ενδυναμώνονται  οι συνοριακοί έλεγχοι των κρατών μελών του χώρου Σένγκεν, β) ενισχύεται η αλληλεγγύη, γ) προβλέπεται η διενέργεια ελέγχων κατά τη διάρκεια της διέλευσης σκάφους εντός των χωρικών υδάτων του οικείου κράτους μέλους, δ) συμπεριλαμβάνεται στην έκθεση αναφορά στο Δίκαιο της Θάλασσας και η υποχρέωση τρίτων κρατών που γειτνιάζουν με κράτος μέλος να σέβονται τα οριζόμενα από αυτό, ε) ενισχύεται ο χώρος Σένγκεν με την περαιτέρω συμβολή ευρωπαϊκών οργανισμών που έχουν ενεργή παρουσία και στην χώρα μας, όπως ο  FRONTEX, και, στ) προβλέπεται η σύναψη συμφωνιών με τρίτες χώρες για την καλύτερη αποτελεσματικότητα των συνοριακών ελέγχων.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Κάθε περαιτέρω συζήτηση Ε.Ε. - ΗΠΑ για τα προσωπικά δεδομένα να γίνει εφόσον μόνο δοθούν πλήρεις εξηγήσεις για το ζήτημα Prism
Στρασβούργο, 11.06.2013

Στην τοποθέτησή του "επί σημαντικών πολιτικών ζητημάτων" κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, και αναφερόμενος στις πρόσφατες αποκαλύψεις αναφορικά με την διαρροή προσωπικών δεδομένων πολιτών από εταιρείες σε κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γιώργος Παπανικολάου τόνισε:

Διαβάστε Περισσότερα ...
Υπερψηφίστηκε στην αρμόδια Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η έκθεση του Ευρωβουλευτή Γιώργου Παπανικολάου για την αναθεώρηση του κώδικα συνόρων Σένγκεν

- Σημαντικές προβλέψεις για την Ελλάδα-

Βρυξέλλες, 06.06.2013

Με ευρύτατη πλειοψηφία (41 θετικές, 2 λευκές και 1 αρνητική ψήφους αντίστοιχα), η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησε σήμερα το πρωί την έκθεση για την  τροποποίηση του κώδικα συνόρων Σένγκεν. Ο εισηγητής από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο και την Ευρ. Επιτροπή, ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου, τόνισε ότι η επιτυχής κατάληξη των διαπραγματεύσεων διασφαλίζει επτά σημαντικά για την Ελλάδα σημεία:

Διαβάστε Περισσότερα ...
Ο ρατσισμός δεν αντιμετωπίζεται μόνο με ένα νομοθέτημα

Δημοσίευμα στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος (26.05.2013)

Αν ο αντικαπνιστικός νόμος αρκούσε για την εξάλειψη του φαινομένου του καπνίσματος σε δημόσιο χώρο, σήμερα στη συντριπτική πλειοψηφία των καφετεριών δεν θα υπήρχαν σε κάθε τραπέζι αυτοσχέδια τασάκια. Το παράδειγμα αυτό βεβαίως δεν είναι ευθέως ανάλογο με εκείνο της εξάλειψης του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, κυρίως διότι η βαρύτητα των απειλούμενων με το καθένα συνεπειών είναι η μέρα με τη νύχτα. Ο αντικαπνιστικός νόμος, όμως, αποκαλύπτει τη φιλοσοφία πίσω από την νομοθετική πρωτοβουλία και για την καταπολέμηση του ρατσισμού, η οποία συμπυκνώνεται στο εξής σχήμα: «Υπάρχει ένα πρόβλημα; Ας νομοθετήσουμε για να λυθεί».

Διαβάστε Περισσότερα ...
Συζήτηση για το πρόγραμμα της Στοκχόλμης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Γ. Παπανικολάου: Μεγάλη πρόκληση για τον χώρο ασφάλειας, ελευθερίας και δικαιοσύνης στην Ε.Ε. η άνοδος του εξτρεμισμού

Στρασβούργο, 23.05.2013

Τα προβλήματα της υλοποίησης του προγράμματος της Στοκχόλμης (2010 -2014) που αφορά στη θέσπιση χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης στην Ε.Ε. συζητήθηκαν στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρουσία της εκπροσώπου του Συμβουλίου, Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κας Creighton Lucinda (Ιρλανδία), και του Ευρωπαίου Επιτρόπου, αρμόδιου για θέματα Υγείας και Πολιτικής Καταναλωτών κ. Τόνιο Μπορτζ.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Γ. Παπανικολάου στην Ολομέλεια του ΕΚ: Το 2014 μπορεί στην ίδια συζήτηση για την ξενοφοβία που γίνεται σήμερα να έχουν βήμα και εκείνοι που την προωθούν

Στρασβούργο, 13.03.2013

«Είναι τουλάχιστον κοντόφθαλμο να συζητάμε για πολιτικές κατευνασμού των άκρων, χωρίς παράλληλα να είμαστε αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση της ανασφάλειας των πολιτών», υπογράμμισε ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου παρεμβαίνοντας από το βήμα της Ολομέλειας που διεξάγεται στο Στρασβούργο, στη συζήτηση σχετικά με τον αγώνα κατά του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και των εγκλημάτων μίσους, παρουσία της αρμόδιας Επιτρόπου για θέματα δικαιοσύνης, θεμελιωδών δικαιωμάτων και ιθαγένειας κα. Β. Ρέντινγκ. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι ίσως, σε 14 μήνες περίπου από σήμερα, στα έδρανα του ΕΚ πιθανότατα σε μια αντίστοιχη συζήτηση να έχουν βήμα πολιτικοί σχηματισμοί που προωθούν αυτές τις ξενοφοβικές ατζέντες.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Την αντίδραση του ΕΚ στην κατάργηση του αγωνίσματος της πάλης από τους Ολυμπιακούς Αγώνες ζήτησε ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου - Προωθούνται πρωτοβουλίες -

Στρασβούργο, 12.03.2013

Στην τοποθέτησή του "επί σημαντικών πολιτικών ζητημάτων" κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, και αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για την κατάργηση του αγωνίσματος της πάλης από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου τόνισε:

Διαβάστε Περισσότερα ...
Σημαντικές γνωμοδοτήσεις για τις οικονομικές επιδόσεις, την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα κρίσιμων για την Ελλάδα οργανισμών υπερψήφισε σήμερα ομόφωνα η αρμόδια Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Βρυξέλλες, 21.02.2013

Εισηγητής των γνωμοδοτήσεων ο ευρωβουλευτής  Γ. Παπανικολάου

Με ομοφωνία η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ υπερψήφισε σήμερα συνολικά εννέα γνωμοδοτήσεις* που αφορούν στις επιδόσεις ευρωπαϊκών οργανισμών (FRONTEX, CEPOL, EUROPOL, EUROJUST, EUAFR, EMCDDA) που δραστηριοποιούνται στον τομέα της παράνομης μετανάστευσης, του ασύλου, της δικαιοσύνης, της αστυνόμευσης και των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται σημαντικές υπηρεσίες και οργανισμοί που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και συνεργάζονται με τις ελληνικές αρχές (π.χ. FRONTEX). Εισηγητής των γνωμοδοτήσεων ήταν ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και αναπληρωτής συντονιστής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ στην αρμόδια επιτροπή κ. Γ. Παπανικολάου.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Ομόφωνη εκλογή του Ευρωβουλευτή Γ. Παπανικολάου στη θέση του Αναπληρωτή Συντονιστή του ΕΛΚ για τη μετανάστευση και την ασφάλεια

- Σημαντική εκλογή για την προώθηση των ελληνικών θέσεων -

Στρασβούργο, 15.01.2013

Ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου, εξελέγη ομοφώνα Αναπληρωτής Συντονιστής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE). Η διαδικασία εκλογής πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διεξάγεται στο Στρασβούργο και ο κ. Παπανικολάου ψηφίστηκε και από τους 45 ευρωβουλευτές, που προέρχονται από το σύνολο των κρατών μελών της Ε.Ε.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Κ. Άστον προς τον Γ. Παπανικολάου: Απροσδιόριστος ο αριθμός των παιδιών μεταξύ των αμάχων θυμάτων στην Συρία

Βρυξέλλες, 04.12.2012

Παρότι είναι αδύνατον να ελεγχθούν τα αριθμητικά στοιχεία, η ΕΕ δυστυχώς γνωρίζει ότι μεταξύ των νεκρών ως συνέπεια της συνεχιζόμενης συριακής σύγκρουσης, υπάρχει μεγάλος αριθμός παιδιών, υπογραμμίζει η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας κ. Κ. Άστον απαντώντας σε σχετικό κοινοβουλευτικό έλεγχο που άσκησε ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Γ. Παπανικολάου: Να αποφύγουμε να μετατραπεί σε γεφύρι της Άρτας το σύστημα πληροφοριών Σένγκεν δεύτερης γενιάς (SIS II)

Στρασβούργο, 21.11.2012

Επίσπευση της εφαρμογής του συστήματος πληροφοριών Σένγκεν δεύτερης γενιάς (SIS II) που αποτελεί βασικό εργαλείο για την ασφάλεια του ευρωπαϊκού χώρου και ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης προς την κατεύθυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας των ευρωπαίων αλλά και της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης. Αυτό ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο με παρέμβασή του από το βήμα της Ολομέλειας που διεξάγεται στο Στρασβούργο, ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου παρουσία του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μ. Σέφτσοβιτς και του εκπροσώπου του Συμβουλίου, Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Λ. Λουκά.

Διαβάστε Περισσότερα ...
– 880.000 άνθρωποι θύματα εκμετάλλευσης στην Ε.Ε. – Παρέμβαση του ευρωβουλευτή Γ. Παπανικολάου

Βρυξέλλες, 18.10.2012

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά της εκμετάλλευσης και εμπορευματοποίησης των ανθρώπων που θεσπίστηκε το 2007, ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Γ. Παπανικολάου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η παράνομη και αναγκαστική μετακίνηση ανθρώπων με σκοπό την εκμετάλλευσή τους δυστυχώς είναι παρούσα και στην Ε.Ε. και βρίσκει γόνιμο έδαφος ανάπτυξης στην Ευρώπη που ταλανίζεται από την πρωτοφανή οικονομική κρίση και από την μείωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών της, ιδίως εκείνων που διαμένουν σε κράτη μέλη του Νότου, όπως στην χώρα μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εργασίας, 880.000 άνθρωποι στην Ε.Ε. είναι θύματα αναγκαστικής εργασίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε 1,8 ανθρώπους ανά χίλιους κατοίκους».

Διαβάστε Περισσότερα ...
Δήλωση Γ. Παπανικολάου για την Συμφωνία ACTA
Δήλωση Γ. Παπανικολάου για την Συμφωνία ACTA

Η «πειρατεία» και η παραχάραξη επιφέρουν σημαντική οικονομική και ηθική βλάβη στο δημιουργό και σαφώς πρέπει να καταπολεμηθούν σε διεθνές επίπεδο. Την ίδια στιγμή όμως, η προσπάθεια αντιμετώπισης αυτού του φαινομένου δεν θα πρέπει να περιορίζει θεμελιώδη δικαιώματα όπως την ελευθερία της έκφρασης, την προώθηση και την ανταλλαγή ιδεών και το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα, θέση την οποία έχω υποστηρίξει επανειλημμένως στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Γ. Παπανικολάου: «Αναγκαία η αποδέσμευση πόρων από τα κοινοτικά ταμεία για τη δημιουργία νέων σωφρονιστικών κέντρων στα κράτη μέλη»

Στρασβούργο, 15.12.2011

Στην παρέμβασή του στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις συνθήκες κράτησης των φυλακισμένων στην Ε.Ε. και απευθυνόμενος στον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής κ. Σ. Κάλας, ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου δήλωσε:

«Πριν λίγες μέρες ένα πιστόλι βρέθηκε στο χέρι ενός Έλληνα φυλακισμένου και στη συνέχεια ξέσπασε μια μεγάλη εξέγερση στη μεγαλύτερη ελληνική φυλακή. Με αφορμή και αυτό το περιστατικό –και γι' αυτό το αναφέρω– βρέθηκε και πάλι στο επίκεντρο του δημοσίου διαλόγου το θέμα των συνθηκών κράτησης στα σωφρονιστικά καταστήματα. Και οι ελληνικές φυλακές όπως και οι περισσότερες ευρωπαϊκές είναι υπερπλήρεις. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι στην Ελλάδα το ποσοστό πληρότητας ανέρχεται περίπου στο 142% και βεβαίως είναι, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Συνθήκη, χρέος των κρατών μελών να διατηρούν ανθρώπινες συνθήκες και να τηρούν τις ελάχιστες προδιαγραφές όπως αυτές τίθενται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, από τη σύμβαση για την πρόληψη των βασανιστηρίων και βεβαίως τη σύσταση για τους ευρωπαϊκούς σωφρονιστικούς κανόνες.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Στοίχημα για την Ευρώπη η κοινωνική ενσωμάτωση των Ρομά
Στοίχημα για την Ευρώπη η κοινωνική ενσωμάτωση των Ρομά

Στην παρέμβασή του στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την κατάσταση των Ρομά στα κράτη μέλη και απευθυνόμενος στην Επίτροπο για θέματα Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας κα. Α. Βασιλείου, ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου δήλωσε:

«Ένα από τα πιο σπουδαία ποιήματα του Κωστή Παλαμά, του παγκοσμίως γνωστού Έλληνα ποιητή του ολυμπιακού ύμνου, έχει τίτλο: «Ο δωδεκάλογος του γύφτου». Το ποίημα αυτό είναι ένας ύμνος στην ιδιαιτερότητα της ψυχής των μελών της εθνοτικής ομάδας των Ρομά. Συμβολίζει τον άνθρωπο που δεν υποτάσσεται σε τίποτα, τον άνθρωπο που μετακινείται συνέχεια, που αναζητά διαρκώς ευκαιρίες για να δημιουργήσει κάτι νέο, συμβολίζει τον κοσμοπολίτη.

Διαβάστε Περισσότερα ...