Giorgos Papanikolaou


ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018
ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ
Πρόοδο στην καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων σημειώνει η Αλβανία - Περαιτέρω προσπάθειες για την καταπολέμηση της διαφθοράς ζητά η ΕΕ

Βρυξέλλες, 10.09.2010

«Κατά την τελευταία διετία η Αλβανία κατέβαλε αξιόλογες προσπάθειες για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και για τη βελτίωση των μέτρων πρόληψης του φαινομένου και προστασίας των θυμάτων». Ωστόσο η Επιτροπή ζητά περαιτέρω προσπάθειες από την Αλβανία «δεδομένου ότι εξακολουθεί να αποτελεί χώρα προέλευσης ανδρών, γυναικών και παιδιών που αποτελούν θύματα εμπορίας», αναφέρει ο Επίτροπος κ. Φούλε, αρμόδιος για την Διεύρυνση και την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας, σε απάντησή του προς τους Ευρωβουλευτές της ΝΔ, Καθηγητή Ι. Α. Τσουκαλά και Γ. Παπανικολάου. Οι Έλληνες Ευρωβουλευτές ζήτησαν πληροφορίες από την Ευρ. Επιτροπή σχετικά με την πρόοδο της Αλβανίας στην αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων και τη συνεργασία της με τη FRONTEX.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Στην εργασιακή μετανάστευση στρέφονται ολοένα και περισσότεροι νέοι

Βρυξέλλες, 03.09.2010

Αυξάνεται το ενδιαφέρον των νέων Ελλήνων ηλικίας έως 35 ετών που επιθυμούν να αναζητήσουν εργασία σε κάποιο άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε. σύμφωνα με την απάντηση του Επιτρόπου σε θέματα Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης κ. Andor έπειτα από σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δίνει το πράσινο φως στη νέα συμφωνία Swift
Βρυξέλλες, 09.07.2010

Στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου βρέθηκε η νέα συμφωνία Swift[1]. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δίνει το πράσινο φως για τη δημιουργία μιας διατλαντικής συμφωνίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος μέσω της επεξεργασίας και διαβίβασης χρηματοπιστωτικών δεδομένων από την ΕΕ στις ΗΠΑ. Υπενθυμίζουμε πως το Φεβρουάριο καταψηφίστηκε η μεταβατική συμφωνία Swift από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα υπερψήφισε τη συμφωνία αυτή διαδραματίζοντας, από την πρώτη στιγμή, ως η μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα, πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις της ΕΕ με τις ΗΠΑ.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Επίτροπος Malmstrom: Αναμένουμε πιο αποφασιστική ελληνική παρουσία στον αγώνα κατά της διακίνησης παιδοπορνογραφικού υλικού

Στρασβούργο, 05.07.2010

Η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στις συμμετέχουσες χώρες του Ευρωπαϊκού Χρηματοδοτικού Συνασπισμού (EFC)* για την πάταξη της διακίνησης παιδοπορνογραφικού υλικού μέσω του Διαδικτύου για εμπορικούς σκοπούς αν και κάτι τέτοιο θα ήταν ιδιαίτερα επιθυμητό, δήλωσε η Επίτροπος για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων κα. Malmstrom έπειτα από κοινοβουλευτικό έλεγχο που άσκησε ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου σχετικά με την αξιολόγηση του EFC ένα χρόνο μετά την επίσημη έναρξη λειτουργίας του (1η Ιουλίου 2009).

Διαβάστε Περισσότερα ...
ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ

Βρυξέλλες, 21.06.2010

Απάντηση της Επιτρόπου Reding σε ερώτηση των Ευρωβουλευτών Θ. Σκυλακάκη και Γ. Παπανικολάου

Η οδηγία 95/46/ΕΚ για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα αποτελεί σήμερα αντικείμενο διεξοδικής αναθεώρησης λαμβάνοντας υπόψη και τον ρόλο των δικτυακών τόπων κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό προκύπτει από απάντηση της αρμόδιας Επιτρόπου κας Reding σε ερώτηση που κατέθεσαν από κοινού οι Ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Θ. Σκυλακάκης και Γ. Παπανικολάου.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Εγκρίθηκε το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Επανεγκατάστασης

Στρασβούργο, 19.05.2011

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο υιοθετήθηκε ψήφισμα σύμφωνα με το οποίο καθορίζονται οι κατευθυντήριες γραμμές ενός Ευρωπαϊκού Προγράμματος Επανεγκατάστασης Προσφύγων από τρίτες χώρες σε κράτη μέλη της ΕΕ. Εγκρίθηκε, επίσης, και η τροποποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων, του χρηματοδοτικού εργαλείου που θα στηρίξει την υλοποίηση του εν λόγω συστήματος.

Μετά το πέρας της ψηφοφορίας, ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ, κ. Γ. Παπανικολάου, ο οποίος υπήρξε ο εισηγητής εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και για τις δύο εκθέσεις εξέφρασε την ικανοποίησή του για το θετικό αποτέλεσμα και δήλωσε χαρακτηριστικά: "Η έγκριση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Επανεγκατάστασης Προσφύγων από τρίτες χώρες σε κράτη μέλη της ΕΕ αποτελεί το πρώτο σημαντικό βήμα προς την ουσιαστική επίδειξη αλληλεγγύης από μέρους της ΕΕ προς τρίτες χώρες για θέματα προσφύγων.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Παρέμβαση του Ευρωβουλευτή κ. Παπανικολάου προς τον Ύπατο Αρμοστή των ΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Βρυξέλλες, 29.04.2010

Στο πλαίσιο συνάντησης των μελών της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τον Ύπατο Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, κ. Antonió Gyterres, ο Ευρωβουλευτής την Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου είχε την ευκαιρία να θίξει ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος όσον αφορά την παροχή ασύλου.

Ειδικότερα, ο Ευρωβουλευτής τόνισε ότι με τον Κανονισμό της ΕΕ «Δουβλίνο ΙΙ» (343/2003), σύμφωνα με τον οποίο η πρώτη χώρα εισόδου του αιτούντος άσυλο αναλαμβάνει την υποχρέωση να φέρει εις πέρας το αίτημα ασύλου του[1], η Ελλάδα επιβαρύνθηκε δυσανάλογα και ζήτησε από τον Ύπατο Αρμοστή των ΗΕ για τους πρόσφυγες να τοποθετηθεί επί του θέματος.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Επιτακτική η προστασία των χρηστών ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης με επικίνδυνο περιεχόμενο

Βρυξέλλες, 27.04.2010

Ποινικό αδίκημα χαρακτηρίζει η Επιτροπή το περιεχόμενο ιστοσελίδων που ενθαρρύνουν την αυτοκτονία και καλεί τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών να λάβουν μέτρα κατά των παρόχων τέτοιου περιεχομένου υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για ένα θέμα που εμπίπτει στο δίκαιο των κρατών μελών. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε η Επιτροπή έπειτα από ερώτηση που υπέβαλε ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου με αφορμή το τραγικό συμβάν της αυτοκτονίας ενός ανηλίκου στην Ιταλία μετά από εγγραφή του σε ομάδα του facebook που ενθάρρυνε τη συμμετοχή σε αυτοκτονία.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Πρόληψη αντί καταστολής η καλύτερη απάντηση στη βία και την τρομοκρατία

Στρασβούργο, 20.04.2010  

Την σημασία της πρόληψης αντί της καταστολής στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας τόνισε με παρέμβασή του από το βήμα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου.

Στην τοποθέτηση του "επί σημαντικών πολιτικών ζητημάτων", ο Έλληνας Ευρωβουλευτής σημείωσε ότι η πρόσφατη εξάρθρωση ενός σημαντικού πυρήνα της τρομοκρατίας στην Ελλάδα έρχεται να υπενθυμίσει ότι η βία και η απειλή των δημοκρατικών θεσμών δεν γνωρίζουν σύνορα και δεν κάνουν διακρίσεις.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Επανεγκατάστασης Προσφύγων αποτελεί μέρος της λύσης του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης
Βρυξέλλες, 09.04.2010

Εγκρίθηκαν χθες από την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων η έκθεση για τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού προγράμματος επανεγκατάστασης προσφύγων από τρίτες χώρες και η τροποποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων. Ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου, ως εισηγητής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και στις δύο εκθέσεις, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των δύο κείμενων του Κοινοβουλίου.

Η θέσπιση ενός κοινού ευρωπαϊκού προγράμματος επανεγκατάστασης προσφύγων από εδάφη εκτός της Ε.Ε. σε κράτος μέλος της Ε.Ε. αποτελεί ανθρωπιστικό μέτρο και έκφραση αλληλεγγύης της Ε.Ε. προς τρίτες χώρες.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Στο φως η κατάσταση των ‘‘αόρατων παιδιών’’ και των ανήλικων κρατουμένων
Βρυξέλλες, 07.04.2010

Διευκρινήσεις για την κατάσταση των ανήλικων κρατουμένων και για την αποφασιστικότερη αντιμετώπιση των κενών των θεραπευτκών συστημάτων στα κράτη μέλη ζήτησε με ερώτησή του προς την Επιτροπή ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ Γ. Παπανικολάου. Στο αίτημα του `Ελληνα Ευρωβουλευτή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε ότι προσανατολίζεται στην καθιέρωση βέλτιστων πρακτικών και στη διατύπωση συστάσεων στα κράτη μέλη για τα θέματα αυτά, ενώ θα προωθήσει εναλλακτικά μέτρα που θα προηγούνται της θεραπείας σε κλειστά ιδρύματα με στόχο την κοινωνική αποκατάσταση και την επανένταξη των ανήλικων παραβατών.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Θετικά για τη χώρα μας τα νέα μέτρα για την επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων στο πλαίσιο των επιχειρήσεων που συντονίζονται από τον Frontex.
Βρυξέλλες, 25.03.2010

Αποφασίστηκε σήμερα από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες η έγκριση των μέτρων που αφορούν την απόφαση του Συμβουλίου που συμπληρώνει τον Κώδικα Συνόρων Σένκγεν όσον αφορά την επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων στα πλαίσια των επιχειρήσεων που συντονίζονται από τον Frontex.

Τα μέτρα διάσωσης, που έχουν αποτελέσει αντικείμενο έντονων συζητήσεων τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε εθνικό επίπεδο, καλούνται να συμβάλλουν αποφασιστικά στην προστασία χιλιάδων ανθρώπινων ζωών και θέτουν ομοιόμορφους κανόνες που πρέπει να εφαρμόζονται από όλα τα κράτη μέλη που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις του Frontex.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Την παρεχόχληση ελληνικού ελικοπτέρου της FRONTEX καταγγέλλουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι ευρωβουλευτές της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου και Γιώργος Πανικολάου.
Βρυξέλλες, 21.03.2010

Το ζήτημα της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς στο Αιγαίο, καθώς και τις επανειλημμένες προσπάθειες εκ μέρους της Τουρκίας να παρεμποδίσει τη συλλογική ευρωπαϊκή προσπάθεια, που καταβάλλεται για την καταπολέμηση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης μέσω της FRONTEX, έθεσαν με Κοινοβουλευτική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών της ΝΔ κα. Μαριέττα Γιαννάκου και ο ευρωβουλευτής κ. Γιώργος Παπανικολάου.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της οργανωμένης επαιτείας και εμπορίας ανθρώπων

     Βρυξέλλες, 02 Μαρτίου 2010       

                                                          

"Η Επιτροπή λαμβάνει μέριμνα για την δημιουργία ενός οργανωμένου σχεδίου δράσης με πρωταρχικό στόχο την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και την προστασία ευαίσθητων ομάδων". Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στους πολίτες κατόπιν ερώτησης που υπέβαλε ο Eυρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γεώργιος Παπανικολάου σχετικά με την οργανωμένη επαιτεία και τα κυκλώματα εκμετάλλευσης ανθρώπων.

 

Η Επιτροπή δείχνει ευαισθησία σχετικά με την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και προσπαθεί με όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά μέσα να εντοπίσει το μέγεθος του προβλήματος μέσω αξιόπιστων στοιχείων, ώστε να διαγνωσθεί ποιός είναι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων.

 

Κεντρικός άξονας της δράσης της Επιτροπής αποτελεί η πρόταση που κατατέθηκε το Μάρτιο του 2009 για την θέσπιση απόφασης- πλαισίου σχετικά με την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων. Σε περίπτωση έγκρισης της πρότασης αυτής, οι πραγματικοί υπαίτιοι θα βρεθούν πλέον υπόλογοι στη δικαιοσύνη καθώς η πρόταση θα δώσει τη δυνατότητα στις αστυνομικές αρχές να παγιδεύουν τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος εμπορίας. Επιπλέον, τα θύματα δεν θα παραμένουν αβοήθητα αλλά αντιθέτως θα λαμβάνουν ουσιαστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της στέγης, της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και της αστυνομικής προστασίας. Σημαντικός είναι και ο ρόλος της Europol, η οποία σε συνεργασία με τη Eurojust και με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συμμετέχει σε έρευνα σχετικά με την εμπορία παιδιών σε χώρες όπως η Ρουμανία.

 

Η Επιτροπή, παρά τη θετική της αξιολόγηση το 2007 ως προς την εφαρμογή του σχεδίου δράσης της ΕΕ του 2005 για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, διαπίστωσε ότι υπάρχουν ακόμα αδυναμίες ως προς την υποστήριξη των θυμάτων, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν κυρίως με ενίσχυση των μέτρων σε εθνικό επίπεδο.

 

Ο κ. Παπανικολάου δήλωσε σχετικά: "Η εξεύρεση λύσεων για τη ριζική εξάρθρωση των κυκλωμάτων εμπορίας ανθρώπων πρέπει να αποτελέσει αναπόσπαστο τμήμα του ευρωπαϊκού σχεδίου δράσης για την καταπολέμηση της διακίνησης ανθρώπων. Πρέπει να αποτελεί μέλημα όλων τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε εθνικό επίπεδο, η προστασία των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων που τυγχάνουν αντικείμενα οικονομικής και σωματικής εκμετάλλευσης. Η Ευρώπη οφείλει να λάβει τα κατάλληλα μέτρα καθώς πρόκειται για ένα πρόβλημα που δεν περιορίζεται στα σύνορα μιας μόνο χώρας. Μια διακρατική αντιμετώπιση, με την ορθή καθοδήγηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί αναμφίβολα ένα πρόσφορο μέσο μετρίασης του προβλήματος".

Διαβάστε Περισσότερα ...
Παράθυρο απόκτησης ευρωπαϊκής ιθαγένειας για απροσδιόριστο αριθμό μεταναστών αποτελεί το σχέδιο της κυβέρνησης

Βρυξέλλες, 26.02.2010

Την πιθανή ανάδειξη της Ελλάδας σε πόλο έλξης μεταναστών μέσω της διευκόλυνσης απόδοσης της ελληνικής ιθαγένειας που προβλέπει το σχέδιο νόμου της ελληνικής κυβέρνησης έθιξε με παρέμβαση του στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου. Ο κ. Παπανικολάου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι η απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας σηματοδοτεί παράλληλα την απόδοση της αντίστοιχης ευρωπαϊκής και τόνισε ότι η ρύθμιση αυτή στέλνει λάθος μήνυμα στις χώρες προέλευσης που θα αντιλαμβάνονται την Ελλάδα ως τον πλέον εγγυημένο τόπο απόδοσης της ευρωπαϊκής ιθαγένειας.  

Διαβάστε Περισσότερα ...
Συμβούλιο: Θεμελιώδες δικαίωμα η προστασία των προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο

Βρυξέλλες, 22.02.2010

Με νέους κανόνες η Ευρωπαϊκή `Ενωση ορίζει την υποχρεωτική κοινοποίηση των περιπτώσεων παραβίασης προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει το Συμβούλιο έπειτα από ερώτηση του Ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου σχετικά με την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Εκτεθειμένοι στον εφιάλτη των ναρκωτικών μετά την αποφυλάκιση τους οι κρατούμενοι των ελληνικών φυλακών
Βρυξέλλες, 04.02.2010

Παρά την αποδεδειγμένη σχέση μεταξύ της αποφυλάκισης και των θανάτων που οφείλονται στα ναρκωτικά, ελάχιστες χώρες επενδύουν συστηματικά στην εκπαίδευση κρατουμένων σχετικά με τον κίνδυνο για υπερβολική δόση κατά τη λήξη της κράτησης τους. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έπειτα από κοινοβουλευτική ερώτηση του Ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου σχετικά με την διακίνηση και χρήση ναρκωτικών στις ελληνικές φυλακές αλλά και τους κινδύνους υπερβολικής χρήσης έπειτα από την αποφυλάκιση τους.

Ο `Ελληνας Ευρωβουλευτής έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη πρόληψη και στην αντιμετώπιση της εξάρτησης των κρατουμένων από τοξικές ουσίες εντός των φυλακών και απευθυνόμενος προς την Επιτροπή ζήτησε να πληρορφορηθεί τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή `Ενωση για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Αδύνατος ο ακριβής προσδιορισμός του εύρους της Πειρατείας Προϊόντων Καλλιτεχνικής Παραγωγής στην Ελλάδα
Βρυξέλλες, 25.01.2010

Την αδυναμία συγκέντρωσης αξιόπιστων στοιχείων για τον προσδιορισμό της συνολικής οικονομικής διάστασης της παραποίησης, παραχάραξης και πειρατείας των καλλιτεχνικών προϊόντων στην Ελλάδα παραδέχθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατόπιν σχετικής ερώτησης των Ευρωβουλευτών της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου και κ. Κ. Πουπάκη.

Οι Έλληνες Ευρωβουλευτές στην ερώτησή τους τόνισαν ότι το φαινόμενο της καλλιτεχνικής πειρατείας, τόσο μέσω του Διαδικτύου, όσο και μέσω της διακίνησης πλαστών cd, αποτελεί αφενός καίριο πλήγμα στην πολιτιστική παραγωγή και αφετέρου έναν από τους βασικότερους πυλώνες της παραοικονομίας, αλλά και πηγή αδήλωτου και αφορολόγητου εισοδήματος με σημαντικό οικονομικό κόστος για τις οικονομίες των κρατών της Ε.Ε..

Διαβάστε Περισσότερα ...
Η καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων πρέπει να βρεθεί στο επίκεντρο της δράσης της ΕΕ.

Στρασβούργο, 20 Ιανουαρίου 2010

 Τις απόψεις του για το θέμα της εμπορίας ανθρώπων (human trafficking) και τις τραγικές διαστάσεις του, υπογράμμισε σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Γ. Παπανικολάου. Μιλώντας στη διάρκεια της σχετικής συζήτησης ο Έλληνας Eυρωβουλευτής επισήμανε ότι ενώ θα ανέμενε κανείς ανάλογα φαινόμενα να έχουν εκλείψει από την κοινωνία μας, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Παρατήρησε ότι περισσότερο από 1.800.000 παιδιά και νέοι πέφτουν κάθε χρόνο θύματα του trafficking παγκοσμίως, ενώ σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στην ΕΕ ο αριθμός των θυμάτων αγγίζει τις 270.000. Στην Ελλάδα δε, οι εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό των θυμάτων εμπορίας (γυναικών και παιδιών) με σκοπό την πορνεία σε 40.000 ετησίως, χωρίς να περιλαμβάνουμε τα θύματα άλλων μορφών trafficking.

 

Διαβάστε Περισσότερα ...
Παρέμβαση του Ευρωβουλευτή της ΝΔ κ. Γιώργου Παπανικολάου για τη διαδικτυακή κακοποίηση ανηλίκων

Βρυξέλλες, 05.11.2009

Ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Γ. Παπανικολάου με ερώτηση του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε να πληροφορηθεί τις δράσεις τις οποίες προτίθεται να αναλάβει η τελευταία προκειμένου να αποτρέψει τη διαδικτυακή κακοποίηση ανήλικων, αλλά και το ρόλο που θα μπορούσε να παίξει το σχολείο στην αποτροπή τέτοιων φαινομένων βίας. Στην απάντηση της η Επιτροπή τονίζει ότι η δημιουργία των συνθηκών που θα καταστήσουν την εμπειρία των παιδιών στο διαδίκτυο ασφαλέστερη αποτελεί κοινή ευθύνη των δημοσίων αρχών, των γονέων, του σχολείου και της βιομηχανίας.

 

Η κυβερνοτρομοκρατία με θύματα και θύτες μαθητές είναι μία καινούργια μορφή λεκτικής ή ψυχολογικής βίας που ασκείται με τη βοήθεια των υπηρεσιών του διαδικτύου και των κινητών τηλεφώνων. Σύμφωνα με την Επιτροπή, κατά τα τελευταία έτη αναλήφθηκαν δράσεις όπως:

Διαβάστε Περισσότερα ...