Giorgos Papanikolaou


ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018
ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ
Συμμετοχή ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στις δραστηριότητες της CIA
Συμμετοχή ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στις δραστηριότητες της CIA

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να λογοδοτήσουν για τη συμμετοχή τους, στις παράνομες δραστηριότητες της CIA στην Ευρώπη που, με το πρόσχημα του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», καταρράκωσαν κάθε έννοια προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υποστηρίζει ο Επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τόμας Χάμμαρμπεργκ. Επτά κέντρα μυστικής κράτησης, βασανιστήρια,

Διαβάστε Περισσότερα ...
Η Ευρώπη να πάρει τον πρώτο ρόλο στη Λιβύη
Η Ευρώπη να πάρει τον πρώτο ρόλο στη Λιβύη

Ο νέος ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ για τη Νότιο Μεσόγειο, Bernardino León, παρουσιάσθηκε στην επιτροπή Εξωτερικών του ΕΚ στις 31 Αυγούστου για να παρουσιάσει στους ευρωβουλευτές τις θέσεις και απόψεις του για την κατάσταση στη Βόρειο Αφρική. Στη συνέχεια δέχθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις μας.

Οι μάχες συνεχίζονται στη Λιβύη και οι άμαχοι βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Τι μπορεί να κάνει η Ευρώπη;

Το ερώτημα δεν είναι πώς θα αντιδράσει η ΕΕ. Η Ευρώπη οφείλει να έχει τον πρώτο ρόλο και η ίδια γνωρίζει ότι αυτό ακριβώς αναμένει από αυτήν η διεθνής κοινότητα. Πρώτο βήμα είναι η αποκατάσταση των βασικότερων υπηρεσιών όπως η υδροδότηση, η ηλεκτροδότηση, η παροχή καυσίμων και φαρμάκων. Εξαιρετικά σημαντική είναι επίσης η ασφάλεια και η ανοικοδόμηση της οικονομίας, όπως και ο εντοπισμός περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό που φαίνεται πως είναι διασκορπισμένα λόγω της πολιτικής του προηγουμένου καθεστώτος και του ιδίου του Καντάφι. Πρέπει επίσης να συμβάλλουμε στη δημιουργία της νέας κυβέρνησης.Πως μπορεί να εκδημοκρατισθεί μια χώρα που στην ουσία δεν διαθέτει πολιτική κουλτούρα;Αν η Λιβύη είχε κάποτε κάποιους θεσμούς το καθεστώς Καντάφι τους κατέστρεψε ολοσχερώς. Το σύστημα της Τζαμαχιρίας ή λαϊκής δημοκρατίας δεν ήταν παρά ένα κενό σύνθημα. Στην πράξη δεν ήταν παρά δικτατορία στην οποία ένας άνθρωπος έπαιρνε όλες τις αποφάσεις. Η πρόκληση για τη Λιβύη είναι να οικοδομήσει τους θεσμούς εκείνους που θα επιτρέψουν τη γνήσια λαϊκή συμμετοχή.

Για την Αίγυπτο και την Τυνησία ποια είναι τα επόμενα βήματα; Στη Συρία τι μπορούμε να περιμένουμε;

Στην Αίγυπτο και την Τυνησία όλες οι πολιτικές δυνάμεις ετοιμάζουν το έδαφος για τη διεξαγωγή εκλογών. Δεύτερο βήμα θα είναι η ίδια η διοργάνωση των εκλογών, μετά τις οποίες θα μπορέσουν να συγκροτηθούν οι συντακτικές συνελεύσεις: η επιτυχία των νέων συνταγμάτων των δύο χωρών θα αποτελέσει
Διαβάστε Περισσότερα ...
Δήλωση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου σχετικά με την πρόταση τροποποίησης του Κώδικα Συνόρων Σένγκεν

Βρυξέλλες, 1.09.2011

Στο πλαίσιο των εργασιών της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πραγματοποιήθηκε χθες η πρώτη συζήτηση για την πρόταση τροποποίησης του Κώδικα Συνόρων Σένγκεν.  Ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πρόταση τροποποίησης, Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου, δήλωσε τα ακόλουθα:

Διαβάστε Περισσότερα ...
Τα βασανιστήρια: Μια πολύ κακή συνήθεια

Τα βασανιστήρια, όποια μορφή και αν λάβουν, έχουν κάτι το μεσαιωνικό. Όμως είναι πάντοτε εξαιρετικά επίκαιρα και, με ευκαιρία τη Διεθνή Ημέρα Στήριξης των Θυμάτων Βασανιστηρίων στις 26 Ιουνίου, ευρωβουλευτές και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών ζητούν

Διαβάστε Περισσότερα ...
Ακόμα σκληρότερες ποινές για την παιδική πορνογραφία

Ελάχιστες ποινές κάθειρξης μέχρι και δέκα ετών για αδικήματα που σχετίζονται με την παιδική πορνογραφία καθώς και τη διαγραφή ή και φραγή των ιστοσελίδων που βρίσκονται να φιλοξενούν τέτοιες εικόνες ενέκρινε η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του ΕΚ.

Συνολικά η νομοθεσία περιλαμβάνει

Διαβάστε Περισσότερα ...
Ευρ. Επιτροπή: Δεν λάβαμε κανένα αίτημα από την Ελλάδα για την χρηματοδότηση κατασκευής νέων εγκαταστάσεων κράτησης παράνομων μεταναστών*

Βρυξέλλες, 30.08.2011

"Μέχρι σήμερα*, η Επιτροπή δεν έχει λάβει αίτημα από την Ελλάδα για την ενίσχυση της κατασκευής νέων, μόνιμων εγκαταστάσεων κράτησης παράνομων μεταναστών" δηλώνει η Επίτροπος για θέματα εσωτερικών υποθέσεων Σ. Μάλμστρομ παρότι, όπως σημειώνει, θα ήταν ευπρόσδεκτη η λήψη μέτρων για τη βελτίωση της κατάστασης και την συμμόρφωση της Ελλάδας με την σχετική νομοθεσία της ΕΕ, ιδίως με την οδηγία σχετικά με την επιστροφή. Αυτό προκύπτει έπειτα από σχετικό ερώτημα του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Ηχηρό "όχι" του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην επαναφορά των συνοριακών ελέγχων στον χώρο Σένγκεν

Βρυξέλλες, 07.07.2011

Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου από το βήμα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης για τις τροποποιήσεις στο κεκτημένο Σένγκεν απευθυνόμενος προς το Συμβούλιο και την Επιτροπή τόνισε τα ακόλουθα:

"Συνιστά γεγονός βαθιά ανησυχητικό το ότι έχουν επανέλθει στην ατζέντα οι συζητήσεις για τους συνοριακούς ελέγχους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επί χρόνια

Διαβάστε Περισσότερα ...
Αυστηρές κυρώσεις ζητούν Ευρωβουλευτές της ΝΔ για τις δολοφονίες πολιτών από το καθεστώς `Ασαντ

Βρυξέλλες, 07.07.2011

Την ταχύτερη αντίδραση και την άμεση λήψη μέτρων της ΕΕ στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Συρία ζήτησαν με τις παρεμβάσεις τους η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ κα. Μαριέττα Γιαννάκου και οι ευρωβουλευτές κκ. Κουμουτσάκος και Παπανικολάου, στη διάρκεια της κοινής συζήτησης για την κατάσταση στον Αραβικό κόσμο, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Συγκεκριμένα η κα. Γιαννάκου τόνισε χαρακτηριστικά ότι: " η Ευρώπη για πολλά χρόνια έκλεινε το μάτι στα καθεστώτα της Βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, υποστηρίζοντας ότι η ευρωπαϊκού τύπου δημοκρατία δεν είναι για τις χώρες αυτές. Σήμερα,

Διαβάστε Περισσότερα ...
Ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο χώρο Σένγκεν χωρίς ενίσχυση της αλληλεγγύης δεν υφίσταται

Στρασβούργο, 08 Ιουνίου 2011

Εμμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο ζήτημα της θέσπισης μηχανισμού, σύμφωνα με τον οποίο η απόφαση σχετικά με την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων στο χώρο Σένγκεν θα λαμβάνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Για την Επίτροπο για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων, κα. Μάλμστρομ, ο μηχανισμός θα αποτελέσει εργαλείο ενίσχυσης της εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατών μελών σε θέματα Σένγκεν και μετανάστευσης όπως προκύπτει από απάντησή της σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου από το βήμα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Μέριμνα για την αποτροπή των νέων από τη βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος

Βρυξέλλες, 30 Μαΐου 2011

Ερώτηση των ευρωβουλευτών της ΝΔ κ. Κώστα Πουπάκη και κ. Γιώργου Παπανικολάου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος στις 31 Μαΐου και την επικείμενη αναθεώρηση της Οδηγίας για τα Προϊόντα Καπνού οι Ευρωβουλευτές κκ. Κ. Πουπάκης και Γ. Παπανικολάου κατέθεσαν γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο πρόβλημα του καπνίσματος των ανηλίκων με σκοπό την αποτροπή τους από την πρόσβαση στα προϊόντα καπνού σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. 
Διαβάστε Περισσότερα ...
Τροποποίηση του κώδικα συνόρων του Σένγκεν: Εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου

Βρυξέλλες, 26 Μαΐου 2011

Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές από την Βόρεια Αφρική ενέτειναν τις πιέσεις στα κράτη μέλη του ευρωπαϊκού νότου και πυροδότησαν σημαντικές πολιτικές συζητήσεις αλλά και εντάσεις όπως στη περίπτωση μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας. Μέσα σε αυτό το πολιτικό κλίμα η πρωτοβουλία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την τροποποίηση του κανονισμού του κώδικα συνόρων Σένγκεν σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων, αποκτά ιδιαίτερο ευρωπαϊκό αλλά και ελληνικό ενδιαφέρον δεδομένου του μεγάλου όγκου μεταναστών και αιτούντων άσυλο που δέχεται η χώρα.
Διαβάστε Περισσότερα ...
Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ευθύνη των κρατών των Δ. Βαλκανίων η αποφυγή εισροής προσφύγων στην Ε.Ε. έπειτα από την ανάκληση των θεωρήσεων διαβατηρίου (visa)

Στρασβούργο, 08.03.2011

H απαλλαγή από την υποχρέωση θεωρήσεων για τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων συνοδεύεται και από ευθύνες και μία από αυτές είναι η αποφυγή καταστάσεων μεγάλης εισροής προσφύγων σε κράτη μέλη της ΕΕ, επισημαίνει η Επίτροπος για θέματα εσωτερικών υποθέσεων κα. Σ. Μάλμστρομ σε απάντηση της προς τον ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου.

Συγκεκριμένα, η Σουηδή Επίτροπος σημειώνει, ότι η ελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων αποτελεί ένα πολύ αποτελεσματικό κίνητρο για την υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων στις Βαλκανικές χώρες σε τομείς, όπως η ασφάλεια των διαβατηρίων, οι συνοριακοί έλεγχοι και η θωράκιση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς, οι εξωτερικές σχέσεις και τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Με αντιφάσεις το κοινό ευρωπαϊκό σύστημα χορήγησης ασύλου δεν μπορεί να ολοκληρωθεί

Στρασβούργο, 20.01.2011

Ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου από το βήμα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, στο πλαίσιο της χθεσινής συζήτησης για την σημερινή κατάσταση σχετικά με την Οδηγία που αφορά τις διαδικασίες και το κόστος για την χορήγηση ασύλου τόνισε:

 "Σήμερα, η Γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόφασή της να σταματήσει να επαναπροωθεί πρόσφυγες στην Ελλάδα για 12 μήνες. Ανάλογες αποφάσεις έχουν ληφθεί από την Σουηδία, την Μεγάλη Βρετανία, την Ισλανδία και την Νορβηγία. Μόλις πριν από λίγους μήνες, τον περασμένο Νοέμβριο το Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης δεν δέχθηκε την συμπερίληψη ενός μηχανισμού αναστολής μεταφοράς των αιτούντων άσυλο στον αναθεωρημένο κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ, όπως είχε προτείνει η Επιτροπή και θεώρησε ότι το Δουβλίνο ΙΙ καλώς έχει.

Διαβάστε Περισσότερα ...
E.Επιτροπή: Έρευνα για παράνομα πειράματα σε ασθενείς στην Ελλάδα

Βρυξέλλες, 13.01.2011

Η Επιτροπή θα διεξάγει έρευνα για θέματα τήρησης των διατάξεων του νόμου και της δεοντολογίας στις κλινικές δοκιμές που διεξάγονται στην Ελλάδα σημειώνει ο Επίτροπος Υγείας και Πολιτικής Καταναλωτών κ. Dalli έπειτα από σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου.

 

Συγκεκριμένα, σοβαρότατες καταγγελίες στην Ελλάδα για τις κλινικές δοκιμές καταδεικνύουν ότι στα ελληνικά νοσοκομεία, είτε ιδιωτικά είτε δημόσια, δεν λειτουργούν επιτροπές δεοντολογίας που ελέγχουν τα πειραματικά πρωτόκολλα και οι ασθενείς συχνά υποβάλλονται σε κλινικές δοκιμές χωρίς να έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους και ως εκ τούτου μετατρέπονται σε αντικείμενο εκμετάλλευσης και εμπορευματοποίησης με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ουσιαστική προστασία των δικαιωμάτων τους.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Επιτροπή: 2,45 εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονται καταναγκαστικά ως αποτέλεσμα της εμπορίας των ανθρώπων.

Βρυξέλλες, 11.01.2011

Σε 2,45 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμιώς επιβάλλεται καταναγκαστική εργασία ως αποτέλεσμα της εμπορίας ανθρώπων, ενώ την ίδια στιγμή η Επιτροπή θεωρεί ότι είναι ακόμα πολύ πρώιμο να εκτιμήσει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στον τομέα αυτό σύμφωνα με την Επίτροπο για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων κα Σ. Μάλμστρομ έπειτα από σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου. Η Σουηδή Επίτροπος παραδέχτηκε ότι προς το παρόν η Επιτροπή δεν συγκεντρώνει δεδομένα για την εμπορία ανθρώπων αλλά στηρίζεται στις πληροφορίες που παρέχονται από την Ευρωπόλ, από τις διεθνείς οργανώσεις, τις ΜΚΟ και σε ορισμένες περιπτώσεις από τα κράτη μέλη. Τα στατιστικά στοιχεία που παρέχονται κατ’αυτό τον τρόπο δεν επαρκούν για να γίνουν συγκρίσεις και να αντληθούν αξιόπιστα συμπεράσματα.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Σύσκεψη Ν.Δ. με αντιπροσωπεία ευρωβουλευτών για θέματα μετανάστευσης

Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου 2010

 Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, είχε, σήμερα, στα Κεντρικά Γραφείου του Κόμματος, σύσκεψη με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (LIBE).

Διαβάστε Περισσότερα ...
Αναθεώρηση του Κανονισμού "Δουβλίνο ΙΙ" (Άσυλο): "Απαράδεκτη η στάση του Συμβουλίου όσον αφορά τον μηχανισμό αναστολής" δηλώνουν οι Ευρωβουλευτές Γ. Παπανικολάου και Σ. Μπουζουτίλ.

Βρυξέλλες, 11.11.2010

"H απόρριψη από το Συμβούλιο της πρότασης για αναστολή της εφαρμογής του κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ στις χώρες εκείνες που είναι επιφορτισμένες με δυσανάλογο μεταναστευτικό βάρος είναι απαράδεκτη διότι αποτυγχάνει στο "τεστ" της αλληλεγγύης", δήλωσαν οι Ευρωβουλευτές του ΕΛΚ κκ. Γ. Παπανικολάου και Σ. Μπουζουτίλ.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Σε κρίση το ελληνικό σωφρονιστικό σύστημα

Βρυξέλλες, 09.11.2010

       Το επίπεδο πληρότητας στις ελληνικές φυλακές αγγίζει το 141,9% (με ποσοστό αλλοδαπών 43,9%), αριθμός που καθιστά τις ελληνικές φυλακές ανεπαρκείς σύμφωνα με την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Δικαιοσύνης, Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και Ιθαγένειας κα. Β. Ρέντινγκ. Το θέμα έθιξε με κοινοβουλευτική ερώτηση του ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου τονίζοντας ότι ο υπερβολικός πληθυσμός στις φυλακές ευθύνεται μεταξύ άλλων για την αύξηση των κρουσμάτων βίας μεταξύ των κρατουμένων, για τη διάδοση των λοιμωδών νόσων αλλά και για την αύξηση των κρουσμάτων αυτοκτονιών.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Δήλωση του Ευρωβουλευτή της ΝΔ κ. Γ. Παπανικολάου για την πανευρωπαϊκή ημέρα κατά της εμπορίας ανθρώπων
Βρυξέλλες, 15.10.2010

Το φαινόμενο της εμπορίας ανθρώπων έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση του ΟΗΕ η πιο συνηθισμένη μορφή εμπορίας ανθρώπων (79%)  είναι η σεξουαλική εκμετάλλευση, ενώ η δεύτερη πιο συχνή μορφή εμπορίας είναι η καταναγκαστική εργασία (18%). Τα θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης είναι κυρίως γυναίκες και μικρά κορίτσια. Σε παγκόσμιο επίπεδο περίπου το 20% των θυμάτων εμπορίας είναι τα παιδιά, ενώ υπάρχουν περιοχές στην Αφρική και αλλού όπου αγγίζουν και το 100%. Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν πρόσφατα στην δημοσιότητα από τον Πρόεδρο του Διεθνούς Κέντρου για τα εξαφανισμένα και υπό εκμετάλλευση παιδιά: το 2009 συνολικά 396 παιδιά εξαφανίστηκαν στην Ελλάδα, 105.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο, 50.000 στη Γερμανία, 39.000 στη Γαλλία, 8.400 στην Ισπανία, 1.250 στην Ιρλανδία, καθώς και 1.100 στην Ιταλία.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Θετική η συμφωνία Ε.Ε. - Πακιστάν για την αντιμετώπιση της παράνομης λαθρομετανάστευσης. Να μην χρειαστούν άλλα οκτώ χρόνια για την συμφωνία με την Τουρκία
Στρασβούργο, 21.09.2010

Ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου από το βήμα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο και απευθυνόμενος στην Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων κα. Malmström Cecilia για το θέμα των συμφωνιών επανεισδοχής τόνισε:

"Το 80% περίπου των παράνομων μεταναστών που εντοπίζονται στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, εντοπίζονται στην Ελλάδα. Το 2009 στη χώρα μας συνελήφθησαν περίπου 126.000 παράνομοι μετανάστες. Από αυτούς, 4.852 κατάγονται από το Πακιστάν ενώ συνολικά 36.472 παράνομοι μετανάστες εισέρχονται στην Ελλάδα από την Τουρκία.

Διαβάστε Περισσότερα ...