Giorgos Papanikolaou


ΠΕΜΠΤΗ 24 ΜΑΪΟΥ 2018
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ανεξέλεγκτη η διάθεση ψυχοτρόπων ουσιών στο Διαδίκτυο

Απάντηση στον ευρωβουλευτή Γιώργο Παπανικολάου Στρασβούργο, 11.12.2013 690 ηλεκτρονικά καταστήματα πώλησης νέων ψυχοτρόπων ουσιών που χρησιμοποιούνται εναλλακτικά αντί ναρκωτικών ουσιών εντόπισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύμφωνα με την Ευρωπαία Επίτροπο, αρμόδια για θέματα δικαιοσύνης, θεμελιωδών δικαιωμάτων και ιθαγένειας, κα Βίβιαν Ρέντινγκ. Απαντώντας σε σχετικό γραπτό ερώτημα του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γιώργου Παπανικολάου, η Επίτροπος Ρέντινγκ τόνισε επίσης πως από το 2005 τα κράτη μέλη έχουν κοινοποιήσει πάνω από 300 νέες ψυχότροπες ουσίες, μέσω του μηχανισμού ταχείας ανταλλαγής πληροφοριών, τον οποίο διαχειρίζεται το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ) και η Europol. Παράλληλα, ο ρυθμός κοινοποίησης νέων ψυχοτρόπων ουσιών έχει αυξηθεί κατά τα τελευταία χρόνια με πάνω από μία νέα ουσία να κοινοποιείται κάθε εβδομάδα.
Διαβάστε Περισσότερα ...
Νέα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τα εξαφανισμένα παιδιά στην Ευρώπη

Βρυξέλλες, 07.11.2013

«Στο τελικό στάδιο εισέρχεται η προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την συγκέντρωση στοιχείων από τα κράτη μέλη αναφορικά με τα εξαφανισμένα παιδιά». Αυτό διαβεβαιώνει με γραπτή απάντησή της στον ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γιώργο Παπανικολάου, η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για θέματα δικαιοσύνης, θεμελιωδών δικαιωμάτων και ιθαγένειας κα. Βίβιαν Ρέντινγκ.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ουάσιγκτον για το σκάνδαλο αναφορικά με τις παρακολουθήσεις των επικοινωνιών
Γ. Παπανικολάου: Καμία έκπτωση της ασφάλειας και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των Ευρωπαίων πολιτών δεν είναι ανεκτή

Τις συνεχείς αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων των επικοινωνιών των Ευρωπαίων πολιτών (Prism) από την αμερικανική υπηρεσία NSA συζητά στην Ουάσιγκτον, από τις 28 έως τις 30 Οκτωβρίου, αντιπροσωπεία της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στην αντιπροσωπεία συμμετέχει ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γιώργος Παπανικολάου. Σημειώνεται ότι οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν για τις σχετικές καταγγελίες απευθείας με Αμερικανούς ομολόγους τους, ενώ στο πρόγραμμα των συναντήσεων της ευρωπαϊκής αποστολής ξεχωρίζουν εκείνες στο Κογκρέσο και στο State Department. 

Διαβάστε Περισσότερα ...
Η Ευρώπη πρέπει και μπορεί να «τρέξει» πιο γρήγορα από το οργανωμένο οικονομικό έγκλημα
Παρέμβαση* του ευρωβουλευτή Γιώργου Παπανικολάου στην Ολομέλεια του ΕΚ Στρασβούργο, 23.10.2013 «Ενώ την περίοδο αυτή πραγματοποιείται μια μοναδικής έκτασης δημοσιονομική προσαρμογή σε κράτη μέλη της Ε.Ε., την ίδια στιγμή οι πολίτες παρατηρούν μια μεγάλη μαύρη τρύπα δισεκατομμυρίων ευρώ από παράνομες ή εγκληματικές οικονομικές δραστηριότητες»  υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου μιλώντας από το βήμα της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διεξάγεται στο Στρασβούργο. Συγκεκριμένα, στη συζήτηση για το οργανωμένο έγκλημα, τη διαφθορά και τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, παρουσία της Επιτρόπου, αρμόδιας για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων κας Σεσίλια Μάλμστρομ, ο κ. Παπανικολάου τόνισε πως ορισμένες μόνο πτυχές του οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος (φοροδιαφυγή, εμπόριο καυσίμων κ.α.) έχουν ετήσιο κόστος που ξεπερνά τα 155 δις ευρώ (ανάλογο με το ΑΕΠ της Πορτογαλίας ή της Ιρλανδίας).
Διαβάστε Περισσότερα ...
Η Ελλάδα δίνει απάντηση στον εξτρεμισμό. Η Ευρώπη;

-       Ηχηρή παρέμβαση του ευρωβουλευτή Γιώργου Παπανικολάου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου -

Στρασβούργο, 09.10.2013

Την άστοχη παρέμβαση του Προέδρου της ομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κ. Χάνες Σβόμποντα περί «απαράδεκτης» ελληνικής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καυτηρίασε από το βήμα της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διεξάγεται στο Στρασβούργο, ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Σημαντικό βήμα για την εφαρμογή του συστήματος μετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο και παρανόμων μεταναστών στην Ε.Ε.

-          Ενθαρρυντική απόφαση για την Ελλάδα με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή Γ. Παπανικολάου –

Βρυξέλλες, 05.09.2013 

Ένα νέο ευρωπαϊκό πιλοτικό πρόγραμμα με τίτλο «Ενίσχυση της Αλληλεγγύης στον Τομέα του Ασύλου» και με ενδεικτική χρηματοδότηση 1.000.000 ευρώ ενέκρινε σήμερα η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ύστερα από σχετική εισήγηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Κάθε περαιτέρω συζήτηση Ε.Ε. - ΗΠΑ για τα προσωπικά δεδομένα να γίνει εφόσον μόνο δοθούν πλήρεις εξηγήσεις για το ζήτημα Prism
Στρασβούργο, 11.06.2013

Στην τοποθέτησή του "επί σημαντικών πολιτικών ζητημάτων" κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, και αναφερόμενος στις πρόσφατες αποκαλύψεις αναφορικά με την διαρροή προσωπικών δεδομένων πολιτών από εταιρείες σε κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γιώργος Παπανικολάου τόνισε:

Διαβάστε Περισσότερα ...
Ο ρατσισμός δεν αντιμετωπίζεται μόνο με ένα νομοθέτημα

Δημοσίευμα στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος (26.05.2013)

Αν ο αντικαπνιστικός νόμος αρκούσε για την εξάλειψη του φαινομένου του καπνίσματος σε δημόσιο χώρο, σήμερα στη συντριπτική πλειοψηφία των καφετεριών δεν θα υπήρχαν σε κάθε τραπέζι αυτοσχέδια τασάκια. Το παράδειγμα αυτό βεβαίως δεν είναι ευθέως ανάλογο με εκείνο της εξάλειψης του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, κυρίως διότι η βαρύτητα των απειλούμενων με το καθένα συνεπειών είναι η μέρα με τη νύχτα. Ο αντικαπνιστικός νόμος, όμως, αποκαλύπτει τη φιλοσοφία πίσω από την νομοθετική πρωτοβουλία και για την καταπολέμηση του ρατσισμού, η οποία συμπυκνώνεται στο εξής σχήμα: «Υπάρχει ένα πρόβλημα; Ας νομοθετήσουμε για να λυθεί».

Διαβάστε Περισσότερα ...
Αύξηση του διαδικτυακού εγκλήματος στην Ε.Ε.

- Περισσότεροι από ένας στους δέκα ευρωπαίους έχουν πέσει θύματα απάτης  -

Βρυξέλλες, 14.05.2013

Περισσότερο από το ένα τρίτο των χρηστών του Διαδικτύου ανά τη ΕΕ (38%), ανέφεραν ότι έχουν λάβει ηλεκτρονικά μηνύματα, με τα οποία τους ζητούσαν με δόλιο τρόπο χρήματα ή προσωπικά δεδομένα. Επιπλέον, το 13% αυτών δεν μπόρεσαν να έχουν ηλεκτρονική πρόσβαση σε υπηρεσίες εξαιτίας επιθέσεων στον κυβερνοχώρο και το 12% έπεσαν θύματα ηλεκτρονικής απάτης. Το 8% των χρηστών του Διαδικτύου ανέφεραν ότι τους υποκλάπηκαν τα στοιχεία ταυτότητάς τους. Αυτό αναφέρει η αρμόδια Επίτροπος για θέματα εσωτερικών υποθέσεων κα. Σεσίλια Μάλμστρομ απαντώντας σε σχετικό κοινοβουλευτικό έλεγχο του Ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γιώργου Παπανικολάου.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Όχι άλλες Μανωλάδες

Άρθρο στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος (21.04.2013)

Άλλη μία φορά η ελληνική κοινωνία «πέφτει από τα σύννεφα». Άλλη μία φορά κάνουμε ότι δεν είχαμε δει και ότι δεν γνωρίζαμε. Άλλη μία φορά καταδικάζουμε ομόθυμα την συμπεριφορά των επιστατών-κομάντος και του εργοδότη–μεγαλοτσιφλικά της Μανωλάδας. Ο τύπος έχει γεμίσει από δηλώσεις, αναλύσεις, επικρίσεις. Αλήθεια, όμως, πόσοι συζητούμε για το πρόβλημα και τη λύση του χωρίς συναισθηματισμούς και υπερβολές;

Διαβάστε Περισσότερα ...
Πρόεδρος Μπαρόζο: Μειώνονται σταθερά οι παραβάσεις των κρατών μελών αναφορικά με την ορθή μεταφορά της κοινοτικής νομοθεσίας στο εσωτερικό δίκαιο

- Βελτιώνεται και η Ελλάδα -

Βρυξέλλες, 04.04.2013

"Είναι σαφές ότι ο αριθμός των διαδικασιών επί παραβάσει κατά των κρατών μελών μειώνεται από χρόνο σε χρόνο, όπως και ο αριθμός των προσφυγών στο Δικαστήριο." Αυτό αναφέρει ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Ε. Μπαρόζο απαντώντας σε σχετικό κοινοβουλευτικό έλεγχο που άσκησε ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Σημαντικές γνωμοδοτήσεις για τις οικονομικές επιδόσεις, την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα κρίσιμων για την Ελλάδα οργανισμών υπερψήφισε σήμερα ομόφωνα η αρμόδια Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Βρυξέλλες, 21.02.2013

Εισηγητής των γνωμοδοτήσεων ο ευρωβουλευτής  Γ. Παπανικολάου

Με ομοφωνία η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ υπερψήφισε σήμερα συνολικά εννέα γνωμοδοτήσεις* που αφορούν στις επιδόσεις ευρωπαϊκών οργανισμών (FRONTEX, CEPOL, EUROPOL, EUROJUST, EUAFR, EMCDDA) που δραστηριοποιούνται στον τομέα της παράνομης μετανάστευσης, του ασύλου, της δικαιοσύνης, της αστυνόμευσης και των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται σημαντικές υπηρεσίες και οργανισμοί που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και συνεργάζονται με τις ελληνικές αρχές (π.χ. FRONTEX). Εισηγητής των γνωμοδοτήσεων ήταν ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και αναπληρωτής συντονιστής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ στην αρμόδια επιτροπή κ. Γ. Παπανικολάου.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Άρθρο επικαιρότητας στο ysterografa.gr
Νόμος δεν είναι το δίκιο του καταληψία

Βίλες είχαν απασχολήσει την ελληνική πολιτική επικαιρότητα και το δημόσιο διάλογο και στο παρελθόν. Ως σύμβολο πλουτισμού, χλιδής, υπέρμετρης (και συχνά αδικαιολόγητης) ευμάρειας, είχαν αποκτήσει αρνητικό σημασιολογικό βάρος. Πρόσφατα ο όρος «βίλα» εισέβαλε βίαια στην πολιτική ατζέντα έχοντας διαφορετικό νόημα από αυτό που έφερε κατά το παρελθόν. Για τον πολιτικό σχολιαστή του σήμερα «βίλα» σημαίνει κατάληψη.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Γ. Παπανικολάου: Η διαφθορά στην Ευρώπη εντείνει τον ευρωσκεπτικισμό και τον εξτρεμισμό

- 120 δις ευρώ ετησίως στην μαύρη τρύπα της διαφθοράς -

Στρασβούργο, 17.01.2013

Άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών από την Επιτροπή σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την πάταξη της διαφθοράς ζήτησε με παρέμβασή του από το βήμα της Ολομέλειας που διεξάγεται στο Στρασβούργο, στη σχετική συζήτηση που έγινε εχθές βράδυ, ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου, παρουσία του Γάλλου Επιτρόπου για θέματα Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών, κ. Μ. Μπαρνιέ.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Ομόφωνη εκλογή του Ευρωβουλευτή Γ. Παπανικολάου στη θέση του Αναπληρωτή Συντονιστή του ΕΛΚ για τη μετανάστευση και την ασφάλεια

- Σημαντική εκλογή για την προώθηση των ελληνικών θέσεων -

Στρασβούργο, 15.01.2013

Ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου, εξελέγη ομοφώνα Αναπληρωτής Συντονιστής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE). Η διαδικασία εκλογής πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διεξάγεται στο Στρασβούργο και ο κ. Παπανικολάου ψηφίστηκε και από τους 45 ευρωβουλευτές, που προέρχονται από το σύνολο των κρατών μελών της Ε.Ε.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Κ. Άστον προς τον Γ. Παπανικολάου: Απροσδιόριστος ο αριθμός των παιδιών μεταξύ των αμάχων θυμάτων στην Συρία

Βρυξέλλες, 04.12.2012

Παρότι είναι αδύνατον να ελεγχθούν τα αριθμητικά στοιχεία, η ΕΕ δυστυχώς γνωρίζει ότι μεταξύ των νεκρών ως συνέπεια της συνεχιζόμενης συριακής σύγκρουσης, υπάρχει μεγάλος αριθμός παιδιών, υπογραμμίζει η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας κ. Κ. Άστον απαντώντας σε σχετικό κοινοβουλευτικό έλεγχο που άσκησε ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Γ. Παπανικολάου: Να αποφύγουμε να μετατραπεί σε γεφύρι της Άρτας το σύστημα πληροφοριών Σένγκεν δεύτερης γενιάς (SIS II)

Στρασβούργο, 21.11.2012

Επίσπευση της εφαρμογής του συστήματος πληροφοριών Σένγκεν δεύτερης γενιάς (SIS II) που αποτελεί βασικό εργαλείο για την ασφάλεια του ευρωπαϊκού χώρου και ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης προς την κατεύθυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας των ευρωπαίων αλλά και της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης. Αυτό ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο με παρέμβασή του από το βήμα της Ολομέλειας που διεξάγεται στο Στρασβούργο, ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου παρουσία του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μ. Σέφτσοβιτς και του εκπροσώπου του Συμβουλίου, Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Λ. Λουκά.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Δεκάδες χιλιάδες εγκληματικές πράξεις ετησίως στο διαδίκτυο Με καθυστέρηση προωθείται η ευρωπαϊκή πλατφόρμα έγκαιρης ειδοποίησης
Βρυξέλλες, 01.02.2012

"Ο αριθμός των εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο που αναφέρονται από τους πολίτες αυξάνεται σταθερά, φθάνοντας τις πολλές δεκάδες χιλιάδες ετησίως σε κάθε χώρα", υπογραμμίζει η Επίτροπος για θέματα εσωτερικών υποθέσεων, κα Σ. Μάλμστρομ έπειτα από ερώτηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου σχετικά με την πορεία διαμόρφωσης της ευρωπαϊκής πλατφόρμας ειδοποίησης, όπου οι αναφορές που υποβάλλονται από τα κράτη μέλη της ΕΕ σχετικά με παράνομο περιεχόμενο στον παγκόσμιο ιστό και άλλα εγκλήματα που συνδέονται με το Διαδίκτυο θα συγκεντρώνονται για διασταυρούμενο έλεγχο.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα

Η προστασία των προσωπικών δεδομένων σας - ένα θεμελιώδες δικαίωμα!

Η ελεύθερη κυκλοφορία των προσωπικών δεδομένων - ένα κοινό αγαθό!

Κάθε φορά που ανοίγετε τραπεζικό λογαριασμό, συνδέεστε σε μια ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης ή κάνετε κράτηση κάποιας πτήσης μέσω διαδικτύου, δίνετε σημαντικά προσωπικά στοιχεία σας, όπως το όνομα, η διεύθυνση και ο αριθμός της πιστωτικής σας κάρτας.

Ποια είναι η τύχη αυτών των δεδομένων; Υπάρχει πιθανότητα να πέσουν σε λάθος χέρια; Ποια δικαιώματα έχετε σχετικά με τα προσωπικά σας στοιχεία;

Διαβάστε Περισσότερα ...
Δημόσιες Συμβάσεις: Η Ε.Ε. λαμβάνει μέτρα για την Ελλάδα
Δημόσιες Συμβάσεις: Η Ε.Ε. λαμβάνει μέτρα για την Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Ελλάδα να μεριμνήσει για την πλήρη συμμόρφωσή της με τους κανόνες της ΕΕ περί δημοσίων συμβάσεων όσον αφορά τις εξαιρέσεις στην ελληνική νομοθεσία για την προκήρυξη των δημοσίων έργων. Η Επιτροπή εκφράζει την ανησυχία της επειδή θεωρεί ότι οι εξαιρέσεις αυτές επιτρέπουν στις ελληνικές αρχές την απευθείας ανάθεση συμβάσεων για την εκτέλεση δημοσίων έργων, όπως η κατασκευή δρόμων, γεφυρών και άλλων έργων υποδομής, χωρίς διαφανή και ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών. Επί του παρόντος, οι ελληνικές αρχές μπορούν να δηλώνουν ότι τα σχέδια αυτά είναι «ειδικού χαρακτήρα» - χωρίς περαιτέρω αιτιολόγηση. Το αίτημα της Επιτροπής προς την Ελλάδα διατυπώθηκε με τη μορφή αιτιολογημένης γνώμης. Εάν η Ελλάδα δεν απαντήσει ικανοποιητικά εντός δύο μηνών, η Επιτροπή δύναται να παραπέμψει το θέμα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε Περισσότερα ...