Giorgos Papanikolaou


ΤΡΙΤΗ 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ένα κοινό δίκαιο για τις πωλήσεις στην Ευρώπη

Τι πρόβλημα υπάρχει με τις διασυνοριακές αγορές και πωλήσεις στην Ελλάδα;Οι Έλληνες καταναλωτές δεν επωφελούνται πλήρως από την ενιαία αγορά της ΕΕ.Αυτή τη στιγμή μόνο το 8 % των Ελλήνων καταναλωτών κάνουν αγορές μέσω Διαδικτύου από άλλες χώρες της Ένωσης, και το 12 % από την Ελλάδα.Λόγω των νομικών εμποδίων, οι επιχειρήσεις αρνούνται μερικές φορές να πωλούν σε καταναλωτές που ζουν στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να θίγονται κάθε χρόνο 3 σχεδόν εκατομμύρια Ευρωπαίοι καταναλωτές, εκ των οποίων 44.000 περίπου στην Ελλάδα. Οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν επωφελούνται πλήρως από τις ευκαιρίες που προσφέρει ηενιαία αγορά της ΕΕ.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Η Πολιτική Δικαιοσύνη στην Ε.Ε.

Σε μια Ευρώπη με ανοιχτά σύνορα, σε πολλές περιπτώσεις οι πολίτες μπορεί να βρεθούν ενώπιον δικαστηρίου άλλης χώρας της ΕΕ.

Αύξηση των διασυνοριακών διαφορών

Η αυξημένη άσκηση των δικαιωμάτων της ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων, των αγαθών και των υπηρεσιών οδηγεί αναπόφευκτα σε αύξηση του δυνητικού αριθμού των διασυνοριακών διαφορών.

Παραδείγματος χάριν:

κάποιο άτομο μπορεί να εμπλακεί σε αυτοκινητιστικό ατύχημα κατά τη διάρκεια των διακοπών· κάποιο άτομο μπορεί να παραγγείλει μέσω του Διαδικτύου από το εξωτερικό αγαθά που δεν αποστέλλονται ή αποδεικνύονται ελαττωματικά· κάποιος γονιός μπορεί να έχει πάρει τα παιδιά και να έχει εγκατασταθεί σε άλλη χώρα, χωρίς τη συναίνεση του άλλου γονιού.

Σε έναν πραγματικό ευρωπαϊκό χώρο δικαιοσύνης, οι πολίτες δεν πρέπει να εμποδίζονται ή να αποθαρρύνονται από την άσκηση των δικαιωμάτων τους. Η ασυμβατότητα και πολυπλοκότητα των νομικών και διοικητικών συστημάτων στις χώρες της ΕΕ δεν πρέπει να αποτελούν εμπόδιο.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Δίκαιο καταναλωτών και εμπορίας προϊόντων

την ΕΕ, η νομοθεσία για την προστασία του καταναλωτή εγγυάται σε όλους το δικαίωμα δίκαιης μεταχείρισης όταν αγοράζουν αγαθά οικιακής χρήσης από το σουπερμάρκετ, πληρώνουν τους λογαριασμούς ρεύματος ή κατεβάζουν μουσική.

Ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και οι ευρωπαϊκές συνθήκες από την Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη και μετά εγγυώνται ένα υψηλό επίπεδο προστασίας του καταναλωτή εντός της ΕΕ. Αυτό αποτελεί επίσης γενικό στόχο που ορίζεται στο άρθρο 12 της συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ.

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία εγγυάται στους καταναλωτές:

δίκαιη μεταχείριση· προϊόντα που πληρούν αποδεκτά πρότυπα· δικαίωμα επανόρθωσης αν κάτι δεν πάει καλά.

Η νομοθεσία της ΕΕ σε άλλους τομείς οφείλει επίσης να λαμβάνει υπ' όψιν της την προστασία του καταναλωτή.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Δίκαιο των Συμβάσεων στην Ε.Ε.

Οι ανταλλαγές αγαθών και υπηρεσιών διέπονται από τα εθνικά δίκαια των συμβάσεων. Παρά την εναρμόνιση σε ορισμένους τομείς, αποκλίσεις μεταξύ των εθνικών δικαίων των συμβάσεων συνεχίζουν να υπάρχουν, συνιστώντας σημαντικό εμπόδιο για τις διασυνοριακές συναλλαγές και παρακωλύοντας την ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς.

Μέχρι σήμερα η ΕΕ έχει αντιμετωπίσει τα προβλήματα των συμβάσεων στην εσωτερική αγορά ως επί το πλείστον μέσω της έγκρισης οδηγιών ελάχιστης εναρμόνισης, που αφορούν συγκεκριμένες συμβάσεις ή τομείς. Ωστόσο, αυτή η προσέγγιση δεν έχει επιλύσει μια σειρά προβλημάτων, καθώς πολλές πτυχές του δικαίου των συμβάσεων εξακολουθούν να αποκλίνουν από τη μια χώρα της ΕΕ στην άλλη.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Ποινική Δικαιοσύνη στην Ε.Ε.

Η καταπολέμηση του εγκλήματος προϋποθέτει την ενίσχυση της δράσης και του διαλόγου μεταξύ των ποινικών αρχών των χωρών της ΕΕ.

Για πολύ καιρό, η ΕΕ προσπαθούσε να οικοδομήσει έναν ευρωπαϊκό χώρο ποινικής δικαιοσύνης με τα χέρια της δεμένα:

ο κανόνας της ομοφωνίας, που απαιτούσε τη συμφωνία όλων των κυβερνήσεων της ΕΕ για τη λήψη αποφάσεων, οδηγούσε συχνά σε προσεγγίσεις τύπου "χαμηλότερου κοινού παρονομαστή". η Επιτροπή δεν είχε εξουσίες επιβολής· και τα κοινοβούλια και τα δικαστήρια δεν είχαν πολλά να πουν επ' αυτού.

Η πρόοδος στο συγκεκριμένο πεδίο υπήρξε επομένως περιορισμένη, και επικεντρωμένη κυρίως σε ζητήματα ασφάλειας.

Με τη θέση σε ισχύ της συνθήκης της Λισαβόνας, θα καταστεί επιτέλους δυνατός ένας επανακαθορισμός της ισορροπίας ανάμεσα στην ασφάλεια και τη δικαιοσύνη.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Πολιτική για τον έλεγχο των ναρκωτικών

Τα ναρκωτικά είναι ένα σύνθετο κοινωνικό και υγειονομικό πρόβλημα, το οποίο επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους στην ΕΕ.

Κάθε χρόνο περίπου 8.500 άτομα πεθαίνουν στην ΕΕ από υπερβολική δόση ναρκωτικών, 2.100 πεθαίνουν από HIV / AIDS που οφείλεται στη χρήση ναρκωτικών και 3.000 άνθρωποι προσβάλλονται από τον HIV εξαιτίας των ναρκωτικών.

Οι χώρες της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν αναπτύξει από κοινού, κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, μια ευρωπαϊκή προσέγγιση για τη βιώσιμη αντιμετώπιση των ναρκωτικών. Οι 27 χώρες της ΕΕ έχουν συμφωνήσει να συνεργαστούν στενά, προκειμένου:

να αντιμετωπίσουν την εγκληματικότητα που σχετίζεται με τα ναρκωτικά και να παρεμποδίσουν τη διακίνησή τους· να διαχειριστούν αποτελεσματικά την εμφάνιση νέων ψυχοδραστικών ουσιών· να μοιραστούν βέλτιστες πρακτικές και ερευνητικά ευρήματα πάνω στην πρόληψη και τη θεραπεία από τα ναρκωτικά· να βοηθήσουν χώρες σε όλο τον κόσμο να αποτρέψουν την παραγωγή και τη διακίνηση ναρκωτικών.
Διαβάστε Περισσότερα ...