Giorgos Papanikolaou


ΠΕΜΠΤΗ 24 ΜΑΪΟΥ 2018
ΔΙΕΘΝΗ-ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα χρηματοδοτεί προγράμματα πολιτισμού, υποψήφιων προς ένταξη κρατών, που δεν σέβονται την αρχή της καλής γειτονίας

Βρυξέλλες, 06.12.2012

- Εγκρίθηκε σημαντική τροπολογία του Ευρωβουλευτή Γ. Παπανικολάου -

Στην ψηφοφορία για την πρόταση κανονισμού με τον τίτλο «Θέσπιση του προγράμματος «Ευρώπη για τους πολίτες» για την περίοδο 2014- 2020, στην Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εγκρίθηκε τροπολογία του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου, σύμφωνα με την οποία προσχωρούσες, υποψήφιες και δυνάμει υποψήφιες χώρες για την ΕΕ δεν θα χρηματοδοτούνται από το εν λόγω πρόγραμμα, αν δεν σέβονται την αρχή της καλής πολιτικής γειτονίας, της συνεργασίας, της συμφιλίωσης και του αλληλοσεβασμού μεταξύ των λαών.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Κ. Άστον προς τον Γ. Παπανικολάου: Απροσδιόριστος ο αριθμός των παιδιών μεταξύ των αμάχων θυμάτων στην Συρία

Βρυξέλλες, 04.12.2012

Παρότι είναι αδύνατον να ελεγχθούν τα αριθμητικά στοιχεία, η ΕΕ δυστυχώς γνωρίζει ότι μεταξύ των νεκρών ως συνέπεια της συνεχιζόμενης συριακής σύγκρουσης, υπάρχει μεγάλος αριθμός παιδιών, υπογραμμίζει η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας κ. Κ. Άστον απαντώντας σε σχετικό κοινοβουλευτικό έλεγχο που άσκησε ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Γ. Παπανικολάου: Να αποφύγουμε να μετατραπεί σε γεφύρι της Άρτας το σύστημα πληροφοριών Σένγκεν δεύτερης γενιάς (SIS II)

Στρασβούργο, 21.11.2012

Επίσπευση της εφαρμογής του συστήματος πληροφοριών Σένγκεν δεύτερης γενιάς (SIS II) που αποτελεί βασικό εργαλείο για την ασφάλεια του ευρωπαϊκού χώρου και ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης προς την κατεύθυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας των ευρωπαίων αλλά και της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης. Αυτό ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο με παρέμβασή του από το βήμα της Ολομέλειας που διεξάγεται στο Στρασβούργο, ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου παρουσία του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μ. Σέφτσοβιτς και του εκπροσώπου του Συμβουλίου, Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Λ. Λουκά.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Ευρ. Επιτροπή: Η Τουρκία στερείται ικανότητας να εφαρμόσει ένα συνολικό σύστημα διαχείρισης των θεμάτων μετανάστευσης

Βρυξέλλες, 15.11.2012

Απάντηση στις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Ε. Μπαγίς δίνει η Επιτροπή δια στόματος του Επιτρόπου κ. Στ. Φίλε, υπεύθυνου για θέματα διεύρυνσης και πολιτικής γειτονίας, με την τοποθέτησή της στο σχετικό κοινοβουλευτικό έλεγχο που άσκησε ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου. Η Επιτροπή τονίζει στην απάντησή της ότι η Τουρκία συνεχίζει να στερείται ολοκληρωμένου φυσικού, θεσμικού και νομικού πλαισίου καθώς και ικανότητας να εφαρμόσει ένα συνολικό σύστημα διαχείρισης των θεμάτων μετανάστευσης σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη ευρωβουλευτών στην Ελλάδα για θέματα παράνομης μετανάστευσης -Διαπιστώθηκε συνολική πρόοδος της χώρας στην αντιμετώπιση του προβλήματος –

Βρυξέλλες, 01.11.2012

Με συναντήσεις με μέλη της ελληνικής κυβέρνησης ολοκληρώθηκε την Τετάρτη η τριήμερη αποστολή των ευρωβουλευτών - μελών της Επιτροπής  Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου.

Στις συνομιλίες τους με τον Υπ. Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κ. Ν. Δένδια, με τον Υπ. Υγείας, Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πρόνοιας, κ. Α. Λυκουρέντζο, και με τον Υπ. Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Κ. Μουσουρούλη, διαπιστώθηκε η σημαντική μείωση των παράνομων εισροών στην χώρα μας, αλλά και η βελτίωση των υποδομών και της υπηρεσιακής ετοιμότητας της χώρας για την αντιμετώπιση του φαινομένου.  

Διαβάστε Περισσότερα ...
Παρέμβαση και διαμαρτυρία του ευρωβουλευτή Γ. Παπανικολάου στον Διευθυντή της FRONTEX για την παρεμπόδιση από τις τουρκικές αρχές των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστευτικών ροών

Βρυξέλλες, 11.10.2012

«Παρόλο που η Τουρκία συνυπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την FRONTEX τον περασμένο Μάιο, εντούτοις η γειτονική χώρα συνεχίζει να παρεμποδίζει την δραστηριότητα του οργανισμού», τόνισε σε παρέμβαση του ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου, στο πλαίσιο της ακρόασης του Διευθυντή της FRONTEX κ. Illka Laitinen, από την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Παρέμβαση στην Κομισιόν της επικεφαλής της Κ.Ο. της Ν.Δ. στο Ε.Κ. κα. Μ. Γιαννάκου και του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου για το περιστατικό παρενόχλησης του έργου της FRONTEX από την τουρκική ακτοφυλακή

Βρυξέλλες, 26.09.2012

Σε από κοινού κοινοβουλευτικό έλεγχο που άσκησαν η επικεφαλής της Κ.Ο. της Ν.Δ. στο Ε.Κ. κα. Μ. Γιαννάκου και ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου σήμερα, γνωστοποιούν στην Ευρ. Επιτροπή το επεισόδιο που έλαβε χώρα τα ξημερώματα της Τετάρτης μεταξύ των δυνάμεων της FRONTEX και του ελληνικού λιμενικού σώματος από την μία πλευρά, και της τουρκικής ακτοφυλακής από την άλλη, και καλούν την Κομισιόν να λάβει ξεκάθαρη θέση.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Καταψήφισε ο ευρωβουλευτής Γ. Παπανικολάου την πρόταση για την αναθεώρηση του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ

Βρυξέλλες, 19.09.2012

Σε ψηφοφορία που διεξήχθη σήμερα το πρωί στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για την πολιτική έγκριση της έκθεσης σχετικά με  την «Αίτηση διεθνούς προστασίας που υποβάλλεται σε ένα κράτος μέλος από υπήκοο τρίτης χώρας ή από απάτριδα (Αναδιατύπωση)», γνωστός και ως Κανονισμός Δουβλίνο ΙΙ*, ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου την καταψήφισε στο σύνολό της.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Ενισχύεται η αλληλεγγύη εντός της ΕΕ στον τομέα του ασύλου -Τροπολογίες και παρέμβαση του ευρωβουλευτή Γ. Παπανικολάου -

Στρασβούργο, 12.09.2012

Ψηφίστηκε χθες από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η έκθεση σχετικά με την ενίσχυση της αλληλεγγύης εντός της ΕΕ στον τομέα του ασύλου. Ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου χαρακτήρισε την υπερψήφιση της, ως σημαντική ευκαιρία για περισσότερη αλληλεγγύη και για ισότιμη κατανομή των βαρών στην Ε.Ε. στον τομέα της παράνομης μετανάστευσης.

Σημειώνεται ότι το 2012 είναι το έτος, κατά το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευθεί να ολοκληρώσει τη δημιουργία κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου (ΚΕΣΑ), συστήνοντας έναν κοινό χώρο προστασίας και αλληλεγγύης, βάσει κοινής διαδικασίας ασύλου και ομοιόμορφου καθεστώτος για τα άτομα στα οποία χορηγείται διεθνής προστασία. Παράλληλα, τα κράτη μέλη θα λαμβάνουν βοήθεια με σκοπό να βελτιώσουν την ποιότητα των συστημάτων ασύλου τους και να εξασφαλίσουν έτσι τον πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο. Για την Ελλάδα, η λειτουργία του ΚΕΣΑ είναι κρίσιμη δεδομένων των μεγάλων παράνομων μεταναστευτικών ροών που αντιμετωπίζει η χώρα.

Διαβάστε Περισσότερα ...
FRONTEX: «Η Ελλάδα δεν μπορεί μόνη της να αντιμετωπίσει τις παράνομες μεταναστευτικές εισροές»

Βρυξέλλες 31.05.2012

- Η Υπηρεσία Ασύλου μπορεί να ενισχυθεί και με κοινοτικά κονδύλια -

Με παρέμβαση του στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του ΕΚ κατά τη διάρκεια ακρόασης του Διευθυντή του FRONTEX κ. Ilkka Laitinen, ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου, επανέφερε το ζήτημα της μεγάλης εισροής παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα καλείται να σηκώσει το βάρος της παράνομης μετανάστευσης για λογαριασμό όλης της Ευρώπης και τονίζοντας τη σημασία, τα ζητήματα αυτά να προσεγγίζονται με όρους αλληλεγγύης και συνεργασίας. Παράλληλα, σημείωσε την απροθυμία της Τουρκίας να συνεργαστεί σε θέματα επιστροφής παράνομων μεταναστών που εισήλθαν στην Ελλάδα από το έδαφος της, ενώ αναφέρθηκε και στην αποτελεσματικότητα της δράσης του οργανισμού στα ελληνικά σύνορα.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Εξαγωγές: Διπλάσια γραφειοκρατία στην Ελλάδα σε σύγκριση με την Ε.Ε.

Τρίτη, 29.05.2012

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που παραθέτει ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής κ. Ο. Ρεν στον ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γ. Παπανικολάου, αναφορικά με τον χρόνο που απαιτείται για την εξαγωγή ενός προϊόντος από την χώρα. Συγκεκριμένα, ο Φινλανδός Επίτροπος σημειώνει πως αν και το κόστος της γραφειοκρατίας είναι δύσκολο να εκτιμηθεί σε όρους ΑΕΠ, είναι ενδεικτικό ότι χρειάζονται κατά μέσο όρο 20 ημέρες για την εξαγωγή προϊόντων από την Ελλάδα, σε σύγκριση με 10 ημέρες κατά μέσο όρο σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Σε εξέλιξη στην Ευρώπη κρίσιμες για την Ελλάδα διαπραγματεύσεις για το Δουβλίνο ΙΙ και τον Κανονισμό Σένγκεν

Στρασβούργο, 22.05.2011

Σε κρίσιμο σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την αναθεώρηση δύο καίριων για τη χώρα νομοθετημάτων, του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ και του Κανονισμού Σένγκεν.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Συνέντευξη του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου στον Ρ/Σ ΣΚΑΪ FM και στους δημοσιογράφους Γ. Φελλίδη και Δ. Ματζιαράκη

29.04.2012

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: κ. Παπανικολάου καλή σας ημέρα.

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: Καλή σας ημέρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πως τα βλέπετε εσείς τα πράγματα, είναι μία εβδομάδα πολύ κρίσιμη για την Ευρώπη, φαντάζομαι πολλά είναι εκείνα τα οποία ακούτε και εσείς στους διαδρόμους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά φυσικά με τις γαλλικές εκλογές και το τι θα γίνει τελικά με το αν εκλεγεί ο Νικολά Σαρκοζί ή ο κ. Ολάντ.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Καταπολέμηση παράνομης μετανάστευσης: 57 χιλιάδες λαθρομετανάστες διέσχισαν τα ελληνοτουρκικά σύνορα το 2011
Καταπολέμηση παράνομης μετανάστευσης: 57 χιλιάδες λαθρομετανάστες διέσχισαν τα ελληνοτουρκικά σύνορα το 2011

Η Τουρκία διατηρεί την κατάργηση βίζας με χώρες που βρίσκονται στη μαύρη λίστα της ΕΕ

Με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της FRONTEX, κ. Michal Parzyzek, όπου ανέφερε ότι "σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχει παρόμοια κατάσταση με την ελληνική και ότι η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια, καθώς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της τόσο μεγάλη εισροή μεταναστών", οι ευρωβουλευτές της ΝΔ, κ.κ. Γιώργος Κουμουτσάκος και Γιώργος Παπανικολάου κατέθεσαν σχετική γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αναφερόμενοι σε επιβεβαίωση του αρμοδίου για θέματα διεύρυνσης Επιτρόπου, κ. Füle, ότι η Τουρκία έχει συνάψει και συνεχίζει να συνάπτει συμφωνίες απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης με χώρες που βρίσκονται στη μαύρη λίστα της ΕΕ, οι δύο ευρωβουλευτές ζητούν να πληροφορηθούν εάν η Ε. Επιτροπή προτίθεται να πάρει περαιτέρω μέτρα και ποιά, προκειμένου να εμποδίσει την Τουρκία να χρησιμοποιεί πρακτικές που αυξάνουν τον κίνδυνο να χρησιμοποιείται το τουρκικό έδαφος ως χώρα διέλευσης για παράνομη μετανάστευση.

Τέλος, δεδομένου ότι σύμφωνα με τη Frontex, η εισροή μεταναστευτικών κυμάτων από την Τουρκία σε έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεχώς αυξάνεται, οι Έλληνες ευρωβουλευτές έθεσαν το θέμα της ορθής αξιοποίησης των 440 εκατομμυρίων που λαμβάνει η Τουρκία μέσω του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας για την περίοδο 2011-2013 και αν η Επιτροπή εξετάζει να επιβληθούν εξ αυτού του λόγου κυρώσεις.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

 Ιδιαίτερη βαρύτητα έχουν οι δηλώσεις που έκανε o εκπρόσωπος της FRONTEX στις 2 Απριλίου 2012, τονίζοντας ότι "σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχει παρόμοια κατάσταση με την ελληνική και ότι η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια, καθώς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της τόσο μεγάλη εισροή μεταναστών". Υπογράμμισε επίσης ότι "ο έλεγχος των συνόρων από μόνος του δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι μόνο μέσω της συμφωνίας και της συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες και τις χώρες προέλευσης των μεταναστών, θα υπάρξει καλύτερη διαχείριση των συνόρων χαρακτηρίζοντας περίπλοκη την κατάσταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας".

Δεδομένων α) της μεγάλης βαρύτητας των εν λόγω δηλώσεων του εκπροσώπου της FRONTEX και β) του γεγονότος ότι η Ελλάδα αποτελεί χώρα-σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ερωτάται η Επιτροπή:

-       Συμφωνεί με τις διαπιστώσεις αυτές; Εάν συμφωνεί, δεδομένης της σοβαρότητας της κατάστασης, πιστεύει ότι πρέπει να προτείνει νέες δράσεις ή ακόμα και έκτακτη χρηματοδότηση -πέραν των προβλεπόμενων πόρων- για την αντιμετώπιση του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης;

-       Λαμβάνοντας υπόψη την απάντηση της Επιτροπής στην ερώτηση E-011958/2011, όπου αναφέρεται ότι η Τουρκία συνεχίζει να συνάπτει συμφωνίες απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης με χώρες που βρίσκονται στη μαύρη λίστα της ΕΕ, θεωρεί ότι η μη συμμόρφωση με τα πρότυπα της ΕΕ αποτελεί αιτία κωλύματος των διαπραγματεύσεων;

-       Σε ποιο άλλο μέτρο προτίθεται να προβεί, προκειμένου η Τουρκία να σταματήσει να χρησιμοποιεί πρακτικές, οι οποίες σύμφωνα με την προαναφερθείσα απάντηση "αυξάνουν τον κίνδυνο να χρησιμοποιείται το τουρκικό έδαφος ως χώρα διέλευσης για παράνομη μετανάστευση";

-       Είναι ικανοποιημένη με τον τρόπο που η Τουρκία αξιοποιεί την χρηματοδότηση που λαμβάνει μέσω της Συνιστώσας I του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας (IPA), και αν όχι, σε ποιες ενέργειες πιστεύει ότι πρέπει να προβεί;

Διαβάστε Περισσότερα ...
Δήλωση Γ. Παπανικολάου για τις πρόσφατες εξαγγελίες του Υπ. Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδη

Βρυξέλλες, 29.03.2012

Σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σχετικά με την κατασκευή κέντρων κλειστής προσωρινής φιλοξενίας παράνομων μεταναστών, ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου δήλωσε:

 «Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει τις τελευταίες ημέρες επιδοθεί στην εκτόξευση αριθμών. Τριάντα κέντρα κράτησης παράνομων μεταναστών, 250 εκατομμύρια ευρώ από τα κοινοτικά ταμεία για την δημιουργία τους. Χίλιες θέσεις εργασίας δίπλα σε κάθε κέντρο. Η πραγματικότητα όμως εκθέτει τον ίδιο και τον προκάτοχό του.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Σχεδόν ομόφωνα υπερψηφίστηκε η πρόταση του Γιώργου Παπανικολάου για την τροποποίηση του κώδικα συνόρων Σένγκεν

Βρυξέλλες, 27.03.2012

Σχεδόν ομόφωνα υπερψήφισε σήμερα η  Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την έκθεση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιώργου Παπανικολάου για την τροποποίηση του κώδικα συνόρων του Σένγκεν. Σε μία δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα και την Ευρώπη και υπό την πίεση των αυξανόμενων παράνομων μεταναστευτικών ροών στα σύνορά τους, η έκθεση του εισηγητή και αρμόδιου για τις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο και την Κομισιόν, κ. Παπανικολάου έλαβε στην αρμόδια Επιτροπή 51 ψήφους υπέρ, 3 κατά και 2 αποχές.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Άνω του 5% του παγκόσμιου ΑΕΠ η διαφθορά - 1% στην Ε.Ε.

Βρυξέλλες, 09.03.2012

Το ετήσιο κόστος της διαφθοράς παγκοσμίως εκτιμήθηκε σε άνω του 5% του παγκόσμιου ΑΕΠ (2,6 τρισεκατ. δολάρια), σημειώνει η Επίτροπος για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων κα. Σ. Μάλμστρομ, έπειτα από κοινοβουλευτικό έλεγχο που άσκησε ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου, για το κόστος της διαφθοράς στα κράτη μέλη εν μέσω της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκτιμάται ότι το κόστος της διαφθοράς στην ΕΕ ανέρχεται σε 1% του ΑΕΠ της ΕΕ (περίπου 120 δισεκατ. ευρώ ετησίως). Ο κ. Παπανικολάου τόνισε ότι η διαφθορά στην Ε.Ε. δεν αποτελεί φαινόμενο του ευρωπαϊκού νότου - όπως κακώς προωθείται από μερίδα ξένων Μ.Μ.Ε. - μάλιστα σε πρόσφατη αξιολόγηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα 2/3 των κρατών μελών της Ε.Ε. απέτυχαν να λάβουν σκορ πάνω από 5 (με άριστα το 10) στο ερώτημα πόσο απαλλαγμένα είναι από την διαφθορά.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Συνέντευξη στον Ρ/Σ Flash και στον δημοσιογράφο Δ. Στάμου

31.01.2012

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα συζητήσουμε με τον κ. Γιώργο Παπανικολάου, Ευρωβουλευτή της ΝΔ, για το πώς πρωτίστως  μας βλέπουν κ. Παπανικολάου οι Ευρωπαίοι τώρα πια, τι άλλαξε, αν άλλαξε κάτι. Καλή σας ημέρα και πάλι.

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: Καλή σας ημέρα. Και από τις δηλώσεις του κ. Μπαρόζο και από τα συμπεράσματα της χθεσινής Συνόδου προκύπτει ότι υπάρχει μεγάλο έλλειμμα αξιοπιστίας σε ότι αφορά την Ελλάδα. Είναι δεδομένο ότι σε μία δημοκρατική και σε μία ευνομούμενη κοινωνία ο λαός αποφασίζει, υπάρχουν συντεταγμένες διαδικασίες και όλο αυτό που γίνεται -σχετικά με το πως θα δεσμευτούν τα κόμματα, πως θα καταλήξουμε σε κάποια συμπεράσματα και δεσμεύσεις - όλο αυτό δείχνει το έλλειμμα αξιοπιστίας που υπάρχει στη χώρα και έχει προκύψει μετά από μία σειρά αλλεπάλληλων λαθών. Η αντίληψη που έχουν είναι ότι δεσμευόμαστε για πράγματα - αν θέλετε - ψηφίζουμε και νόμους και τελικά δεν τους εφαρμόζουμε. Και σε αυτό βεβαίως απαντάμε, απαντάμε συγκροτημένα.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Αναδρομή στο Παρελθόν: 11η Σεπτεμβρίου
Αναδρομή στο Παρελθόν: 11η Σεπτεμβρίου

Δέκα χρόνια μετά, η σκιά της 11ης Σεπτεμβρίου αγγίζει ακόμα την Ευρώπη. Πώς ακριβώς επηρέασαν την Ευρωπαϊκή πολιτική οι τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ; Είναι ακόμα αισθητές σήμερα οι επιπτώσεις;

Δείτε το πλήρες video εδώ

πηγή: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Διαβάστε Περισσότερα ...
Αντιρρήσεις για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε.
Αντιρρήσεις για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε.

Εννιά χώρες της ΕΕ, ανάμεσά τους η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία, αναμένεται να δημοσιοποιήσουν τις αντιρρήσεις τους όσον αφορά τον προτεινόμενο προϋπολογισμό της Ένωσης, υποστηρίζοντας ότι οι δαπάνες πρέπει να γίνονται με αποτελεσματικότερο τρόπο και όχι να αυξηθούν, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Διαβάστε Περισσότερα ...