Giorgos Papanikolaou


ΠΕΜΠΤΗ 28 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η αλληλεγγύη στην Ε.Ε. βασική προϋπόθεση στην επίλυση του μεταναστευτικού προβλήματος στην Ελλάδα

Βρυξέλλες, 10.07.2012

Συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την παράνομη μετανάστευση, την ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου και συνόρων και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου.

Σημαντική συμμετοχή και ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η εκδήλωση με θέμα: «Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασύλου και Συνόρων: Η περίπτωση της Ελλάδας», όπου συζητήθηκαν μεταξύ άλλων και τα έντονα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα εξαιτίας της παράνομης μετανάστευσης. Ο Υπουργός  Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Ν. Δένδιας, Έλληνες και ξένοι ευρωβουλευτές, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ειδικευμένοι στο ζήτημα επιστήμονες, αλλά και πολίτες τοποθετήθηκαν και αντάλλαξαν απόψεις, ιδέες και προβληματισμούς σχετικά με τις απειλές στην κοινωνική συνοχή που επιφέρουν τα έντονα μεταναστευτικά ρεύματα στην Ελλάδα, με στόχο να αναζητηθούν νέες λύσεις, βέλτιστες πρακτικές και κατάλληλα ευρωπαϊκά εργαλεία που θα αντιμετωπίσουν άμεσα, συνεκτικά, συλλογικά και αλληλέγγυα το πρόβλημα στην Ε.Ε και ιδίως στην χώρα μας.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για ζητήματα παράνομης μετανάστευσης και ασύλου στην Ελλάδα

Βρυξέλλες, 10.07.2012

Η ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου και μετανάστευσης και η ελληνική περίπτωση θα συζητηθούν σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012 και ώρα 10:30, την οποία φιλοξενεί ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γ. Παπανικολάου.

Στην εκδήλωση με τίτλο: «Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασύλου και Συνόρων: Η περίπτωση της Ελλάδας» θα παραστεί ως κεντρικός ομιλητής ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Ν. Δένδιας, ενώ τον λόγο θα λάβουν η επικεφαλής της Κ.Ο. της Ν.Δ. στο ΕΚ κα Μ. Γιαννάκου, ο Αντιπρόεδρος της Κ.Ο. του ΕΛΚ κ. Μ. Weber, ο Κύπριος ευρωβουλευτής κ. Κ. Τριανταφυλλίδης, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Ασύλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μ. Oel καθώς και η εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες κα. M. Garlick.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Συνέντευξη του Ευρωβουλευτή ΝΔ κ. Γιώργου Παπανικολάου στο ραδιοφωνικό σταθμό 98.4 και στην δημοσιογράφο Νόνη Καραγιάννη
10.07.2012

Δημοσιογράφος: Καλημέρα κ. Παπανικολάου. Να ξεκινήσουμε με μία ερώτηση η οποία έχει πάρα πολύ εσωτερική οπτική αλλά θα έλεγα αξίζει τον κόπο. Είδα το όνομα σας σε πάρα πολλά δημοσιεύματα κατά τις τελευταίες ημέρες για την θέση του Γραμματέα της Ν.Δ.. Σας έχει γίνει πρόταση; Προαλείφεστε για την θέση;

Γ. Παπανικολάου: Η θέση του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. είναι μια θέση πολύ μεγάλης ευθύνης, υψηλής κομματικής ευθύνης και εν πάσει περιπτώσει είναι τιμητική η όποια αναφορά γίνεται για οποιοδήποτε στέλεχος της Ν.Δ. για κάτι τέτοιο. Την ίδια στιγμή όμως, - ιδιαιτέρως εμείς οι ευρωβουλευτές την περίοδο αυτή - έχουμε πάρα πολύ μεγάλη πίεση στις Βρυξέλλες και μπορώ να σας εξηγήσω τι εννοώ σε σχέση με τα μεταναστευτικά θέματα που εγώ είμαι εισηγητής …

Διαβάστε Περισσότερα ...
Δήλωση Γ. Παπανικολάου για την Συμφωνία ACTA
Δήλωση Γ. Παπανικολάου για την Συμφωνία ACTA

Η «πειρατεία» και η παραχάραξη επιφέρουν σημαντική οικονομική και ηθική βλάβη στο δημιουργό και σαφώς πρέπει να καταπολεμηθούν σε διεθνές επίπεδο. Την ίδια στιγμή όμως, η προσπάθεια αντιμετώπισης αυτού του φαινομένου δεν θα πρέπει να περιορίζει θεμελιώδη δικαιώματα όπως την ελευθερία της έκφρασης, την προώθηση και την ανταλλαγή ιδεών και το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα, θέση την οποία έχω υποστηρίξει επανειλημμένως στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Ευρ. Επιτροπή: Μεγάλα περιθώρια για παρεμβάσεις υπέρ των νέων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στην Ελλάδα

Βρυξέλλες, 28.06.2012

Περίπου 240 εκατομμύρια ευρώ μέσω των διαρθρωτικών ταμείων, και συγκεκριμένα από την προτεραιότητα «Πλήρης ενσωμάτωση όλων των ανθρώπινων πόρων σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών» (συνολικός προϋπολογισμός 273 855 563 ευρώ) στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανάπτυξη ανθρώπινων πόρων» για την περίοδο 2007-2013, έχει ακόμα στη διάθεσή της η Ελλάδα προκειμένου να ενισχύσει την απασχόληση των νέων, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Αυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε ο Επίτροπος για θέματα περιφερειακής πολιτικής, κ. Γ. Χαν, έπειτα από κοινοβουλευτικό έλεγχο που άσκησε ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Συνέντευξη Γ.Παπανικολάου στον ραδιοφωνικό σταθμό ANT1FM 97,2 και στον δημοσιογράφο Κ. Λασκαράτο

26.06.2012

Δημοσιογράφος: Θα συνδεθούμε τον ευρωβουλευτή της Ν.Δ. τον κ. Παπανικολάου, ο οποίος καθημερινά έρχεται σε επαφή με συναδέλφους του στην Ευρώπη και όχι μόνο για να μας δώσει την εικόνα των Βρυξελλών, για το πώς μας βλέπουν οι ξένοι, πως βλέπουν αυτά που γίνονται στην Ελλάδα, πως βλέπουν τις άτυχες πρώτες στιγμές του νέου σχήματος, με την ασθένεια του Αν. Σαμαρά, του κ. Ράπανου ο οποίος προορίζονταν για την θέση του Υπουργού Οικονομικών, της γκάφας που κάναμε με την ελληνική αποστολή αλλιώς να προετοιμάζεται και αλλιώς τελικά να μεταβεί την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή. Και βεβαίως τις ώρες αυτές που πέρασαν μέχρι να καταλήξουμε στο όνομα του κ. Γ. Στουρνάρα και να οριστεί ο νέος Υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Γιώργος Παπανικολάου είναι στην τηλεφωνική μας γραμμή λοιπόν. Καλό μεσημέρι κ. Παπανικολάου

Διαβάστε Περισσότερα ...
Συνέντευξη Γ.Παπανικολάου στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98,9 και στον δημοσιογράφο Δ.Αλειφερόπουλο
24.06.2012

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλησπέρα κ.Παπανικολάου

Γ.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: Καλησπέρα και καλή Κυριακή σε όλους

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω λοιπόν να σας ρωτήσω, ποια θα είναι η δραστηριότητα των ευρωβουλευτών, ειδικά όσων προέρχονται από το νότο, τι μπορούν να κάνουν και εν πάση περιπτώσει, η ευρωβουλή έχει δύναμη και τι είδους δύναμη;

Γ.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν θέλω να σας κουράσω με τα τυπικά, ότι δηλαδή μετά τη συνθήκη της Λισσαβόνας - από το 2009 και μετά δηλαδή - στα πιο πολλά θέματα η συνήθης νομοθετική διαδικασία όπως λέμε, είναι η συναπόφαση. Αποφασίζει δηλαδή και το Κοινοβούλιο μαζί με το Συμβούλιο, για να καταλαβαίνουν οι ακροατές μας. Οι αρχηγοί των κρατών δηλαδή και οι Υπουργοί όταν συνεδριάζουν δεν μπορούν να αποφασίσουν χωρίς το Kοινοβούλιο. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για να γίνομαι αντιληπτός είναι το Δουβλίνο ΙΙ. Αυτό που λέμε ο κανονισμός που δημιουργεί όλα αυτά τα προβλήματα στην Ελλάδα για την παράνομη μετανάστευση…

Διαβάστε Περισσότερα ...
ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ
ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ
Η κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης που δημιουργείται με τη στήριξη των τριών κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) θα έχει πλήρεις αρμοδιότητες και χρονικό ορίζοντα όπως ορίζει το Σύνταγμα. Στόχος της είναι να αντιμετωπίσει την κρίση, να ανοίξει το δρόμο της Ανάπτυξης και να αναθεωρήσει όρους της Δανειακής Σύμβασης (Μνημονίου), χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας ούτε την παραμονή της στο ευρώ. Και, ασφαλώς, χωρίς να αμφισβητήσει τους αυτονόητους στόχους μηδενισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος, ελέγχου του χρέους και εφαρμογής των διαρθρωτικών αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα.
Διαβάστε Περισσότερα ...
Συνέντευξη Γ.Παπανικολάου στον ραδιοφωνικό σταθμό flash 96fm και στον δημοσιογράφο Δ.Στάμου στις 12-6-12

12.06.2012

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή τον κ. Γιώργο Παπανικολάου, ευρωβουλευτή της Ν.Δ. από το Στρασβούργο, αν δεν κάνω λάθος .Καλό μεσημέρι κ.Παπανικολάου.

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: Καλησπέρα κ. Στάμου. Πράγματι από το Στρασβούργο. Έχουμε την ολομέλεια αυτή την εβδομάδα. Βρέθηκα εδώ από χθες γιατί είχαμε σήμερα το πρωί μια πολύ σημαντική συζήτηση για το ζήτημα του Σένγκεν και το πρόβλημα που έχει ανακύψει σε ευρωπαϊκό επίπεδο και υπήρξε και έντονη κουβέντα και στην Ελλάδα στο τέλος της περασμένης εβδομάδας με την απόφαση του συμβουλίου των υπουργών για τα θέματα αυτά την προηγούμενη Πέμπτη. Είμαι λοιπόν τώρα εδώ και σήμερα επιστρέφω στην Ελλάδα γιατί έχουμε προεκλογικό αγώνα μπροστά μας.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Γ. Παπανικολάου για τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου σχετικά με τον χώρο Σένγκεν: «Με παρεξηγήσεις δεν διασφαλίζεται η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης»
Στρασβούργο, 12.06.2012

Στην τοποθέτησή του "επί σημαντικών πολιτικών ζητημάτων", κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο την Δευτέρα 11 Ιουνίου, και αναφερόμενος στις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου για τον χώρο Σένγκεν, ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου τόνισε:

«Oι αποφάσεις του Συμβουλίου Υπουργών την περασμένη Πέμπτη για το ζήτημα του Σένγκεν προκάλεσαν πολλές συζητήσεις και αντιδράσεις. Δεν θα σταθώ στην αλλαγή του νομικού καθεστώτος, η οποία θα συζητηθεί και αύριο το πρωί (σ.σ. Τρίτη) εδώ στην Ολομέλεια ενδελεχώς.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό ΑΝΤ1 και στον δημοσιογράφο Κ. Λασκαράτο
11.06.2012

Δημοσιογράφος: Καλό μεσημέρι κ. Παπανικολάου.

Γ. Παπανικολάου: Καλό μεσημέρι κ. Λασκαράτο. Καλή εβδομάδα και καλή δύναμη.

Δημοσιογράφος: Να είστε καλά. Είστε έτοιμος για την Κυριακή; Να αντιμετωπίσετε το εκλογικό αποτέλεσμα εννοώ.

Γ. Παπανικολάου: Όλοι είμαστε έτοιμοι. Όλοι είμαστε έτοιμοι καταρχάς τις τελευταίες μέρες να δώσουμε όσο τον δυνατόν πιο πλήρη ενημέρωση στους συμπολίτες μας για το διακύβευμα αυτών των εκλογών. Έχω την αίσθηση ότι ακόμα και μερικές μέρες πριν υπάρχουν πράγματα τα οποία θα πρέπει να εξηγούμε συνεχώς, να τα διευκρινίζουμε συνέχεια, διότι πρέπει να αντιλαμβάνονται όλοι όταν προσέλθουν στις κάλπες την επόμενη Κυριακή, για το πώς η ψήφος τους θα επηρεάσει την πορεία της χώρας. Είναι οι πιο κρίσιμες εκλογές αυτές.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Πρόοδος στη μείωση των ποσοστών πρόωρης αποχώρησης από το σχολείο και αύξηση των πτυχιούχων στην Ευρώπη, αλλά ανάγκη για περισσότερες προσπάθειες
Πρόοδος στη μείωση των ποσοστών πρόωρης αποχώρησης από το σχολείο και αύξηση των πτυχιούχων στην Ευρώπη, αλλά ανάγκη για περισσότερες προσπάθειες

Όπως προκύπτει από στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, τα κράτη μέλη πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους, αν θέλουν να πετύχουν τους στόχους της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» στον τομέα της εκπαίδευσης, δηλαδή να μειώσουν τα ποσοστά πρόωρης αποχώρησης από το σχολείο σε επίπεδα χαμηλότερα του 10% και να αυξήσουν το ποσοστό των νεαρών πτυχιούχων σε τουλάχιστον 40%. Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι τα κράτη μέλη σημειώνουν πρόοδο, εξακολουθούν όμως να υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η ΕΕ θα πετύχει τους στόχους που έχει θέσει για το 2020: το ποσοστό των ατόμων που αποχωρούν πρόωρα από το σχολείο έχει πέσει τώρα στο 13,5%, έναντι 14,1% το 2010 και 17,6% το 2000. Το 2011 το 34,6% των ατόμων ηλικίας 30-34 ετών στην ΕΕ είχαν πτυχίο, έναντι 33,5% τον προηγούμενο χρόνο και 22,4% το 2000.

Η κ. Ανδρούλλα Βασιλείου, επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδια για θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, πολυγλωσσίας και νεολαίας, δήλωσε: «Τα κράτη μέλη πρέπει να επικεντρωθούν στις μεταρρυθμίσεις και να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την εφαρμογή ολοκληρωμένων στρατηγικών καταπολέμησης της πρόωρης αποχώρησης από το σχολείο. Πρέπει να ενισχύσουν την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αυξάνοντας συγχρόνως την ποιότητά της. Η απόκτηση των κατάλληλων δεξιοτήτων και προσόντων από τους νέους θα βοηθήσει την Ευρώπη να καταπολεμήσει την ανεργία των νέων, να ξεπεράσει την κρίση και να αξιοποιήσει στον μέγιστο βαθμό τις ευκαιρίες που δημιουργεί η οικονομία της γνώσης. Η σοβαρή επένδυση στην εκπαίδευση και την κατάρτιση αποτελεί προϋπόθεση για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία: χωρίς κατάλληλη χρηματοδότηση η Ευρώπη δεν θα κερδίσει την παγκόσμια μάχη για ανάπτυξη, απασχόληση και ανταγωνιστικότητα.»

Αν και τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι σημειώνεται πρόοδος όσον αφορά και τους δύο στόχους, η Επιτροπή φοβάται ότι η πρόοδος αυτή δεν είναι αποτέλεσμα μεταρρυθμίσεων που θα έχουν μακροπρόθεσμη επίδραση, αλλά αποτελεί «υποπροϊόν» της υψηλής ανεργίας των νέων, πράγμα που σημαίνει ότι περισσότεροι νέοι παραμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην εκπαίδευση και την κατάρτιση. Μια άλλη ανησυχία έγκειται στο ότι οι εθνικοί στόχοι που έχουν τεθεί από τα κράτη μέλη δεν είναι επαρκείς για να μπορέσει η ΕΕ να εκπληρώσει τον κοινό γενικό στόχο της.

Όσον αφορά την πρόωρη αποχώρηση από το σχολείο, η οποία ορίζεται ως το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 18-24 ετών που έχουν ολοκληρώσει μόνο την κατώτερη βαθμίδα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης το πολύ και δεν παρακολουθούν πλέον προγράμματα εκπαίδευσης ή κατάρτισης, 11 κράτη μέλη ξεπέρασαν το όριο του 10%1. Η Μάλτα (33,5%), η Ισπανία (26,5%) και η Πορτογαλία (23,2%) παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου, αλλά έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο τα τελευταία χρόνια. Άλλα κράτη μέλη που έχουν μειώσει τα ποσοστά πρόωρης αποχώρησης από το σχολείο είναι η Κύπρος (11,2%), η Λετονία (11,8%) και η Βουλγαρία (12,8%).

Σε 13 κράτη μέλη τα ποσοστά πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης υπερβαίνουν τον βασικό στόχο του 40%2. Από τις χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά πτυχιούχων, η Σλοβενία (37,9%), η Λετονία (35,7%), η Ουγγαρία (28,1%), η Πορτογαλία (26,1%), η Τσεχική Δημοκρατία (23,8%) και η Ρουμανία (20,4%) σημείωσαν ετήσιες αυξήσεις άνω των δύο ποσοστιαίων μονάδων. Αντίθετα, η Ελλάδα (28,9%), η Αυστρία (23,8%) και η Ιταλία (20,3%) πέτυχαν αυξήσεις που δεν υπερβαίνουν τη μισή ποσοστιαία μονάδα, ενώ στη Βουλγαρία (27,3%) και στη Μάλτα (21,1%) τα ποσοστά πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σημείωσαν πτώση. Την ίδια περίοδο η Πολωνία (36,9%), η Γερμανία (30,7%) και η Σλοβακία (23,4%) κατέγραψαν μικρές αυξήσεις.

Ιστορικό

Τα στοιχεία καταρτίστηκαν από τη Eurostat στο πλαίσιο της έρευνας εργατικού δυναμικού, η οποία παρέχει στοιχεία για την κατάσταση και τις τάσεις στην αγορά εργασίας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής και της επιτυχούς ολοκλήρωσης κύκλων εκπαίδευσης. Τον Ιούνιο του 2011 τα κράτη μέλη δεσμεύθηκαν να αναπτύξουν τεκμηριωμένες και ολοκληρωμένες εθνικές στρατηγικές για να μειώσουν τα ποσοστά πρόωρης αποχώρησης από το σχολείο μέχρι το τέλος του 2012.

Ειδικές ανά χώρα συστάσεις

Στις 30 Μαΐου 2012 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε μια δέσμη ειδικών ανά χώρα συστάσεων προς τα κράτη μέλη για την πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων που θα αυξήσουν τη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την απασχόληση σε ολόκληρη την ΕΕ. Η Επιτροπή συνέστησε σε έξι χώρες (Δανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Λετονία, Μάλτα και Ισπανία) να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της πρόωρης αποχώρησης από το σχολείο, ενώ επτά χώρες (Αυστρία, Βουλγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Ουγγαρία, Ιταλία, Λετονία και Σλοβακία) δέχθηκαν συστάσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο και επόμενα βήματα

Στο πλαίσιο του στρατηγικού πλαισίου της ΕΕ για την ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης («ΕΚ 2020») η Επιτροπή ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να συνεργαστούν για να μειώσουν τα ποσοστά πρόωρης αποχώρησης από το σχολείο και να εκσυγχρονίσουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση, εντοπίζοντας και ανταλλάσσοντας ορθές πρακτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τον Δεκέμβριο του 2012 η Επιτροπή συγκρότησε ομάδα εργασίας απαρτιζόμενη από εμπειρογνώμονες από όλη την ΕΕ, με στόχο να την υποστηρίξει στη χάραξη πολιτικής για την καταπολέμηση της πρόωρης αποχώρησης από το σχολείο.

Η Επιτροπή θα υποβάλει έκθεση σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά την πρόωρη αποχώρηση από το σχολείο και τον αριθμό πτυχιούχων στο επόμενο Education Monitor (φθινόπωρο 2012) και στην επόμενη ετήσια έρευνα για την ανάπτυξη (2013).

Περισσότερες πληροφορίες

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Πρόωρη αποχώρηση από το σχολείο

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Eurostat: Έρευνα εργατικού δυναμικού

Ιστότοπος Ανδρούλλας Βασιλείου

Ακολουθήστε την κ. Ανδρούλλα Βασιλείου στο Twitter @VassiliouEU

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

1. Ποσοστά πρόωρης αποχώρησης από το σχολείο στην ΕΕ (2000, 2010, 2011) και εθνικοί στόχοι στο πλαίσιο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» (%)

2000

2010

2011

Εθνικοί στόχοι

ΕΕ 27

17.6

14.1

13.5

Στόχος ΕΕ = κάτω του 10.0

AT

10.2

8.3

8.3

9.5

BE

13.8

11.9

12.3

9.75

BG

:

13.9

12.8

11.0

CY

18.5

12.6

11.2

10.0

CZ

:

4.9

4.9

5.5

DE

14.6

11.9

11.5

10.0

DK

11.7

10.7

9.6

10.0

EE

15.1

11.6

10.9

9.5

EL

18.2

13.7

13.1

10.0

ES

29.1

28.4

26.5

15.0

FI

9.0

10.3

9.8

8.0

FR

13.3

12.8

12.0

9.5

HU

13.9

10.5

11.2

10.0

IE

:

11.4

10.6

8.0

IT

25.1

18.8

18.2

15.5

LT

16.5

8.1

7.9

9.0

LU

16.8

7.1

6.2

10.0

LV

:

13.3

11.8

13.4

MT

54.2

36.9

33.5

29.0

NL

15.4

10.1

9.1

9.0

PL

:

5.4

5.6

4.5

PT

43.6

28.7

23.2

10.0

RO

22.9

18.4

17.5

11.3

SE

7.3

9.7

6.6

10.0

SI

:

5.0

4.2

5.1

SK

:

4.7

5.0

6.0

UK

18.2

14.9

15.0

:

Πηγή: Eurostat, έρευνα εργατικού δυναμικού, 2012

Διάγραμμα 1: Ποσοστά πρόωρης αποχώρησης από το σχολείο κατά χώρα το 2011 και εθνικοί στόχοι στο πλαίσιο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» (%)

2. Πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μεταξύ των ατόμων ηλικίας 30-34 ετών (2000, 2010, 2011) και εθνικοί στόχοι στο πλαίσιο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» (%)

2000

2010

2011

Εθνικοί στόχοι

ΕΕ 27

22.4

33.5

34.6

Στόχος ΕΕ = 40.0

AT

:

23.5

23.8

32.0

BE

35.2

44.4

42.6

47.0

BG

19.5

27.7

27.3

36.0

CY

31.1

45.1

45.8

46.0

CZ

13.7

20.4

23.8

38.0

DE

25.7

29.8

30.7

42.0

DK

32.1

41.2

41.2

40.0

EE

30.8

40

40.3

40.0

EL

25.4

28.4

28.9

32.0

ES

29.2

40.6

40.6

44.0

FI

40.3

45.7

46

42.0

FR

27.4

43.5

43.4

50.0

HU

14.8

25.7

28.1

30.3

IE

27.5

49.9

49.4

60.0

IT

11.6

19.8

20.3

26.0-27.0

LT

42.6

43.8

45.4

40.0

LU

21.2

46.1

48.2

66.0

LV

18.6

32.3

35.7

34.0-36.0

MT

7.4

21.5

21.1

33.0

NL

26.5

41.4

41.1

άνω του 40.0

PL

12.5

35.3

36.9

45.0

PT

11.3

23.5

26.1

40.0

RO

8.9

18.1

20.4

26.7

SE

31.8

45.8

47.5

40.0-45.0

SI

18.5

34.8

37.9

40.0

SK

10.6

22.1

23.4

40.0

UK

29.0

43.0

45.8

:

Πηγή: Eurostat, έρευνα εργατικού δυναμικού, 2012

Διάγραμμα 2: Πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μεταξύ των ατόμων ηλικίας 30-34 ετών το 2011 και εθνικοί στόχοι στο πλαίσιο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» (%)

Αρμόδιοι επικοινωνίας:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58)

Ντίνα Αβραάμ (+32 2 295 96 67)

1 :

Σλοβενία (4,2%), Τσεχική Δημοκρατία (4,9%), Σλοβακία (5,0%), Πολωνία (5,6%), Λουξεμβούργο (6,2%), Σουηδία (6,6%), Λιθουανία (7,9%), Αυστρία (8,3%), Κάτω Χώρες (9,1%), Δανία (9,6%) και Φινλανδία (9,8%).

2 :

Ιρλανδία (49,4%), Λουξεμβούργο (48,2%), Σουηδία (47,5%), Φινλανδία (46,0%), Κύπρος (45,8%), Ηνωμένο Βασίλειο (45,8%), Λιθουανία (45,4%), Γαλλία (43,4%), Βέλγιο (42,6%), Δανία (42,2%), Κάτω Χώρες (41,1%), Ισπανία (40,6%), Εσθονία (40,3%).

Διαβάστε Περισσότερα ...
FRONTEX: «Η Ελλάδα δεν μπορεί μόνη της να αντιμετωπίσει τις παράνομες μεταναστευτικές εισροές»

Βρυξέλλες 31.05.2012

- Η Υπηρεσία Ασύλου μπορεί να ενισχυθεί και με κοινοτικά κονδύλια -

Με παρέμβαση του στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του ΕΚ κατά τη διάρκεια ακρόασης του Διευθυντή του FRONTEX κ. Ilkka Laitinen, ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου, επανέφερε το ζήτημα της μεγάλης εισροής παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα καλείται να σηκώσει το βάρος της παράνομης μετανάστευσης για λογαριασμό όλης της Ευρώπης και τονίζοντας τη σημασία, τα ζητήματα αυτά να προσεγγίζονται με όρους αλληλεγγύης και συνεργασίας. Παράλληλα, σημείωσε την απροθυμία της Τουρκίας να συνεργαστεί σε θέματα επιστροφής παράνομων μεταναστών που εισήλθαν στην Ελλάδα από το έδαφος της, ενώ αναφέρθηκε και στην αποτελεσματικότητα της δράσης του οργανισμού στα ελληνικά σύνορα.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Εξαγωγές: Διπλάσια γραφειοκρατία στην Ελλάδα σε σύγκριση με την Ε.Ε.

Τρίτη, 29.05.2012

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που παραθέτει ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής κ. Ο. Ρεν στον ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γ. Παπανικολάου, αναφορικά με τον χρόνο που απαιτείται για την εξαγωγή ενός προϊόντος από την χώρα. Συγκεκριμένα, ο Φινλανδός Επίτροπος σημειώνει πως αν και το κόστος της γραφειοκρατίας είναι δύσκολο να εκτιμηθεί σε όρους ΑΕΠ, είναι ενδεικτικό ότι χρειάζονται κατά μέσο όρο 20 ημέρες για την εξαγωγή προϊόντων από την Ελλάδα, σε σύγκριση με 10 ημέρες κατά μέσο όρο σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Κοινοβουλευτικός έλεγχος Γ. Παπανικολάου για τα Project bonds
Κοινοβουλευτικός έλεγχος Γ. Παπανικολάου για τα Project bonds

Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα "ομόλογα έργου" (project bonds) κατέθεσε ο Γ. Παπανικολάου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Στις 22 Μαΐου 2012, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής κ. Ό. Ρεν καλωσόρισε την πολιτική συμφωνία για τα ομόλογα έργων (project bonds). Στην δήλωση του αναφέρει ότι δυνητικά η προσπάθεια αυτή σε πιλοτικό στάδιο μπορεί να απελευθερώσει μέχρι και 4,6 δις ευρώ για την ενίσχυση των υποδομών και την διεκπεραίωση διακρατικών έργων. Ερωτάται η Επιτροπή:-    Που βασίζεται ο ισχυρισμός ότι  οι επιπτώσεις μόχλευσης των 230 εκ. μπορεί να αποφέρει συνολικές επενδύσεις άνω των 4,5 δις ευρώ;-    Καθώς στην ίδια δήλωση αναφέρεται πως η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη στην δέσμευση άλλων 10 δις ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για την στήριξη της ανάπτυξης και των θέσεων απασχόλησης, είναι σε θέση η Επιτροπή να εξειδικεύσει τα μέτρα που προτείνει για την αξιοποίηση των χρημάτων αυτών προς τις δύο προαναφερόμενες κατευθύνσεις;

Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ εδώ

Διαβάστε Περισσότερα ...
Παρέμβαση Γ. Παπανικολάου για αύξηση του προϋπολογισμού για το πρόγραμμα διανομής τροφίμων σε απόρους
Παρέμβαση Γ. Παπανικολάου για αύξηση του προϋπολογισμού για το πρόγραμμα διανομής τροφίμων σε απόρους

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ρουμάνο Επίτροπο, Ντ. Τσόλος:

Η Ελλάδα πρόσφατα ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την αύξηση στα 30 εκατ. ευρώ του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος της δωρεάν διανομής τροφίμων σε απόρους για το 2013, λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης και του αυξανόμενου αριθμού απόρων. Παράλληλα έχει ζητηθεί να περιληφθούν τυριά, ζυμαρικά, ρύζι και ελαιόλαδο στα αγαθά που καλύπτει το συγκεκριμένο πρόγραμμα καθώς είναι συμβατά προϊόντα με την ελληνική διατροφή αλλά και συνδέονται με την παραγωγική αλυσίδα της χώρας.

Ερωτάται η Επιτροπή:

-          Έγινε αποδεκτό το αίτημα της Ελλάδας για αύξηση του προϋπολογισμού για το συγκεκριμένο πρόγραμμα;

-          Εξετάζει θετικά το ενδεχόμενο να συμπεριληφθούν τα προϊόντα που πρότεινε η ελληνική πλευρά στο πρόγραμμα;

-          Είναι της άποψης η Επιτροπή ότι σε χώρες που πλήττονται ιδιαίτερα από την παρούσα οικονομική συγκυρία θα πρέπει να αναθεωρηθεί προς τα πάνω ο προϋπολογισμός του προγράμματος της δωρεάν διανομής τροφίμων σε απόρους;

Διαβάστε Περισσότερα ...
Συνέντευξη Γ.Παπανικολάου στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84 και στον δημοσιογράφο κ. Α. Τόλιο

22.05.2012

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή τον ευρωβουλευτή τον κ. Παπανικολάου και να σας πω ότι αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής, καθώς θα εκπροσωπήσει τη χώρα ο Υπηρεσιακός Πρωθυπουργός ο κ. Παναγιώτης Πικραμμένος, ο οποίος στη συνάντηση που είχαν Ολάντ – Βενιζέλος στο Παρίσι μετείχε και ο νέος Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας ο κ. Φαμπιούς. Καλησπέρα σας κ. Παπανικολάου.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Σε εξέλιξη στην Ευρώπη κρίσιμες για την Ελλάδα διαπραγματεύσεις για το Δουβλίνο ΙΙ και τον Κανονισμό Σένγκεν

Στρασβούργο, 22.05.2011

Σε κρίσιμο σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την αναθεώρηση δύο καίριων για τη χώρα νομοθετημάτων, του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ και του Κανονισμού Σένγκεν.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Την θέση της Επιτροπής για το τεκμαρτό εισόδημα ιδιοκατοίκησης, ζητά ο Γ. Παπανικολάου
Την θέση της Επιτροπής για το τεκμαρτό εισόδημα ιδιοκατοίκησης, ζητά ο Γ. Παπανικολάου

Να πληροφορηθεί την θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το τεκμαρτό εισόδημα ιδιοκατοίκησης, ζητά ο Γ. Παπανικολάου με κοινοβουλευτικό έλεγχο που άσκησε, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του στο ΕΚ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης προς την Κομισιόν:

Διαβάστε Περισσότερα ...
Συνέντευξη Γ.Παπανικολάου στον ραδιοφωνικό σταθμό Zougla.gr και στον δημοσιογράφο Π. Κουσουλό

14.05.2012

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Από την μία πλευρά ο κ. Κουβέλης λέει δεν δέχομαι τον σχηματισμό κυβέρνησης αν δεν συμμετέχει σε αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη πλευρά ο κ. Τσίπρας έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται ουσιαστικά να παίξει το παιχνίδι λέει δεν δέχεται να γίνει ο Καρατζαφέρης της αριστεράς, δηλαδή να παίξει ένα μηνομιακό – όπως το χαρακτηρίζει – παιχνίδι για το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ. Όλα δείχνουν ότι οδηγούμαστε σε νέες εκλογές στις 10 ή στις 17 Ιουνίου. Αυτό τι σημαίνει για την χώρα;

Διαβάστε Περισσότερα ...