Giorgos Papanikolaou


ΠΕΜΠΤΗ 24 ΜΑΪΟΥ 2018
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απελπιστικά τα στοιχεία για την ανεργία των νέων και την τάση φυγής τους στο εξωτερικό. Σχεδόν 100 χιλιάδες ευρωπαϊκά βιογραφικά συμπληρώθηκαν το 2011 – διπλάσια από πέρυσι –

Στρασβούργο, 19.01.2011

Απελπιστικά τα στοιχεία για την ανεργία των νέων και την τάση φυγής τους στο εξωτερικό

Σχεδόν 100 χιλιάδες ευρωπαϊκά βιογραφικά συμπληρώθηκαν το 2011 – διπλάσια από πέρυσι – ενώ παραμένουν αναξιοποίητα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο

«Πρωτοφανείς διαστάσεις με απροσδιόριστες επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία και οικονομία λαμβάνει η ανεργία των νέων και η τάση φυγής τους στο εξωτερικό», αναφέρει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Γ. Παπανικολάου    σχολιάζοντας τα τελευταία στοιχεία  του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Cedefop) και της Ευρωπαϊκής Πύλης Europass αναφορικά με τον αριθμό συμπλήρωσης ευρωπαϊκών βιογραφικών από Έλληνες πολίτες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγει το Europass, το 2011 συμπληρώθηκαν διαδικτυακά 95.732 ευρωπαϊκά βιογραφικά από Έλληνες πολίτες, καθιστώντας την χώρα, αναλογικά με τον πληθυσμό της, από τις πρώτες στην Ε.Ε. στην συμπλήρωση των εν λόγω εντύπων (πίσω από την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ρουμανία). Ο αντίστοιχος αριθμός για το 2010 ανήλθε στα 53.043 και για το 2009 στα 36.269 βιογραφικά. Σημειώνεται, ότι το 67% όσων συμπλήρωσαν το ευρωπαϊκό βιογραφικό αφορά νέους χωρίς εργασία έως 35 ετών, ενώ την ίδια στιγμή περισσότεροι από τους μισούς εμφανίζονται καταρτισμένοι καθώς ομιλούν από μία έως τρεις ξένες γλώσσες (30.676 μία, 32.348 δύο και 12.939 τρεις ξένες γλώσσες). Τέλος, περίπου το 40% διαθέτει μικρή ή καθόλου εργασιακή εμπειρία (17,1% έως 2 έτη και 21,3% καθόλου).  

Διαβάστε Περισσότερα ...
Αυξητικές τάσεις παρουσιάζει η διακίνηση ναρκωτικών ουσιών μέσω διαδικτύου

Βρυξέλλες, 20.12.2011

"Η διακίνηση ναρκωτικών ουσιών μέσω του Διαδικτύου θεωρείται ότι έχει σε γενικές γραμμές αυξητικές τάσεις, καθώς πρόκειται για νέα εγκληματική συμπεριφορά", υπογραμμίζει η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα. Β. Ρέντινγκ έπειτα από σχετικό ερώτημα του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου. Σημειώνεται ότι πρόσφατη έρευνα για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποκαλύπτει ότι η συντρηπτική πλειοψηφία των Eυρωπαίων πολιτών επιλέγει το διαδίκτυο (64%) ως πηγή αναζήτησης πληροφοριών για παράνομες ουσίες, ενώ στην ίδια έρευνα προκύπτει ότι οι Έλληνες χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για την άντληση σχετικών πληροφοριών σε ποσοστό 45%.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Γ. Παπανικολάου: «Αναγκαία η αποδέσμευση πόρων από τα κοινοτικά ταμεία για τη δημιουργία νέων σωφρονιστικών κέντρων στα κράτη μέλη»

Στρασβούργο, 15.12.2011

Στην παρέμβασή του στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις συνθήκες κράτησης των φυλακισμένων στην Ε.Ε. και απευθυνόμενος στον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής κ. Σ. Κάλας, ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου δήλωσε:

«Πριν λίγες μέρες ένα πιστόλι βρέθηκε στο χέρι ενός Έλληνα φυλακισμένου και στη συνέχεια ξέσπασε μια μεγάλη εξέγερση στη μεγαλύτερη ελληνική φυλακή. Με αφορμή και αυτό το περιστατικό –και γι' αυτό το αναφέρω– βρέθηκε και πάλι στο επίκεντρο του δημοσίου διαλόγου το θέμα των συνθηκών κράτησης στα σωφρονιστικά καταστήματα. Και οι ελληνικές φυλακές όπως και οι περισσότερες ευρωπαϊκές είναι υπερπλήρεις. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι στην Ελλάδα το ποσοστό πληρότητας ανέρχεται περίπου στο 142% και βεβαίως είναι, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Συνθήκη, χρέος των κρατών μελών να διατηρούν ανθρώπινες συνθήκες και να τηρούν τις ελάχιστες προδιαγραφές όπως αυτές τίθενται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, από τη σύμβαση για την πρόληψη των βασανιστηρίων και βεβαίως τη σύσταση για τους ευρωπαϊκούς σωφρονιστικούς κανόνες.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Ερώτηση Γ. Παπανικολάου προς την Επιτροπή για αύξηση των κονδυλίων που προορίζονται για την σίτιση απόρων στην Ελλάδα
Ερώτηση Γ. Παπανικολάου προς την Επιτροπή για αύξηση των κονδυλίων που προορίζονται για την σίτιση απόρων στην Ελλάδα

Στο θέμα εύρεσης εναλλακτικών λύσεων χρηματοδότησης του προγράμματος διανομής τροφίμων στους απόρους από κοινοτικά κονδύλια επανέρχεται με ερώτηση του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου. Συγκεκριμένα ο έλληνας ευρωβουλευτής διερευνά τις προθέσεις της Επιτροπής να εξετάσει εναλλακτικούς τρόπους διατήρησης του ύψους χρηματοδότησης του προγράμματος  σίτισης απόρων στην Ελλάδα για το 2012 δεδομένου ότι τα σχετικά κονδύλια μειώνονται από 20 εκατομμύρια ευρώ το 2011 σε 4,8 το 2012.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Γ. Παπανικολάου: «Αναξιοποίητος κοινωνικός, ατομικός και οικονομικός αναπτυξιακός παράγοντας ο εθελοντισμός στην Ελλάδα σε αντίθεση με την Ευρώπη»

Βρυξέλλες, 05.12.2011

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα εθελοντισμού, ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και μέλος της επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ε.Κ. κ. Γ. Παπανικολάου δήλωσε:«Παρά το Ευρωπαϊκό έτος εθελοντισμού που ανακηρύχθηκε το 2011 με προϋπολογισμό άνω των 6 εκατομμυρίων ευρώ, το κίνημα του εθελοντισμού, αν και ενισχύεται σε Ελλάδα και Ευρώπη, εξακολουθεί να μην έχει ακόμη πλήρως ελευθερώσει την δυναμική του. Κατά μέσο όρο, μόλις 3 στους 10 Ευρωπαίους δηλώνουν ενεργοί εθελοντές, ενώ λιγότεροι από το 17% των νέων ανθρώπων συμμετέχουν σε εθελοντικές δράσεις. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των εταίρων της με μόλις 18% των πολιτών να δηλώνουν εθελοντές. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Αυστρία υπερβαίνει το 60% και στην Ολλανδία το 55%.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Κινητοποίηση των κοινοτικών ταμείων για την αντιμετώπιση της ραγδαίας αύξησης του ιού του AIDS στην Ελλάδα ζητάει η Κ.Ο. της Ν.Δ. στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Βρυξέλλες, 01.12.2011

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS, οι βουλευτές της Κ.Ο. της Ν.Δ. στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπέβαλαν γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωστοποιώντας την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων του ιού και ζητώντας έκτακτη κοινοτική χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Συγκεκριμένα στην ερώτησή τους οι Έλληνες ευρωβουλευτές σημειώνουν ότι στην Ελλάδα, τον τελευταίο χρόνο παρατηρείται δραματική αύξηση των κρουσμάτων του AIDS με τις αρμόδιες αρχές να αποδίδουν την έξαρση του φαινομένου στους χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών που μοιράζονται τις σύριγγες προσβλέποντας στα κοινωνικά επιδόματα, αλλά και στην παράνομη πορνεία.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Ένας άνθρωπος πεθαίνει από την πείνα κάθε δευτερόλεπτο
Ένας άνθρωπος πεθαίνει από την πείνα κάθε δευτερόλεπτο

"Την ώρα που οι στόχοι της χιλιετίας που είχαν τεθεί από τον ΟΗΕ για την καταπολέμηση της φτώχειας αποτυγχάνουν πλήρως, την στιγμή που με αφορμή την οικονομική κρίση, η Ε.Ε., η μεγαλύτερη δωρήτρια παγκοσμίως, μειώνει δραματικά τους πόρους που προορίζονται για την ανθρωπιστική βοήθεια, η συγκεκριμένη έκθεση μας υπενθυμίζει ότι η πείνα αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως, μας υπενθυμίζει ότι η οικονομική κρίση θα συντελέσει στην εξάπλωση της φτώχειας σε κατά τουλάχιστον 20 εκατομμύρια συνανθρώπους μας εντός του 2012 ", δηλώνει ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου με αφορμή την έκθεση της επιτροπής περιβάλλοντος και επισιτιστικής ασφάλειας της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Χάθηκαν 10 εκατομμύρια ευρώ που προορίζονταν για την σίτιση των απόρων και των αστέγων στην Ελλάδα

Βρυξέλλες, 24.11.2011

Την ώρα που η χώρα διανύει την πιο δύσκολη οικονομική κατάσταση των τελευταίων δεκαετιών και ενώ οι άστεγοι στην Ελλάδα ξεπερνούν τις 20.000, σημειώνοντας αύξηση μόνο τον τελευταίο χρόνο κατά 25%, στην επίσημη απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τον ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου, ο Επίτροπος για θέματα Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Ντ. Τσόλος, αναφέρει ότι «όσον αφορά στο σχέδιο του 2010, μια σειρά από διοικητικές ανεπάρκειες εμπόδισαν την πλήρη απορρόφηση των κονδυλίων από την Ελλάδα, η οποία αξιοποίησε μόνο το 47,3% των διατεθέντων πόρων, σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 96,8% στα 20 συμμετέχοντα κράτη μέλη».

Διαβάστε Περισσότερα ...
Στοίχημα για την Ευρώπη η κοινωνική ενσωμάτωση των Ρομά
Στοίχημα για την Ευρώπη η κοινωνική ενσωμάτωση των Ρομά

Στην παρέμβασή του στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την κατάσταση των Ρομά στα κράτη μέλη και απευθυνόμενος στην Επίτροπο για θέματα Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας κα. Α. Βασιλείου, ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου δήλωσε:

«Ένα από τα πιο σπουδαία ποιήματα του Κωστή Παλαμά, του παγκοσμίως γνωστού Έλληνα ποιητή του ολυμπιακού ύμνου, έχει τίτλο: «Ο δωδεκάλογος του γύφτου». Το ποίημα αυτό είναι ένας ύμνος στην ιδιαιτερότητα της ψυχής των μελών της εθνοτικής ομάδας των Ρομά. Συμβολίζει τον άνθρωπο που δεν υποτάσσεται σε τίποτα, τον άνθρωπο που μετακινείται συνέχεια, που αναζητά διαρκώς ευκαιρίες για να δημιουργήσει κάτι νέο, συμβολίζει τον κοσμοπολίτη.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Το θέμα της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου και της εκπαίδευσης φέρνουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι Ευρωβουλευτές Ν.Δ. Κράτσα και Παπανικολάου

Βρυξέλλες, 26.10.2011

Η Ελλάδα κατέχει από τα μεγαλύτερα ποσοστά, αλλά η κυβέρνηση καθυστερεί να ορίσει εκπρόσωπο στη σχετική θεματική ομάδα εργασίας της Κομισιόν

Πάνω από έξι εκατομμύρια νέοι στην ΕΕ εγκαταλείπουν την εκπαίδευση και κατάρτιση μην έχοντας απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή μην έχοντας στοιχειώδη μετασχολική ειδίκευση. Η κατηγορία αυτή γνωστή ως «early school leavers» έχει μέσο όρο ηλικίας 18-24 και ανέρχεται σε ποσοστό 14,4%.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Ενίσχυση των χειμαζόμενων φορέων παιδικής προστασίας στην Ελλάδα ζητάει ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου

Βρυξέλλες, 11.10.2011

Το ζήτημα της ελλιπούς χρηματοδότησης των φορέων παιδικής προστασίας στην Ελλάδα έθεσε με ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου, επικαλούμενος τα οικονομικά και διοικητικά προβλήματα αλλά και την ανεπαρκή κρατική στήριξη που αντιμετωπίζουν δεκάδες φορείς στην Ελλάδα. 

Διαβάστε Περισσότερα ...
Ραγδαία αύξηση της ανεργίας των νέων: Πάνω από 12.500 βιογραφικά μόνο τον Σεπτέμβριο στην ευρωπαϊκή πύλη europass

Βρυξέλλες, 06.10.2011

 – Έξαρση του φαινομένου με περισσότερα από 67.500 βιογραφικά για το 2011 -

 

Αποκαλυπτικά είναι τα τελευταία στοιχεία που έλαβε ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου από την ευρωπαϊκή πύλη europass σχετικά με την ανεργία και την τάση φυγής των νέων από την χώρα. Συγκεκριμένα, μόνο για τον μήνα Σεπτέμβριο του 2011 οι Έλληνες συμπλήρωσαν 12.560 ευρωπαϊκά βιογραφικά σημειώματα, όταν ο μέσος όρος όλων των προηγούμενων μηνών δεν ξεπερνά τις 7.000. Η σχεδόν διπλάσια δραστηριότητα του Σεπτεμβρίου κρίνεται ανησυχητική λαμβάνοντας υπόψη  πως η αύξηση αυτή δεν είναι προϊόν κάποιας καμπάνιας του europass όπως έχει συμβεί σε άλλες χώρες (π.χ. Πορτογαλία), αλλά της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά εργασίας και στο αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει τα ελληνόπουλα.  

Διαβάστε Περισσότερα ...
Καταπολέμηση της διαφθοράς: συντονισμένη δράση και πλήρωση των νομοθετικών κενών
Καταπολέμηση της διαφθοράς: συντονισμένη δράση και πλήρωση των νομοθετικών κενών

Την ανάγκη εγρήγορσης των εθνικών αρχών αλλά και τη συνεργασία και τη συντονισμένη δράση μεταξύ τους για την καταπολέμηση όλων των μορφών διαφθοράς υπογράμμισαν στις παρεμβάσεις τους χθες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ κα. Μαριέττα Γιαννάκου και ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Γιώργος Παπανικολάου. Και οι δύο υποστήριξαν ότι έχει ιδιαίτερη σημασία το πακέτο που προτείνει η Επιτροπή, αλλά και η συντονισμένη δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Δέκα άνθρωποι, δέκα ιστορίες, ένας στόχος: οι ανάγκες των άλλων
Δέκα άνθρωποι, δέκα ιστορίες, ένας στόχος: οι ανάγκες των άλλων

Νέοι, δυναμικοί, έτοιμοι να βοηθήσουν όποιον έχει ανάγκη, είναι οι εθελοντές και αυτή την εβδομάδα βρίσκονται στο Κοινοβούλιο για να διαφημίσουν το έργο τους, να μοιρασθούν τις εμπειρίες τους και να πείσουν κι άλλους να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί τους. Τι είναι όμως πραγματικά ο "εθελοντής"; Μιλήσαμε με μερικούς και μεταφέρουμε τι μας είπαν.

Περίπου 1500 νέοι εθελοντές συγκεντρώνονται μπροστά στο κτίριο του Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες και αυτό το Σαββατοκύριακο για να προβάλλουν το έργο τους. Δείτε τις φωτογραφίες και διαβάστε τι μας είπαν για τις εμπειρίες τους και για τον εθελοντισμό. Περισσότερες φωτογραφίες και συνεντεύξεις στη σελίδα μας στο Flickr, στον σύνδεσμο που ακολουθεί. 

Περισσότερα εδώ

Πηγή: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Διαβάστε Περισσότερα ...
Ν.Δ.: Έπεσαν έξω σε όλες τις εκτιμήσεις και σε όλους τους στόχους τους
Ν.Δ.: Έπεσαν έξω σε όλες τις εκτιμήσεις και σε όλους τους στόχους τους
Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Μιχελάκης,έκανε την ακόλουθη δήλωση:   «Αφού, μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα, αναστάτωσαν τη χώρα με ανεύθυνες διαρροές, για δήθεν αντιστασιακές κραυγές στην Τρόικα, εμφανίστηκε σήμερα ο κ. Βενιζέλος να κάνει υποδείξεις προς τον…εαυτό του και την κυβέρνηση. Τώρα, προσπαθούν
Διαβάστε Περισσότερα ...
SOS: Η ανεργία ερημώνει την Βόρεια Ελλάδα

Εφιαλτικές διαστάσεις παίρνει η ανεργία στη Βόρεια Ελλάδα και, σε συνδυασμό με τις ελαστικές μορφές απασχόλησης και τη «μαύρη εργασία», δημιουργεί ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν

Διαβάστε Περισσότερα ...
Τα βασανιστήρια: Μια πολύ κακή συνήθεια

Τα βασανιστήρια, όποια μορφή και αν λάβουν, έχουν κάτι το μεσαιωνικό. Όμως είναι πάντοτε εξαιρετικά επίκαιρα και, με ευκαιρία τη Διεθνή Ημέρα Στήριξης των Θυμάτων Βασανιστηρίων στις 26 Ιουνίου, ευρωβουλευτές και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών ζητούν

Διαβάστε Περισσότερα ...
Σε ποια προϊόντα αυξάνεται ο ΦΠΑ στο 23%

Σε κατάσταση νευρικής κρίσης βρίσκονται αγορά και καταναλωτές αφού από σήμερα εφαρμόζεται ο αυξημένος ΦΠΑ 23% στις υπηρεσίες εστίασης και σε ορισμένα αγαθά. Το μέτρο προκαλεί έντονες αντιδράσεις με ορισμένους

Διαβάστε Περισσότερα ...
Ακόμα σκληρότερες ποινές για την παιδική πορνογραφία

Ελάχιστες ποινές κάθειρξης μέχρι και δέκα ετών για αδικήματα που σχετίζονται με την παιδική πορνογραφία καθώς και τη διαγραφή ή και φραγή των ιστοσελίδων που βρίσκονται να φιλοξενούν τέτοιες εικόνες ενέκρινε η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του ΕΚ.

Συνολικά η νομοθεσία περιλαμβάνει

Διαβάστε Περισσότερα ...
Ευρ. Επιτροπή: Δεν λάβαμε κανένα αίτημα από την Ελλάδα για την χρηματοδότηση κατασκευής νέων εγκαταστάσεων κράτησης παράνομων μεταναστών*

Βρυξέλλες, 30.08.2011

"Μέχρι σήμερα*, η Επιτροπή δεν έχει λάβει αίτημα από την Ελλάδα για την ενίσχυση της κατασκευής νέων, μόνιμων εγκαταστάσεων κράτησης παράνομων μεταναστών" δηλώνει η Επίτροπος για θέματα εσωτερικών υποθέσεων Σ. Μάλμστρομ παρότι, όπως σημειώνει, θα ήταν ευπρόσδεκτη η λήψη μέτρων για τη βελτίωση της κατάστασης και την συμμόρφωση της Ελλάδας με την σχετική νομοθεσία της ΕΕ, ιδίως με την οδηγία σχετικά με την επιστροφή. Αυτό προκύπτει έπειτα από σχετικό ερώτημα του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου.

Διαβάστε Περισσότερα ...