Giorgos Papanikolaou


ΠΕΜΠΤΗ 24 ΜΑΪΟΥ 2018
ΥΓΕΙΑ
Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ανεξέλεγκτη η διάθεση ψυχοτρόπων ουσιών στο Διαδίκτυο

Απάντηση στον ευρωβουλευτή Γιώργο Παπανικολάου Στρασβούργο, 11.12.2013 690 ηλεκτρονικά καταστήματα πώλησης νέων ψυχοτρόπων ουσιών που χρησιμοποιούνται εναλλακτικά αντί ναρκωτικών ουσιών εντόπισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύμφωνα με την Ευρωπαία Επίτροπο, αρμόδια για θέματα δικαιοσύνης, θεμελιωδών δικαιωμάτων και ιθαγένειας, κα Βίβιαν Ρέντινγκ. Απαντώντας σε σχετικό γραπτό ερώτημα του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γιώργου Παπανικολάου, η Επίτροπος Ρέντινγκ τόνισε επίσης πως από το 2005 τα κράτη μέλη έχουν κοινοποιήσει πάνω από 300 νέες ψυχότροπες ουσίες, μέσω του μηχανισμού ταχείας ανταλλαγής πληροφοριών, τον οποίο διαχειρίζεται το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ) και η Europol. Παράλληλα, ο ρυθμός κοινοποίησης νέων ψυχοτρόπων ουσιών έχει αυξηθεί κατά τα τελευταία χρόνια με πάνω από μία νέα ουσία να κοινοποιείται κάθε εβδομάδα.
Διαβάστε Περισσότερα ...
Νέα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τα εξαφανισμένα παιδιά στην Ευρώπη

Βρυξέλλες, 07.11.2013

«Στο τελικό στάδιο εισέρχεται η προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την συγκέντρωση στοιχείων από τα κράτη μέλη αναφορικά με τα εξαφανισμένα παιδιά». Αυτό διαβεβαιώνει με γραπτή απάντησή της στον ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γιώργο Παπανικολάου, η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για θέματα δικαιοσύνης, θεμελιωδών δικαιωμάτων και ιθαγένειας κα. Βίβιαν Ρέντινγκ.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η ελληνική αποστολή της εκστρατείας "Freedom Drive 2013" για την προώθηση της ανεξάρτητης διαβίωσης
- Η επίσκεψη στο Ε.Κ. διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του ευρωβουλευτή Γιώργου Παπανικολάου -

Στρασβούργο, 10.09.2013    

Σε μια κατάμεστη αίθουσα στο Στρασβούργο, όπου διεξάγεται η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα μέλη της ελληνικής αποστολής, όλοι τους νέα παιδιά, (Κυμπουρόπουλος Στέλιος, Kamil Goungor, Τρικαλιώτη Αντωνία, Κοντοπίδη Μαρία, Στρατικόπουλος Ανδρέας, Λαμπάρα Ευαγγελία, Διαμαντοπούλου Μαριάννα, Λειβαδάρου Ευγενία, Πυργιώτη Αναστασία, Καραναστάσης Δημήτρης, Πολυχρονίδης Γρηγόρης) της εκστρατείας "Freedom Drive 2013" για την προώθηση της ανεξάρτητης διαβίωσης συνομίλησαν με Έλληνες ευρωβουλευτές και κατέθεσαν τις σκέψεις, τις ιδέες και τις προτάσεις τους για την στήριξη των πολιτών που αντιμετωπίζουν βαριές μορφές αναπηρίας. Η επίσκεψη διοργανώθηκε από τον ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου και στην συνάντηση παρευρέθηκαν οι ευρωβουλευτές Μ. Γιαννάκου, Ρ. Κράτσα, Γ. Κουμουτσάκος, Χρ. Παλιαδέλη, Ν. Σαλαβράκος, Γ. Σταυρακάκης, Γ. Τσουκαλάς, Ν. Χουντής και Ν. Χρυσόγελος.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Ανεξέλεγκτη η πώληση ναρκωτικών ουσιών μέσω Διαδικτύου στην Ευρωπαϊκή Ένωση
- Πρωτοβουλίες από την Επιτροπή ζητάει ο ευρωβουλευτής Γιώργος Παπανικολάου-   Βρυξέλλες, 27.08.2013, Σε παραδοχή της πλήρους αδυναμίας ελέγχου και περιορισμού της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών μέσω του Διαδικτύου, προέβη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του Ευρωβουλέυτή της Ν.Δ. κ. Γιώργου Παπανικολάου. «Πρόκειται περί σοβαρού φαινομένου, αλλά δεν υπάρχει καμία μελέτη που να εκτιμά την έκταση της διακίνησης ναρκωτικών μέσω του Διαδικτύου σε επίπεδο ΕΕ, παρά το γεγονός ότι η έκθεση „για τις αγορές ναρκωτικών της ΕΕ- στρατηγική ανάλυση“, επισημαίνει τη σοβαρότητά του», αναφέρει χαρακτηριστικά στην απάντηση της, η Επίτροπος αρμόδια για θέματα εσωτερικών υποθέσεων κα. Σεσίλια Μάλμστρομ.
Διαβάστε Περισσότερα ...
Πάνω από 50% των φαρμάκων που αγοράζονται από παράνομους δικτυακούς τόπους είναι αντίγραφα αμφιβόλου ποιότητας

Βρυξέλλες, 04.06.2013

Τον υψηλό κίνδυνο για την υγεία των πολιτών από την αγορά φαρμάκων από παράνομους διαδικτυακούς χώρους, υπογράμμισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα υγείας και πολιτικής καταναλωτών, κ. Μπορτζ Τόνιο απαντώντας σε σχετική γραπτή ερώτηση του Ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γιώργου Παπανικολάου.

Συγκεκριμένα, επικαλούμενος στοιχεία από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ), ο Μαλτέζος Επίτροπος,  ανέφερε πως σε πάνω από το 50% των περιπτώσεων, τα φάρμακα που αγοράζονται μέσω διαδικτύου από παράνομους δικτυακούς τόπους είναι ψευδεπίγραφα.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Ευρωπαίκή Επιτροπή: Ανοιχτό το ενδεχόμενο κοινοτικής επιδότησης για λέβητες κεντρικής θέρμανσης από το 2013 -2014
Στρασβούργο, 16.04.2013

«Η Επιτροπή θα λάβει υπόψη τον παράγοντα της εξοικονόμησης ενέργειας και του περιβάλλοντος – ιδίως το πρόβλημα της αιθαλομίχλης - και προτίθεται να προβεί σε μέτρα και εναλλακτικές λύσεις που θα αφορούν λέβητες κεντρικής θέρμανσης στερεών καυσίμων και θερμαντήρων δωματίου στερεών καυσίμων αλλά και εναλλακτικές λύσεις για τη μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση κόστους από τη χρήση των συσκευών. Τα μέτρα αναμένεται να εγκριθούν το 2013 ή στις αρχές του 2014». Αυτό απαντά ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής, κ. Γιοχάνες Χαν, έπειτα από γραπτή σχετική ερώτηση του Ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γιώργου Παπανικολάου.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Παραποιημένες ετικέτες με κρέας αλόγου διαπιστώθηκαν σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Σύμφωνα με δεδομένα που κοινοποιήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές (έκθεση προόδου της 20.3.2013), σε όλα τα κράτη μέλη, εξαιρουμένης της Λετονίας και της Ρουμανίας, έχουν αναφερθεί περιπτώσεις εμπορίας προϊόντων που περιέχουν κρέας αλόγου και φέρουν παραποιημένες ετικέτες. Αυτό απάντησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα υγείας και πολιτικής καταναλωτών κ. Τ. Μπορτζ έπειτα από σχετικό κοινοβουλευτικό έλεγχο που άσκησε ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ, κ. Γ. Παπανικολάου.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Απάντηση της Ευρ. Επιτροπής για τον υποσιτισμό μαθητών

Βρυξέλλες, 13.02.2013

Με αύξηση του προϋπολογισμού για την προώθηση της κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία στα 150 εκατ. ευρώ και με παράλληλη αύξηση των ποσοστών συγχρηματοδότησης από την ΕΕ σε 75% ή 90% για ορισμένες περιοχές για την περίοδο 2014-2020 σκοπεύει να συμβάλει η Επιτροπή στην αντιμετώπιση περιστατικών υποσιτισμού μαθητών, υπογραμμίζει η Επιτροπή απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Η ψυχική υγεία των Ελλήνων επλήγη σοβαρά από την κρίση

Βρυξέλλες, 24.07.2012

Στην αναγνώριση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στην ψυχική υγεία των Ελλήνων προέβη ο Επίτροπος για θέματα Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και 'Ένταξης, κ. Λ. Άντορ, έπειτα από κοινοβουλευτικό έλεγχο που άσκησε ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου.

Ο Ούγγρος Επίτροπος ανέφερε επίσης πως η Επιτροπή γνωρίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ευάλωτες ομάδες του ελληνικού πληθυσμού και για αυτό τον λόγο το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο παρέχει αντίστοιχη βοήθεια για την προώθηση της κοινωνικής ένταξης και της απασχόλησης των ψυχικά ασθενών, την ανάπτυξη εξωνοσοκομειακών υπηρεσιών σε θέματα ψυχικής υγείας, την αντιμετώπιση της διακριτικής μεταχείρισης και την αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού στον τομέα της ψυχικής υγείας.

Διαβάστε Περισσότερα ...
265 εκατομμύρια ευρώ (ή 96,1%) δεν έχει απορροφήσει η Ελλάδα την ώρα που δεκάδες ιδρύματα πρόνοιας κινδυνεύουν με λουκέτο

Βρυξέλλες, 21.02.2012

Μόλις στο 3,9% ή 10, 75 εκ. ευρώ από τα 276 εκ. ευρώ της προτεραιότητας «Υγεία» του επιχειρησιακού προγράμματος (ΕΠ) «Ανάπτυξη του Ανθρώπινου Δυναμικού» για την περίοδο 2007-2013, έχει αξιοποιήσει η Ελλάδα*, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο Επίτροπος για θέματα απασχόλησης, κοινωνικών υποθέσεων και κοινωνικής ένταξης κ. Λ. Αντόρ, έπειτα από ερώτηση των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. κκ. Παπανικολάου και Πουπάκη, σχετικά με τον κίνδυνο της αναστολής λειτουργίας πολλών ιδρυμάτων πρόνοιας στην Ελλάδα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Συγκεκριμένα, οι δύο Έλληνες ευρωβουλευτές τόνισαν ότι περίπου 40 ιδρύματα πρόνοιας στην χώρα βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική θέση και απειλούνται να κλείσουν λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Αυξητικές τάσεις παρουσιάζει η διακίνηση ναρκωτικών ουσιών μέσω διαδικτύου

Βρυξέλλες, 20.12.2011

"Η διακίνηση ναρκωτικών ουσιών μέσω του Διαδικτύου θεωρείται ότι έχει σε γενικές γραμμές αυξητικές τάσεις, καθώς πρόκειται για νέα εγκληματική συμπεριφορά", υπογραμμίζει η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα. Β. Ρέντινγκ έπειτα από σχετικό ερώτημα του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου. Σημειώνεται ότι πρόσφατη έρευνα για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποκαλύπτει ότι η συντρηπτική πλειοψηφία των Eυρωπαίων πολιτών επιλέγει το διαδίκτυο (64%) ως πηγή αναζήτησης πληροφοριών για παράνομες ουσίες, ενώ στην ίδια έρευνα προκύπτει ότι οι Έλληνες χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για την άντληση σχετικών πληροφοριών σε ποσοστό 45%.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Κινητοποίηση των κοινοτικών ταμείων για την αντιμετώπιση της ραγδαίας αύξησης του ιού του AIDS στην Ελλάδα ζητάει η Κ.Ο. της Ν.Δ. στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Βρυξέλλες, 01.12.2011

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS, οι βουλευτές της Κ.Ο. της Ν.Δ. στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπέβαλαν γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωστοποιώντας την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων του ιού και ζητώντας έκτακτη κοινοτική χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Συγκεκριμένα στην ερώτησή τους οι Έλληνες ευρωβουλευτές σημειώνουν ότι στην Ελλάδα, τον τελευταίο χρόνο παρατηρείται δραματική αύξηση των κρουσμάτων του AIDS με τις αρμόδιες αρχές να αποδίδουν την έξαρση του φαινομένου στους χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών που μοιράζονται τις σύριγγες προσβλέποντας στα κοινωνικά επιδόματα, αλλά και στην παράνομη πορνεία.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Τουλάχιστον 82 παράνομες χωματερές εξακολουθούν να λειτουργούν στην Ελλάδα

Βρυξέλλες, 19.10.2011

- Αντιμέτωπη με επιβολή κυρώσεων από την Ε.Ε. η χώρα-

Σε απάντησή του προς τον ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου, ο οποίος ζήτησε να πληροφορηθεί την πορεία σφραγίσματος ή αποκατάστασης των παράνομων χωματερών στην Ελλάδα, ο Επίτροπος για θέματα Περιβάλλοντος κ. Γ. Ποτότσνικ ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέλαβε, στις 26 Ιουλίου 2011, την τέταρτη έκθεση προόδου σύμφωνα με την οποία (καλύπτει την περίοδο μέχρι τις 30 Ιουνίου 2011), δεν έχουν κλείσει όλες οι υπάρχουσες παράνομες χωματερές, καθώς εξακολουθούν να λειτουργούν τουλάχιστον 82.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2011: «Εναλλακτική Κινητικότητα»
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2011: «Εναλλακτική Κινητικότητα»

Από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2011, εκατοντάδες ευρωπαϊκών πόλεων και κωμοπόλεων θα συμμετάσχουν στη δέκατη Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας και θα καλέσουν τους κατοίκους τους να συμμετάσχουν σε ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων με το οποίο προωθείται η βιώσιμη κινητικότητα. Το φετινό θέμα - Εναλλακτική Κινητικότητα - στοχεύει στην προώθηση ενεργειακά αποδοτικών εναλλακτικών μέσων έναντι των αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης που εξακολουθούν να κυριαρχούν στις αστικές μεταφορές. Η εβδομάδα ενθαρρύνει τις τοπικές αρχές και τους πολίτες να αναδείξουν τις πολλές θετικές συνέπειες άλλων μέσων μεταφοράς.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Εξαπλώνεται ο λιμός στην Σομαλία
Εξαπλώνεται ο λιμός στην Σομαλία

Περισσότεροι από 750.000 άνθρωποι κινδυνεύουν να πεθάνουν τους επόμενους μήνες στη Σομαλία, καθώς επιδεινώνεται η ξηρασία, όπως προειδοποιεί το Κέντρο Ανάλυσης για την Επισιτιστική Ασφάλεια του ΟΗΕ (FSNAU), τονίζοντας ότι ο λιμός εξαπλώθηκε και σε άλλη περιοχή της χώρας.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη

Διαβάστε Περισσότερα ...
Ο ΟΗΕ προειδοποιεί κατά της επανεμφάνισης της γρίπης των πτηνών

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση «για αυξημένη επιτήρηση και επαγρύπνηση» σχετικά με τον ιό της γρίπης των πτηνών «τη στιγμή που ένα μεταλλαγμένο στέλεχος του θανατηφόρου ιού εμφανίστηκε στην Ασία και πέραν αυτής».

"Ο πρώτος θάνατος σημειώθηκε στο τέλος του μήνα στην Καμπότζη, όπου

Διαβάστε Περισσότερα ...
Σημαντικός αριθμός παιδιών στην Ελλάδα απευθύνονται στην Ευρωπαϊκή Γραμμή Στήριξης παιδιών και εφήβων για την αντιμετώπιση θεμάτων ψυχικής υγείας

Βρυξέλλες, 1 Ιουνίου 2011

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην Ελλάδα, τα θέματα ψυχικής υγείας είναι ο κύριος λόγος (περίπου το ήμισυ των περιπτώσεων) για τον οποίον τα παιδιά και οι έφηβοι καλούν την Ευρωπαϊκή Γραμμή Στήριξης (116111), ενώ προβλήματα σχέσεων με τους γονείς, συνομήλικους και τρίτους είναι ο δεύτερος και ο τρίτος λόγος αντίστοιχα.
Διαβάστε Περισσότερα ...
Μέριμνα για την αποτροπή των νέων από τη βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος

Βρυξέλλες, 30 Μαΐου 2011

Ερώτηση των ευρωβουλευτών της ΝΔ κ. Κώστα Πουπάκη και κ. Γιώργου Παπανικολάου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος στις 31 Μαΐου και την επικείμενη αναθεώρηση της Οδηγίας για τα Προϊόντα Καπνού οι Ευρωβουλευτές κκ. Κ. Πουπάκης και Γ. Παπανικολάου κατέθεσαν γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο πρόβλημα του καπνίσματος των ανηλίκων με σκοπό την αποτροπή τους από την πρόσβαση στα προϊόντα καπνού σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. 
Διαβάστε Περισσότερα ...
Ασυμφωνία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την πυρηνική ασφάλεια της ΕΕ

Βρυξέλλες, 08.04.2011

Καθαρή η θέση του ΕΛΚ υπέρ των άμεσων μέτρων ενίσχυσης της πυρηνικής ασφάλειας

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν κατέληξε σε ψήφισμα σχετικά με τα διδάγματα που πρέπει να αντληθούν από το πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνία, για την πυρηνική ασφάλεια στην Ευρώπη

 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη το σοβαρότατο πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνία και την αυξανόμενη ανησυχία των Ευρωπαίων πολιτών για την ασφάλεια των 146 πυρηνικών αντιδραστήρων που λειτουργούν στο έδαφος της ΕΕ, προσπάθησε να καταλήξει στην υιοθέτηση κοινού ψηφίσματος για την πυρηνική ασφάλεια στην Ευρώπη.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Μπαρόζο: Θα θέσουμε θέμα ασφάλειας στις προθέσεις της Τουρκίας για κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου

Στρασβούργο, 06.04.2011

"Θα θέσουμε θέμα ασφάλειας στη συζήτηση για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στην Τουρκία στο πλαίσιο των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων" δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρ. Επιτροπής κ. Ε. Μπαρόζο έπειτα από σχετική παρέμβαση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου από το βήμα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που πραγματοποιείται στο Στρασβούργο.

Διαβάστε Περισσότερα ...