Giorgos Papanikolaou


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024
ΥΓΕΙΑ
Αντιμέτωπη με καταδίκες η Ελλάδα για το θέμα διαχείρισης οικοδομικών υλικών και απορριμάτων

Βρυξέλλες, 31.03.2011

Τα μπάζα και τα υλικά κατεδάφισης θα πρέπει να διατίθενται σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία της Ε.Ε. από την στιγμή που θα κλείσει ο υφιστάμενος χώρος ταφής στην Αττική (Ζωίτσα), σε αντίθετη περίπτωση, η Επιτροπή δεν θα διστάσει να προβεί στη λήψη των αναγκαίων πρόσθετων μέτρων για να διορθώσει τα κακώς κείμενα.

Αυτό σημειώνει στην απάντησή του ο Επίτροπος για θέματα Περιβάλλοντος κ. Γ. Ποτότσνικ έπειτα από ερώτηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου σχετικά με τη διαχείριση των υλικών οικοδομών και αποβλήτων έπειτα από το κλείσιμο του τελευταίου και μοναδικού αδειοδοτημένου και νόμιμου χώρου απόρριψης μπαζών στην Αττική.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Αύξηση 3% έως 5% ετησίως του αριθμού των παιδιών που ζουν με διαβήτη

Βρυξέλλες, 02 Μαρτίου 2011

Περισσότερα από 88 000 παιδιά στην ΕΕ ζουν με τον διαβήτη και ο αριθμός αυτός αυξάνεται με ρυθμό 3% έως 5% κάθε χρόνο σημειώνει ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Υγείας και Πολιτικής Καταναλωτών κ. Τζ. Ντάλι έπειτα από σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου. Ειδικά για την Ελλάδα, η Επιτροπή υπογραμμίζει πως ο συνολικός αριθμός των περιστατικών παιδικού διαβήτη υπολογίζεται σε 1 300 ενώ ο δείκτης επίπτωσης στη χώρα μας είναι 10,4 (νέα περιστατικά ανά 100 000 και ανά έτος).

Διαβάστε Περισσότερα ...
E.Επιτροπή: Έρευνα για παράνομα πειράματα σε ασθενείς στην Ελλάδα

Βρυξέλλες, 13.01.2011

Η Επιτροπή θα διεξάγει έρευνα για θέματα τήρησης των διατάξεων του νόμου και της δεοντολογίας στις κλινικές δοκιμές που διεξάγονται στην Ελλάδα σημειώνει ο Επίτροπος Υγείας και Πολιτικής Καταναλωτών κ. Dalli έπειτα από σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου.

 

Συγκεκριμένα, σοβαρότατες καταγγελίες στην Ελλάδα για τις κλινικές δοκιμές καταδεικνύουν ότι στα ελληνικά νοσοκομεία, είτε ιδιωτικά είτε δημόσια, δεν λειτουργούν επιτροπές δεοντολογίας που ελέγχουν τα πειραματικά πρωτόκολλα και οι ασθενείς συχνά υποβάλλονται σε κλινικές δοκιμές χωρίς να έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους και ως εκ τούτου μετατρέπονται σε αντικείμενο εκμετάλλευσης και εμπορευματοποίησης με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ουσιαστική προστασία των δικαιωμάτων τους.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Σε λιγότερες λοιμώξεις εως και 20% θα μπορούσε να οδηγήσει η ορθή εφαρμογή της ευρωπαϊκής σύστασης για την υγειονομική περίθαλψη

Βρυξέλλες, 22.08.2010

Στις 9 Ιουνίου 2009 το Συμβούλιο εξέδωσε σύσταση σχετικά με την ασφάλεια των ασθενών, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης και του ελέγχου των λοιμώξεων που συνδέονται με την υγειονομική περίθαλψη η οποία αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο στην μείωση των κρουσμάτων και στην αύξηση της εμπιστοσύνης που επιδεικνύουν οι πολίτες της EE στην υγειονομική περίθαλψη εφόσον μέσα στο επόμενο έτος υλοποιηθούν από τα κράτη μέλη συγκεκριμένες προτάσεις που συμπεριλαμβάνονται σε αυτή. Αυτό προκύπτει από την απάντηση του Επιτρόπου για θέματα Υγείας και Πολιτικής Καταναλωτών κ. J. Dalli έπειτα από σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου.

Tags: ΥΓΕΙΑ
Διαβάστε Περισσότερα ...
Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Έρευνα αποκαλύπτει ενδείξεις αυξημένου κινδύνου για την ανθρώπινη υγεία από την χρήση κινητών τηλεφώνων

Στρασβούργο, 16.06.2010

Σε σχετική έρευνα προέκυψαν ενδείξεις αυξημένου κινδύνου εμφάνισης γλοιώματος στα υψηλότερα επίπεδα έκθεσης, ωστόσο, υπάρχουν κενά γνώσης όσον αφορά στους κινδύνους από την έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης σε κινητά τηλέφωνα, δήλωσε η αρμόδια Επίτροπος για θέματα Έρευνας, Καινοτομίας και Επιστημών κα Geoghegan-Quinn έπειτα από ερώτηση που υπέβαλε ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου αναφορικά με τη χρήση κινητών τηλεφώνων και τα πιθανά ιατρικά προβλήματα.

Tags: ΥΓΕΙΑ
Διαβάστε Περισσότερα ...
Ανησυχητικός αριθμός κρουσμάτων θανατηφόρων ιών στους νέους

Βρυξέλλες, 07.06.2010

Ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά του νεανικού πληθυσμού στα κρούσματα των θανατηφόρων ιών παρατηρεί ο Επίτροπος σε θέματα Υγείας, κ. J. Dalli έπειτα από σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου.

Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου των Νόσων που παρακολουθεί την επιδημιολογική κατάσταση του HIV και της λοιμώδους ηπατίτιδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη και την Επιτροπή, ανέφερε 26.029 νέες περιπτώσεις μόλυνσης από τον HIV σε 28 κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου/της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονταν 516 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα. Η πλειονότητα των περιπτώσεων μόλυνσης από τον HIV που είχαν διαγνωστεί για πρώτη φορά αφορούσαν άτομα ηλικίας μεταξύ 25 και 44 ετών (68%).

Διαβάστε Περισσότερα ...
Ελλιπή τα στοιχεία που δίνουν τα κράτη μέλη για τη διαχείριση των φαρμακευτικών αποβλήτων

Βρυξέλλες, 04.06.2010

Η Επιτροπή παρακολουθεί την ποιότητα της διαχείρισης των αποβλήτων στα κράτη μέλη χωρίς όμως τα τελευταία να υποχρεούνται να παρέχουν στοιχεία σχετικά με τη διάθεση επικίνδυνων φαρμακευτικών αποβλήτων στις χώρες τους. Αυτό προκύπτει από την απάντηση του αρμόδιου Επίτροπου για το Περιβάλλον κ. Potočnik, έπειτα από ερώτημα που υπέβαλαν οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. κκ. Θ. Σκυλακάκης και Γ. Παπανικολάου σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της ανεξέλεγκτης απόρριψης ληγμένων φαρμακευτικών ουσιών.

Ο κ. Potočnik χαρακτηρίζει επικίνδυνα απόβλητα τα αχρησιμοποίητα φάρμακα που απορρίπτονται στο περιβάλλον και αναφορικά με το μέγεθος του προβλήματος, επισημαίνει πως σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος το συνολικό ποσό των φαρμακευτικών αποβλήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 10.000 και 100.000 τόνων ετησίως (ενώ η συνολική παραγωγή αποβλήτων στην ΕΕ ανέρχεται σε 3 δισεκατ. τόνους ετησίως). Η Επιτροπή αναφέρει πως δεν προβαίνει σε συστηματική συλλογή στοιχείων για τα επικίνδυνα απόβλητα που απορρίπτονται στο περιβάλλον καθώς δεν προβλέπεται καμία υποχρέωση των κρατών μελών να παρέχουν στοιχεία προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο, σε ότι αφορά τη χώρα μας από στοιχεία που δίδει το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας της Ελλάδας, μόνο το 2% των οικιακών ληγμένων φαρμάκων από τις 500 εκατ. συσκευασίες που διατίθενται κάθε χρόνο επιστρέφεται από τα φαρμακεία στις φαρμακοβιομηχανίες.

Από νομοθετικής απόψεως ικανοποιητική προστασία μπορεί να προσφέρει η Οδηγία 2006/12/ΕΚ περί των στερεών αποβλήτων[1] η οποία προβλέπει τις αρχές για τη διαχείριση των αποβλήτων περιλαμβάνοντας και τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων όπως είναι τα ληγμένα φάρμακα. Η εν λόγω Οδηγία περιέχει ειδική διάταξη που προστατεύει την υγεία του ανθρώπου και το περιβάλλον καθώς ορίζει πως τα κράτη μέλη πρέπει να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα που θα εξασφαλίζουν την ορθή διάθεση ή την αξιοποίηση των αποβλήτων και η οποία θα πραγματοποιείται με μεθόδους που δε θα βλάπτουν το περιβάλλον και κυρίως:

α)χωρίς κίνδυνο για το νερό, τον αέρα ή το έδαφος, ούτε για την πανίδα και τη χλωρίδα·

β)χωρίς να προκαλούνται οχλήσεις από θόρυβο ή οσμές·

γ)χωρίς να επηρεάζεται δυσμενώς το τοπίο ή οι τοποθεσίες ιδιαίτερου ενδιαφέροντος.

Η Ευρωπαική Επιτροπή ως θεματοφύλακας της συνθήκης είναι αρμόδια να παρακολουθεί τη συμμόρφωση των κρατών μελών με την παρούσα Οδηγία μεριμνώντας για τον έλεγχο της διαχείρισης των αποβλήτων στα κράτη μέλη.

Οι κκ. Σκυλακάκης και Παπανικολάου τόνισαν πως "τα ληγμένα οικιακά φάρμακα αποτελούν σοβαρή απειλή για το περιβάλλον προκαλώντας μη μετρούμενη δυστυχώς σήμερα μόλυνση του υπεδάφους, των θαλασσών και του υδροφόρου ορίζοντα. Οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι η υγεία μας τίθεται σε κίνδυνο από εμάς τους ίδιους εξαιτίας της ανεξέλγκτης απόρριψης φαρμάκων στο περιβάλλον. Παρά το γεγονός ότι η Επιτροπή παρακολουθεί συστηματικά την ποιότητα της διαχείρισης των αποβλήτων απαιτούνται περαιτέρω πρωτοβουλίες και μεγαλύτερος συντονισμός των κρατών μελών για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος".

 

[1]     ΕΕ L 114 της 27.4.2006 η οποία θα αντικατασταθεί από την οδηγία 2008/98/ΕΚ, ΕΕ L 312 της 22.11.2008 η οποία θα αρχίσει να ισχύει τον Δεκέμβριο του 2010 και στην οποία το σχετικό άρθρο είναι το 13.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Αξιολόγηση των κινδύνων πλημμύρας: Με πρόστιμο απειλεί την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Βρυξέλλες, 26.05.2010

Η Ελλάδα δεν έχει ακόμη ενσωματώσει στο εθνικό της δίκαιο την οδηγία 2007/60/ΕΚ, που προβλέπει ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν προβεί σε προκαταρκτική εκτίμηση των κινδύνων πλημμυρών για τις λεκάνες απορροής και τις αντίστοιχες παράκτιες περιοχές της επικράτειάς τους και στις 28 Ιανουαρίου 2010 κινήθηκε διαδικασία επί παραβάσει για μη κοινοποίηση, δύο μήνες μετά την λήξη της προθεσμίας για την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο. Αυτό προκύπτει έπειτα από ερώτηση του ευρωβουλευτή κ. Γ. Παπανικολάου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την πρόοδο της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των κινδύνων πλημμυρών στην επικράτειά της όπως αυτή ορίζεται από το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Η Ευρωπαϊκή 'Ενωση παίρνει το πάνω χέρι στις υποθέσεις ντόπινγκ και στην τήρηση των κανόνων αθλητικής υγείας

Βρυξέλλες, 17.02.2010

Τον πρώτο λόγο θα έχει πλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον τομέα της ιατρικής παρακολούθησης των αθλητών και στον έλεγχο των κρατών για την εφαρμογή των κανόνων αθλητικής υγείας και καλής διαβίωσης. Αυτό προκύπτει από την απάντηση της Επιτροπής στον Ευρωβουλευτή της Ν.Δ., κ. Γ. Παπανικολάου, με αφορμή τους θανάτους αθλητών που κατά καιρούς παρατηρούνται στα ελληνικά και ευρωπαϊκά γήπεδα.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Η Ευρωπαϊκή 'Ενωση παίρνει το πάνω χέρι στις υποθέσεις ντόπινγκ και στην τήρηση των κανόνων αθλητικής υγείας

Βρυξέλλες,17.02.2010

"Τον πρώτο λόγο θα έχει πλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον τομέα της ιατρικής παρακολούθησης των αθλητών και στον έλεγχο των κρατών για την εφαρμογή των κανόνων αθλητικής υγείας και καλής διαβίωσης". Αυτό προκύπτει από την απάντηση της Επιτροπής στον Ευρωβουλευτή της Ν.Δ., κ. Γ. Παπανικολάου, με αφορμή τους θανάτους αθλητών που κατά καιρούς παρατηρούνται στα ελληνικά και ευρωπαϊκά γήπεδα.

Με τη Συνθήκη της Λισαβόνας που τέθηκε σε ισχύ την 1η Δεκεμβρίου 2009 η Επιτροπή αποκτά αρμοδιότητα στον τομέα του αθλητισμού. Το άρθρο 165 της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ προβλέπει ότι: «Η δράση της Ένωσης έχει ως στόχο να αναπτύσσει την ευρωπαϊκή διάσταση του αθλητισμού, προάγοντας την δικαιότητα και τον ανοιχτό χαρακτήρα των αθλητικών αναμετρήσεων και τη συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων για τον αθλητισμό φορέων, καθώς και προστατεύοντας τη σωματική και ηθική ακεραιότητα των αθλητών, ιδίως των νεότερων μεταξύ τους».

Διαβάστε Περισσότερα ...