Giorgos Papanikolaou


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ
Ευρωπαίκή Επιτροπή: Ανοιχτό το ενδεχόμενο κοινοτικής επιδότησης για λέβητες κεντρικής θέρμανσης από το 2013 -2014
Στρασβούργο, 16.04.2013

«Η Επιτροπή θα λάβει υπόψη τον παράγοντα της εξοικονόμησης ενέργειας και του περιβάλλοντος – ιδίως το πρόβλημα της αιθαλομίχλης - και προτίθεται να προβεί σε μέτρα και εναλλακτικές λύσεις που θα αφορούν λέβητες κεντρικής θέρμανσης στερεών καυσίμων και θερμαντήρων δωματίου στερεών καυσίμων αλλά και εναλλακτικές λύσεις για τη μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση κόστους από τη χρήση των συσκευών. Τα μέτρα αναμένεται να εγκριθούν το 2013 ή στις αρχές του 2014». Αυτό απαντά ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής, κ. Γιοχάνες Χαν, έπειτα από γραπτή σχετική ερώτηση του Ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γιώργου Παπανικολάου.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Τουλάχιστον 82 παράνομες χωματερές εξακολουθούν να λειτουργούν στην Ελλάδα

Βρυξέλλες, 19.10.2011

- Αντιμέτωπη με επιβολή κυρώσεων από την Ε.Ε. η χώρα-

Σε απάντησή του προς τον ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου, ο οποίος ζήτησε να πληροφορηθεί την πορεία σφραγίσματος ή αποκατάστασης των παράνομων χωματερών στην Ελλάδα, ο Επίτροπος για θέματα Περιβάλλοντος κ. Γ. Ποτότσνικ ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέλαβε, στις 26 Ιουλίου 2011, την τέταρτη έκθεση προόδου σύμφωνα με την οποία (καλύπτει την περίοδο μέχρι τις 30 Ιουνίου 2011), δεν έχουν κλείσει όλες οι υπάρχουσες παράνομες χωματερές, καθώς εξακολουθούν να λειτουργούν τουλάχιστον 82.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Αντιπαραγωγικά βοσκοτόπια αντικαθιστούν τη ζούγκλα του Αμαζονίου
Αντιπαραγωγικά βοσκοτόπια αντικαθιστούν τη ζούγκλα του Αμαζονίου
Ρίο ντε Ζανέιρο Το 60% των εκτάσεων που αποψιλώνονται στο τροπικό υγρό δάσος του Αμαζονίου χρησιμοποιείται ως βοσκοτόπια, δείχνουν τα τελευταία επίσημα στοιχεία στη Βραζιλία. Το τραγικό μάλιστα είναι ότι τα λιβάδια που αντικαθιστούν τη ζούγκλα δεν αξιοποιούνται καθόλου αποτελεσματικά, όπως παραδέχεται εξάλλου και η κυβέρνηση της χώρας: «To να έχουμε λιγότερο από ένα βοοειδές ανά εκτάριο [10 στρέμματα] είναι απλά απαράδεκτο» δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος Ιζαμπέλα Τεζέιρα. «Είναι σπατάλη, αφού
Διαβάστε Περισσότερα ...
Tελική αξιολόγηση του 6ου προγράμματος δράσης για το περιβάλλον

Βρυξέλλες, 31 Αυγούστου 2011 – Το 6ο κοινοτικό Πρόγραμμα Δράσης για το Περιβάλλον (ΠΔΠ) συνέβαλε την προηγούμενη δεκαετία στην κάλυψη σχεδόν όλων των στοιχείων του περιβάλλοντος από την περιβαλλοντική νομοθεσία. Αυτό προκύπτει από την τελική αξιολόγηση του 6ου ΠΔΠ, που εγκρίθηκε σήμερα. Τα μεγάλα επιτεύγματα των δέκα τελευταίων ετών στον τομέα

Διαβάστε Περισσότερα ...
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τιμούν τους νέους εθελοντές - Διάκριση για την Ελλάδα.

Βρυξέλλες, 18 Μαίου 2011,

Σε εκδήλωση που οργανώθηκε από κοινού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Τρίτη 17 Μαΐου 2011 στην Αμβέρσα, βραβεύτηκαν οι τρεις καλύτερες πρωτοβουλίες νεαρών εθελοντών. Στην εκδήλωση, η οποία διεξήχθη στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Νεολαίας, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκπροσώπησαν ο Πρόεδρός της, κ. Ε. Μπαρόζο, και η Επίτροπος για θέματα Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας, κα. Α. Βασιλείου, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκπροσωπήθηκε από τον ευρωβουλευτή της Ν.Δ. και μέλος της επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας κ. Γ. Παπανικολάου.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Ασυμφωνία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την πυρηνική ασφάλεια της ΕΕ

Βρυξέλλες, 08.04.2011

Καθαρή η θέση του ΕΛΚ υπέρ των άμεσων μέτρων ενίσχυσης της πυρηνικής ασφάλειας

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν κατέληξε σε ψήφισμα σχετικά με τα διδάγματα που πρέπει να αντληθούν από το πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνία, για την πυρηνική ασφάλεια στην Ευρώπη

 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη το σοβαρότατο πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνία και την αυξανόμενη ανησυχία των Ευρωπαίων πολιτών για την ασφάλεια των 146 πυρηνικών αντιδραστήρων που λειτουργούν στο έδαφος της ΕΕ, προσπάθησε να καταλήξει στην υιοθέτηση κοινού ψηφίσματος για την πυρηνική ασφάλεια στην Ευρώπη.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Μπαρόζο: Θα θέσουμε θέμα ασφάλειας στις προθέσεις της Τουρκίας για κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου

Στρασβούργο, 06.04.2011

"Θα θέσουμε θέμα ασφάλειας στη συζήτηση για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στην Τουρκία στο πλαίσιο των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων" δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρ. Επιτροπής κ. Ε. Μπαρόζο έπειτα από σχετική παρέμβαση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου από το βήμα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που πραγματοποιείται στο Στρασβούργο.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Αντιμέτωπη με καταδίκες η Ελλάδα για το θέμα διαχείρισης οικοδομικών υλικών και απορριμάτων

Βρυξέλλες, 31.03.2011

Τα μπάζα και τα υλικά κατεδάφισης θα πρέπει να διατίθενται σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία της Ε.Ε. από την στιγμή που θα κλείσει ο υφιστάμενος χώρος ταφής στην Αττική (Ζωίτσα), σε αντίθετη περίπτωση, η Επιτροπή δεν θα διστάσει να προβεί στη λήψη των αναγκαίων πρόσθετων μέτρων για να διορθώσει τα κακώς κείμενα.

Αυτό σημειώνει στην απάντησή του ο Επίτροπος για θέματα Περιβάλλοντος κ. Γ. Ποτότσνικ έπειτα από ερώτηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου σχετικά με τη διαχείριση των υλικών οικοδομών και αποβλήτων έπειτα από το κλείσιμο του τελευταίου και μοναδικού αδειοδοτημένου και νόμιμου χώρου απόρριψης μπαζών στην Αττική.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Ελλιπή τα στοιχεία που δίνουν τα κράτη μέλη για τη διαχείριση των φαρμακευτικών αποβλήτων

Βρυξέλλες, 04.06.2010

Η Επιτροπή παρακολουθεί την ποιότητα της διαχείρισης των αποβλήτων στα κράτη μέλη χωρίς όμως τα τελευταία να υποχρεούνται να παρέχουν στοιχεία σχετικά με τη διάθεση επικίνδυνων φαρμακευτικών αποβλήτων στις χώρες τους. Αυτό προκύπτει από την απάντηση του αρμόδιου Επίτροπου για το Περιβάλλον κ. Potočnik, έπειτα από ερώτημα που υπέβαλαν οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. κκ. Θ. Σκυλακάκης και Γ. Παπανικολάου σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της ανεξέλεγκτης απόρριψης ληγμένων φαρμακευτικών ουσιών.

Ο κ. Potočnik χαρακτηρίζει επικίνδυνα απόβλητα τα αχρησιμοποίητα φάρμακα που απορρίπτονται στο περιβάλλον και αναφορικά με το μέγεθος του προβλήματος, επισημαίνει πως σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος το συνολικό ποσό των φαρμακευτικών αποβλήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 10.000 και 100.000 τόνων ετησίως (ενώ η συνολική παραγωγή αποβλήτων στην ΕΕ ανέρχεται σε 3 δισεκατ. τόνους ετησίως). Η Επιτροπή αναφέρει πως δεν προβαίνει σε συστηματική συλλογή στοιχείων για τα επικίνδυνα απόβλητα που απορρίπτονται στο περιβάλλον καθώς δεν προβλέπεται καμία υποχρέωση των κρατών μελών να παρέχουν στοιχεία προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο, σε ότι αφορά τη χώρα μας από στοιχεία που δίδει το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας της Ελλάδας, μόνο το 2% των οικιακών ληγμένων φαρμάκων από τις 500 εκατ. συσκευασίες που διατίθενται κάθε χρόνο επιστρέφεται από τα φαρμακεία στις φαρμακοβιομηχανίες.

Από νομοθετικής απόψεως ικανοποιητική προστασία μπορεί να προσφέρει η Οδηγία 2006/12/ΕΚ περί των στερεών αποβλήτων[1] η οποία προβλέπει τις αρχές για τη διαχείριση των αποβλήτων περιλαμβάνοντας και τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων όπως είναι τα ληγμένα φάρμακα. Η εν λόγω Οδηγία περιέχει ειδική διάταξη που προστατεύει την υγεία του ανθρώπου και το περιβάλλον καθώς ορίζει πως τα κράτη μέλη πρέπει να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα που θα εξασφαλίζουν την ορθή διάθεση ή την αξιοποίηση των αποβλήτων και η οποία θα πραγματοποιείται με μεθόδους που δε θα βλάπτουν το περιβάλλον και κυρίως:

α)χωρίς κίνδυνο για το νερό, τον αέρα ή το έδαφος, ούτε για την πανίδα και τη χλωρίδα·

β)χωρίς να προκαλούνται οχλήσεις από θόρυβο ή οσμές·

γ)χωρίς να επηρεάζεται δυσμενώς το τοπίο ή οι τοποθεσίες ιδιαίτερου ενδιαφέροντος.

Η Ευρωπαική Επιτροπή ως θεματοφύλακας της συνθήκης είναι αρμόδια να παρακολουθεί τη συμμόρφωση των κρατών μελών με την παρούσα Οδηγία μεριμνώντας για τον έλεγχο της διαχείρισης των αποβλήτων στα κράτη μέλη.

Οι κκ. Σκυλακάκης και Παπανικολάου τόνισαν πως "τα ληγμένα οικιακά φάρμακα αποτελούν σοβαρή απειλή για το περιβάλλον προκαλώντας μη μετρούμενη δυστυχώς σήμερα μόλυνση του υπεδάφους, των θαλασσών και του υδροφόρου ορίζοντα. Οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι η υγεία μας τίθεται σε κίνδυνο από εμάς τους ίδιους εξαιτίας της ανεξέλγκτης απόρριψης φαρμάκων στο περιβάλλον. Παρά το γεγονός ότι η Επιτροπή παρακολουθεί συστηματικά την ποιότητα της διαχείρισης των αποβλήτων απαιτούνται περαιτέρω πρωτοβουλίες και μεγαλύτερος συντονισμός των κρατών μελών για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος".

 

[1]     ΕΕ L 114 της 27.4.2006 η οποία θα αντικατασταθεί από την οδηγία 2008/98/ΕΚ, ΕΕ L 312 της 22.11.2008 η οποία θα αρχίσει να ισχύει τον Δεκέμβριο του 2010 και στην οποία το σχετικό άρθρο είναι το 13.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Αξιολόγηση των κινδύνων πλημμύρας: Με πρόστιμο απειλεί την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Βρυξέλλες, 26.05.2010

Η Ελλάδα δεν έχει ακόμη ενσωματώσει στο εθνικό της δίκαιο την οδηγία 2007/60/ΕΚ, που προβλέπει ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν προβεί σε προκαταρκτική εκτίμηση των κινδύνων πλημμυρών για τις λεκάνες απορροής και τις αντίστοιχες παράκτιες περιοχές της επικράτειάς τους και στις 28 Ιανουαρίου 2010 κινήθηκε διαδικασία επί παραβάσει για μη κοινοποίηση, δύο μήνες μετά την λήξη της προθεσμίας για την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο. Αυτό προκύπτει έπειτα από ερώτηση του ευρωβουλευτή κ. Γ. Παπανικολάου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την πρόοδο της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των κινδύνων πλημμυρών στην επικράτειά της όπως αυτή ορίζεται από το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Στήριξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στους πληγέντες από τις πυρκαγιές και τις φυσικές καταστροφές στη Νότια Ευρώπη
Βρυξέλλες, 09.09.2009

Την προώθηση ψηφίσματος που αφορά τις φυσικές καταστροφές αυτό το καλοκαίρι στη Νότιο Ευρώπη αποφάσισε σήμερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, μετά από πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με το ψήφισμα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΕΛΚ καλεί την Επιτροπή να κινητοποιήσει άμεσα και χωρίς καθυστέρηση το Ταμείο αλληλεγγύης της ΕΕ (EUSF) για την ενίσχυση των θυμάτων των φυσικών καταστροφών αυτού του καλοκαιριού. Εκφράζει επίσης την αλληλεγγύη της στους κατοίκους στις πληγείσες περιοχές και το βαθύ σεβασμό στους πυροσβέστες, τους εθελοντές και τα σωστικά συνεργεία που πάλεψαν σκληρά για να αντιμετωπίσουν τις πυρκαγιές, να σώσουν ανθρώπους και περιουσίες και να περιορίσουν τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις φυσικές καταστροφές αυτού του καλοκαιριού.

Διαβάστε Περισσότερα ...