Giorgos Papanikolaou


ΠΕΜΠΤΗ 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024
ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ
Οι επενδύσεις στην παιδεία από τον νέο Προϋπολογισμό της Ε.Ε. και οι επιπτώσεις της κρίσης στο επίκεντρο εκδήλωσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Βρυξέλλες, 26.11.2012

Οι επιπτώσεις που έχει η οικονομική κρίση στην εκπαίδευση στην Ευρώπη, και ιδίως στην Ελλάδα, αλλά και οι πόροι που αναμένονται να κατευθυνθούν στην παιδεία, στην κατάρτιση και στην δια βίου μάθηση από τον νέο Προϋπολογισμό της Ε.Ε. (2014-2020) θα συζητηθούν σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Τρίτη 27 Νοεμβρίου και ώρα 19:00.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Ευρ. Επιτροπή: Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιδότησης εισιτηρίων στα ΜΜΜ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για αδύναμες κοινωνικά ομάδες

Βρυξέλλες, 13.11.2012

«Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο επιτρέπεται να στηρίζει, στο πλαίσιο μέτρων ενεργοποίησης της αγοράς εργασίας ή κινητικότητας των εργαζομένων, ναύλους μεταφορών ή μειωμένους ναύλους με σκοπό να διευκολυνθεί η συμμετοχή της ομάδας στόχου σε αυτά τα μέτρα και η ένταξή τους στην αγορά εργασίας». Αυτό διευκρινίζει ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Σ. Κάλας απαντώντας σε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση που απηύθυνε ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Γ. Παπανικολάου: «Ανάγκη άμεσης και κατεπείγουσας υιοθέτησης εκτάκτων μέτρων από την Ε.Ε. και τα κράτη μέλη για τον περιορισμό της ανεργίας των νέων»

Βρυξέλλες, 09.11.2012

- ο Έλληνας Ευρωβουλευτής αναλαμβάνει εκ νέου εισηγητής έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

για την εξέλιξη της ευρωπαϊκής στρατηγικής για τους νέους -

Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την Ευρώπη, ιδίως για τον νότο και την Ελλάδα, και με την οικονομική κρίση να πλήττει ιδιαίτερα τη νεολαία, ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ και μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Γ. Παπανικολάου, αναλαμβάνει εκ νέου εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε μία από τις πλέον σημαντικές πρωτοβουλίες της Ε.Ε. για τη νεολαία. «Είναι προφανές ότι τα προηγούμενα δύο χρόνια, η στρατηγική δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αντίθετα, οι αριθμοί χειροτερεύουν και τα προβλήματα για τους νέους διαρκώς επιδεινώνονται και μάλιστα δραματικά», υπογράμμισε ο κ. Παπανικολάου.  Στην έκθεση θα αξιολογείται η μέχρι σήμερα πορεία της στρατηγικής για τη νεολαία στην Ε.Ε. (2010-2018) και θα προτείνονται νέες πολιτικές προσαρμογής της στρατηγικής στις επείγουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Είναι σε κίνδυνο το Erasmus; Παρέμβαση του ευρωβουλευτή Γ. Παπανικολάου

Στρασβούργο, 25.10.2012

Ένα από τα πιο επιτυχημένα προγράμματα της Ε.Ε., το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών «Erasmus» κινδυνεύει με απώλεια ζωτικών πόρων στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της Ε.Ε. Στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο σήμερα το πρωί, ευρωβουλευτές και Επιτροπή στηλίτευσαν την απροθυμία των κρατών μελών να ενισχύσουν οικονομικά το πρόγραμμα και κάλεσαν το Συμβούλιο να συμφωνήσει σε άμεση κάλυψη του ποσού των 90 περίπου εκατομμυρίων ευρώ που έχει προκύψει για την ομαλή συνέχιση του προγράμματος.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Κομισιόν: Μόλις 2,4% των Ελλήνων στη Δια Βίου Μάθηση το 2011 – Στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης-

Στρασβούργο, 11.09.2012

Τα τελευταία αριθμητικά στοιχεία για το 2011, που διαθέτει η Επιτροπή δείχνουν ότι ενώ ο μέσος όρος του πληθυσμού της ΕΕ που συμμετέχει σε προγράμματα Δια Βίου Μάθησης άγγιζε το 8,9 %, στην Ελλάδα δεν ξεπέρασε το 2,4 %, καθιστώντας την χώρα σε επίπεδο Ε.Ε. τρίτη από το τέλος μετά από την Ρουμανία και την Βουλγαρία (βλ. σχ. Πίνακα). Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που παρέθεσε η Επίτροπος για θέματα Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας, κα. Αν. Βασιλείου, έπειτα από σχετικό κοινοβουλευτικό έλεγχο που άσκησε ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου. Σημειώνεται ότι στην κορυφή της σχετικής κατάταξης βρίσκεται η Δανία με ποσοστό 32,3% και ακολουθεί η Σουηδία με 25%.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Η έκθεση της ΕΕ για τη νεολαία ζητά να δοθεί κορυφαία προτεραιότητα στην απασχόληση και στην κοινωνική ένταξη
Η έκθεση της ΕΕ για τη νεολαία ζητά να δοθεί κορυφαία προτεραιότητα στην απασχόληση και στην κοινωνική ένταξη

Στην δημοσιότητα από την Επιτροπή η έκθεση για την νεολαία.

Εισηγητής από πλευράς Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπήρξε ο ευρωβουλευτής Γ. Παπανικολάου

Η έκθεση της ΕΕ για τη νεολαία που δημοσιεύτηκε σήμερα ζητά να καταστούν η απασχόληση των νέων, η κοινωνική ένταξη, η υγεία και την ευημερία των νέων βασικές προτεραιότητες της ευρωπαϊκής πολιτικής για τη νεολαία. Στην έκθεση, που καταρτίζεται κάθε τρία έτη από την Επιτροπή, υπογραμμίζεται ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για την υποστήριξη των νέων, οι οποίοι υφίστανται σε μεγαλύτερο βαθμό τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

Η ανεργία των νέων της ηλικιακής ομάδας 15-24 ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκε κατά 50% από την έναρξη της κρίσης, από ένα μέσο όρο 15% τον Φεβρουάριο του 2008 σε 22,5% τον Ιούλιο του παρόντος έτους. Τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat δείχνουν ότι τα υψηλότερα ποσοστά αφορούν την Ελλάδα (53,8%) και την Ισπανία (52,9%). Σε όλη την ΕΕ, πάνω από το 30% των άνεργων νέων ήταν άνεργοι για περισσότερο από ένα έτος.

«Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχη για τις επιπτώσεις της κρίσης στους νέους. Υπερβολικά μεγάλος αριθμός νέων είναι εκτεθειμένοι στον κίνδυνο του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας. Οι νέοι είναι το μέλλον μας και δεσμεύομαι να ενισχύσω τις πολιτικές και τα προγράμματά μας στον τομέα της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας, ώστε να αυξηθούν οι επαγγελματικές τους προοπτικές και οι ευκαιρίες στη ζωή τους», δήλωσε η κυρία Ανδρούλλα Βασιλείου, Επίτροπος αρμόδια για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την πολυγλωσσία και τη νεολαία.

Υπάρχουν, ωστόσο, ενδείξεις ελπίδας στον ορίζοντα: η έκθεση διαπιστώνει ότι όλα σχεδόν τα κράτη μέλη υλοποιούν τη στρατηγική της ΕΕ για τη νεολαία, η οποία αποσκοπεί στο να δημιουργήσει περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες για τους νέους και να προωθήσει την ενεργό ιδιότητα του πολίτη, την κοινωνική ένταξη και την αλληλεγγύη. Από την προηγούμενη έκθεση του 2009, τα κράτη μέλη έχουν ενισχύσει τις πρωτοβουλίες για την εκπαίδευση, την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα που απευθύνονται στους νέους. Τα επίπεδα συμμετοχής της νεολαίας σε συλλόγους και κοινωνικά κινήματα έχουν παραμείνει υψηλά.

Το Erasmus για όλους, το προτεινόμενο νέο πρόγραμμα εκπαίδευσης, κατάρτισης και νεολαίας για την περίοδο 2014-2020, θα βρίσκεται στο επίκεντρο της νέας στρατηγικής της ΕΕ για τη νεολαία. Το νέο πρόγραμμα προβλέπει σημαντική αύξηση της χρηματοδότησης, που θα δίνει τη δυνατότητα σε έως 5 εκατομμύρια άτομα να λαμβάνουν επιχορηγήσεις της ΕΕ για σπουδές, κατάρτιση ή εθελοντική εργασία στο εξωτερικό – αριθμός σχεδόν διπλάσιος σε σύγκριση με τον σημερινό στο πλαίσιο των προγραμμάτων 2007-2013.

Επόμενα βήματα

Η έκθεση της ΕΕ για τη νεολαία θα υποβληθεί στο Συμβούλιο και έχει προγραμματιστεί να εγκριθεί ως κοινή έκθεση του Συμβουλίου – της Επιτροπής τον Νοέμβριο.

Ιστορικό

Η στρατηγική της ΕΕ για τη νεολαία (2010-2018) εγκρίθηκε από το Συμβούλιο στις 27 Νοεμβρίου 2009. Οι στόχοι της είναι 1) να δημιουργήσει περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες για τους νέους και 2) να προωθήσει την ενεργό ιδιότητα του πολίτη, την κοινωνική ένταξη και την αλληλεγγύη. Η στρατηγική καλύπτει 9 έτη και υποδιαιρείται σε τρεις κύκλους. Προς το τέλος κάθε κύκλου καταρτίζεται έκθεση της ΕΕ για τη νεολαία, στην οποία αξιολογούνται τα αποτελέσματα και προτείνονται νέες προτεραιότητες για τον επόμενο τριετή κύκλο. Αν εγκριθούν από το Συμβούλιο, οι νέες προτεραιότητες θα εφαρμοστούν από την περίοδο 2013-2015.

Η έκθεση του 2012 περιλαμβάνει μια σύνοψη του τρόπου με τον οποίο η στρατηγική της ΕΕ για τη νεολαία έχει εφαρμοστεί σε εθνικό επίπεδο και σε επίπεδο ΕΕ από το 2010 και μιας ολοκληρωμένης ανάλυσης της κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι νέοι. Η έκθεση βασίζεται σε στοιχεία που έχουν διαβιβάσει τα κράτη μέλη, κυβερνητικοί φορείς και υπουργεία, καθώς και σε διαβουλεύσεις με τους νέους. Οι υποψήφιες χώρες και οι χώρες ΕΖΕΣ συμμετείχαν επίσης στην έκθεση σε εθελοντική βάση.

Η στρατηγική της ΕΕ για τη νεολαία είναι συμπληρωματική της εμβληματικής πρωτοβουλίας Νεολαία σε κίνηση της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Η στρατηγική της ΕΕ για τη νεολαία ασχολείται με τις ανάγκες και τις ευκαιρίες των νέων σε οκτώ τομείς δράσης:

Eκπαίδευση και κατάρτιση

Απασχόληση και επιχειρηματικότητα

Κοινωνική ένταξη

Υγεία και ευεξία

Εθελοντισμός

Συμμετοχή

Πολιτισμός και δημιουργικότητα

Οι νέοι και ο κόσμος

Δράσεις της ΕΕ για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων

Στον πυρήνα των συστάσεων ανά χώρα, που εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο τον Ιούνιο, βρίσκονται μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και των συναφών προβλημάτων.

Η δέσμη της Επιτροπής για την απασχόληση (Απρίλιος 2012) υπογραμμίζει την ανάγκη για επικέντρωση των κρατών μελών στη δημιουργία απασχόλησης και στην ανάπτυξη, και όχι μόνο στη λήψη μέτρων λιτότητας. Για να διευκολυνθεί περαιτέρω η κινητικότητα του εργατικού δυναμικού, η Επιτροπή σκοπεύει να αναπτύξει τη διαδικτυακή της πύλη EURES, η οποία εξισορροπεί την προσφορά εργασίας με τη ζήτηση σε διασυνοριακό επίπεδο.

Μέχρι τα τέλη του έτους, η Επιτροπή θα παρουσιάσει πρόταση σύστασης του Συμβουλίου σχετικά με τις «εγγυήσεις για τους νέους». Σκοπός της σύστασης θα είναι να εξασφαλίζεται ότι όλοι οι νέοι, τέσσερις μήνες μετά την αποφοίτηση από το σχολείο, είτε εργάζονται είτε παρακολουθούν εκπαίδευση ή κατάρτιση. Επιπροσθέτως, η Επιτροπή θα ξεκινήσει διαβούλευση με τους εργοδότες και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις όσον αφορά ένα πλαίσιο ποιότητας για τις περιόδους πρακτικής άσκησης.

Η Επιτροπή ενθαρρύνει επίσης τα κράτη μέλη να αξιοποιήσουν καλύτερα το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για την υποστήριξη της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης, ενώ ομάδες δράσης της Επιτροπής βοηθούν οκτώ κράτη μέλη (Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Πορτογαλία, Σλοβακία και Ισπανία) που έχουν τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας των νέων.

Οι ομάδες έχουν βοηθήσει αυτές τις χώρες στην ανακατανομή των κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ συνολικού ύψους περίπου 7,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, με τα οποία θα δοθεί υποστήριξη σε περισσότερους από 460 000 νέους.

Η Επιτροπή καταβάλλει επίσης προσπάθειες για την άρση των εμποδίων που συναντούν οι πολίτες της ΕΕ, ιδίως σε σχέση με το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της ΕΕ, μεταξύ άλλων, για εθελοντισμό, σπουδές ή εργασία.

Οι προτεραιότητες και οι συστάσεις της στρατηγικής της ΕΕ για τη νεολαία υποστηρίζονται από το πρόγραμμα Νεολαία σε δράση το οποίο χρηματοδοτεί ευκαιρίες μάθησης στο εξωτερικό για νέους, οργανωτές δραστηριοτήτων για νέους και οργανώσεις νέων. Σύμφωνα με τη στρατηγική, το πρόγραμμα προωθεί την ιδιότητα του πολίτη και την αλληλεγγύη μεταξύ των νέων και τους παρέχει τη δυνατότητα να αποκτήσουν δεξιότητες μέσω της εργασίας των νέων, του εθελοντισμού και της συμμετοχής στα κοινά. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν περίπου 185 000 άτομα το 2011, σε σύγκριση με 111 000 συμμετέχοντες το έτος ίδρυσής του, το 2007.

Οι προσπάθειες για ενίσχυση της απασχολησιμότητας, της μαθησιακής κινητικότητας και της συμμετοχής των νέων υποστηρίζονται από το τρέχον πρόγραμμα Διά βίου μάθησης, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων Erasmus και Leonardo da Vinci. Κατά την περίοδο 2012-2013, η Επιτροπή θα παρέχει χρηματοδοτική υποστήριξη για 280 000 τοποθετήσεις σε θέσεις εργασίας μέσω αυτών των προγραμμάτων για φοιτητές επαγγελματικής και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της εκστρατείας της «We Mean Business».

Περισσότερες πληροφορίες

Έκθεση της ΕΕ για τη νεολαία 2012 και παραρτήματα

Εκθέσεις των κρατών μελών

Πίνακας των δεικτών της ΕΕ για τη νεολαία
Διαβάστε Περισσότερα ...
Ευρ. Επιτροπή: Σημαντικά περιθώρια αύξησης της ελληνικής ανταγωνιστικότητας μέσω της επένδυσης στη δια βίου μάθηση

Βρυξέλλες, 13 Αυγούστου 2012

Η Ελλάδα αξιοποιώντας κοινοτικούς πόρους μπορεί να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της μέσα από την επένδυση στην κατάρτιση των ανέργων και των χαμηλά ειδικευμένων πολιτών της, ιδίως των νέων. Αυτό προκύπτει από την απάντηση της Επιτρόπου για θέματα Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας κας Αν. Βασιλείου έπειτα από σχετικό ερώτημα που απηύθυνε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του ΕΚ κ. Γ. Παπανικολάου.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Ευρ. Επιτροπή: Μεγάλα περιθώρια για παρεμβάσεις υπέρ των νέων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στην Ελλάδα

Βρυξέλλες, 28.06.2012

Περίπου 240 εκατομμύρια ευρώ μέσω των διαρθρωτικών ταμείων, και συγκεκριμένα από την προτεραιότητα «Πλήρης ενσωμάτωση όλων των ανθρώπινων πόρων σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών» (συνολικός προϋπολογισμός 273 855 563 ευρώ) στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανάπτυξη ανθρώπινων πόρων» για την περίοδο 2007-2013, έχει ακόμα στη διάθεσή της η Ελλάδα προκειμένου να ενισχύσει την απασχόληση των νέων, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Αυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε ο Επίτροπος για θέματα περιφερειακής πολιτικής, κ. Γ. Χαν, έπειτα από κοινοβουλευτικό έλεγχο που άσκησε ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Ευρ. Επιτροπή: Χρειάζονται πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση της πρόωρης σχολικής εγκατάλειψης στην Ελλάδα

Βρυξέλλες, 26.06.2012

Στην Ελλάδα, έχουν καταβληθεί προσπάθειες για τη μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου και για τη βελτίωση των βασικών δεξιοτήτων, αλλά χρειάζονται και άλλα μέτρα σημειώνει η Επίτροπος για θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, πολυγλωσσίας και νεολαίας κα. Αν. Βασιλείου έπειτα από σχετικό κοινοβουλευτικό έλεγχο που άσκησε ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Επιτροπής, στην Ελλάδα το 13,1% (βλ. πίνακα) των μαθητών εγκαταλείπει το σχολείο πριν ολοκληρώσει τις σπουδές του (μέσος όρος Ε.Ε.: 13,5%). Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020», η Ελλάδα δεσμεύεται να μειώσει το ποσοστό αυτό στο 10%.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Μπαρόζο: Η Ελλάδα έχει αξιοποιήσει από το ΕΚΤ μόλις το 20% των χρημάτων που προορίζονται για την στήριξη της νεανικής απασχόλησης

Βρυξέλλες 7 Ιουνίου 2012,

 «Μόνο το ένα πέμπτο περίπου από το διαθέσιμο προϋπολογισμό του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για προγράμματα στήριξης της απασχόλησης των νέων έχει ήδη αξιοποιηθεί», σημειώνει ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ε. Μπαρόζο, σε απάντησή του προς τον ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής επανέφερε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ζήτημα της αποτελεσματικότητας της ευρωπαϊκής ομάδας δράσης για την νεολαία στην χώρα, ζητώντας μία πρώτη αξιολόγηση των πρωτοβουλιών της. Στην απάντησή του, ο κ. Μπαρόζο, σημείωσε πως εξακολουθεί να μην παρατηρείται ικανοποιητική απορρόφηση των πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία για την απασχόληση των νέων και ανέφερε πως το καθήκον της ομάδας είναι να προσδιορίσει τα απαραίτητα στοιχεία ενός προγράμματος για την απασχόληση των νέων, καθώς και την ανάπτυξη καθεστώτων στήριξης των ΜΜΕ, τα οποία χρήζουν επιτάχυνσης ή μεταβίβασης από τα κονδύλια της Ένωσης που έχουν ήδη διατεθεί. «Η ομάδα δράσης για την απασχόληση των νέων, η οποία θα βασιστεί στις εργασίες της ομάδας δράσης για την Ελλάδα, καθώς και άλλων συναφών υπηρεσιών της Επιτροπής, περιλαμβάνει σχετικά μέλη του προσωπικού τους και θα εντατικοποιήσει τις προσπάθειες για την εξασφάλιση απασχόλησης σε περισσότερους νέους», καταλήγει στην απάντησή του ο Πρόεδρος της Κομισιόν.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Πρόοδος στη μείωση των ποσοστών πρόωρης αποχώρησης από το σχολείο και αύξηση των πτυχιούχων στην Ευρώπη, αλλά ανάγκη για περισσότερες προσπάθειες
Πρόοδος στη μείωση των ποσοστών πρόωρης αποχώρησης από το σχολείο και αύξηση των πτυχιούχων στην Ευρώπη, αλλά ανάγκη για περισσότερες προσπάθειες

Όπως προκύπτει από στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, τα κράτη μέλη πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους, αν θέλουν να πετύχουν τους στόχους της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» στον τομέα της εκπαίδευσης, δηλαδή να μειώσουν τα ποσοστά πρόωρης αποχώρησης από το σχολείο σε επίπεδα χαμηλότερα του 10% και να αυξήσουν το ποσοστό των νεαρών πτυχιούχων σε τουλάχιστον 40%. Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι τα κράτη μέλη σημειώνουν πρόοδο, εξακολουθούν όμως να υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η ΕΕ θα πετύχει τους στόχους που έχει θέσει για το 2020: το ποσοστό των ατόμων που αποχωρούν πρόωρα από το σχολείο έχει πέσει τώρα στο 13,5%, έναντι 14,1% το 2010 και 17,6% το 2000. Το 2011 το 34,6% των ατόμων ηλικίας 30-34 ετών στην ΕΕ είχαν πτυχίο, έναντι 33,5% τον προηγούμενο χρόνο και 22,4% το 2000.

Η κ. Ανδρούλλα Βασιλείου, επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδια για θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, πολυγλωσσίας και νεολαίας, δήλωσε: «Τα κράτη μέλη πρέπει να επικεντρωθούν στις μεταρρυθμίσεις και να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την εφαρμογή ολοκληρωμένων στρατηγικών καταπολέμησης της πρόωρης αποχώρησης από το σχολείο. Πρέπει να ενισχύσουν την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αυξάνοντας συγχρόνως την ποιότητά της. Η απόκτηση των κατάλληλων δεξιοτήτων και προσόντων από τους νέους θα βοηθήσει την Ευρώπη να καταπολεμήσει την ανεργία των νέων, να ξεπεράσει την κρίση και να αξιοποιήσει στον μέγιστο βαθμό τις ευκαιρίες που δημιουργεί η οικονομία της γνώσης. Η σοβαρή επένδυση στην εκπαίδευση και την κατάρτιση αποτελεί προϋπόθεση για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία: χωρίς κατάλληλη χρηματοδότηση η Ευρώπη δεν θα κερδίσει την παγκόσμια μάχη για ανάπτυξη, απασχόληση και ανταγωνιστικότητα.»

Αν και τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι σημειώνεται πρόοδος όσον αφορά και τους δύο στόχους, η Επιτροπή φοβάται ότι η πρόοδος αυτή δεν είναι αποτέλεσμα μεταρρυθμίσεων που θα έχουν μακροπρόθεσμη επίδραση, αλλά αποτελεί «υποπροϊόν» της υψηλής ανεργίας των νέων, πράγμα που σημαίνει ότι περισσότεροι νέοι παραμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην εκπαίδευση και την κατάρτιση. Μια άλλη ανησυχία έγκειται στο ότι οι εθνικοί στόχοι που έχουν τεθεί από τα κράτη μέλη δεν είναι επαρκείς για να μπορέσει η ΕΕ να εκπληρώσει τον κοινό γενικό στόχο της.

Όσον αφορά την πρόωρη αποχώρηση από το σχολείο, η οποία ορίζεται ως το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 18-24 ετών που έχουν ολοκληρώσει μόνο την κατώτερη βαθμίδα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης το πολύ και δεν παρακολουθούν πλέον προγράμματα εκπαίδευσης ή κατάρτισης, 11 κράτη μέλη ξεπέρασαν το όριο του 10%1. Η Μάλτα (33,5%), η Ισπανία (26,5%) και η Πορτογαλία (23,2%) παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου, αλλά έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο τα τελευταία χρόνια. Άλλα κράτη μέλη που έχουν μειώσει τα ποσοστά πρόωρης αποχώρησης από το σχολείο είναι η Κύπρος (11,2%), η Λετονία (11,8%) και η Βουλγαρία (12,8%).

Σε 13 κράτη μέλη τα ποσοστά πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης υπερβαίνουν τον βασικό στόχο του 40%2. Από τις χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά πτυχιούχων, η Σλοβενία (37,9%), η Λετονία (35,7%), η Ουγγαρία (28,1%), η Πορτογαλία (26,1%), η Τσεχική Δημοκρατία (23,8%) και η Ρουμανία (20,4%) σημείωσαν ετήσιες αυξήσεις άνω των δύο ποσοστιαίων μονάδων. Αντίθετα, η Ελλάδα (28,9%), η Αυστρία (23,8%) και η Ιταλία (20,3%) πέτυχαν αυξήσεις που δεν υπερβαίνουν τη μισή ποσοστιαία μονάδα, ενώ στη Βουλγαρία (27,3%) και στη Μάλτα (21,1%) τα ποσοστά πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σημείωσαν πτώση. Την ίδια περίοδο η Πολωνία (36,9%), η Γερμανία (30,7%) και η Σλοβακία (23,4%) κατέγραψαν μικρές αυξήσεις.

Ιστορικό

Τα στοιχεία καταρτίστηκαν από τη Eurostat στο πλαίσιο της έρευνας εργατικού δυναμικού, η οποία παρέχει στοιχεία για την κατάσταση και τις τάσεις στην αγορά εργασίας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής και της επιτυχούς ολοκλήρωσης κύκλων εκπαίδευσης. Τον Ιούνιο του 2011 τα κράτη μέλη δεσμεύθηκαν να αναπτύξουν τεκμηριωμένες και ολοκληρωμένες εθνικές στρατηγικές για να μειώσουν τα ποσοστά πρόωρης αποχώρησης από το σχολείο μέχρι το τέλος του 2012.

Ειδικές ανά χώρα συστάσεις

Στις 30 Μαΐου 2012 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε μια δέσμη ειδικών ανά χώρα συστάσεων προς τα κράτη μέλη για την πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων που θα αυξήσουν τη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την απασχόληση σε ολόκληρη την ΕΕ. Η Επιτροπή συνέστησε σε έξι χώρες (Δανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Λετονία, Μάλτα και Ισπανία) να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της πρόωρης αποχώρησης από το σχολείο, ενώ επτά χώρες (Αυστρία, Βουλγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Ουγγαρία, Ιταλία, Λετονία και Σλοβακία) δέχθηκαν συστάσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο και επόμενα βήματα

Στο πλαίσιο του στρατηγικού πλαισίου της ΕΕ για την ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης («ΕΚ 2020») η Επιτροπή ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να συνεργαστούν για να μειώσουν τα ποσοστά πρόωρης αποχώρησης από το σχολείο και να εκσυγχρονίσουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση, εντοπίζοντας και ανταλλάσσοντας ορθές πρακτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τον Δεκέμβριο του 2012 η Επιτροπή συγκρότησε ομάδα εργασίας απαρτιζόμενη από εμπειρογνώμονες από όλη την ΕΕ, με στόχο να την υποστηρίξει στη χάραξη πολιτικής για την καταπολέμηση της πρόωρης αποχώρησης από το σχολείο.

Η Επιτροπή θα υποβάλει έκθεση σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά την πρόωρη αποχώρηση από το σχολείο και τον αριθμό πτυχιούχων στο επόμενο Education Monitor (φθινόπωρο 2012) και στην επόμενη ετήσια έρευνα για την ανάπτυξη (2013).

Περισσότερες πληροφορίες

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Πρόωρη αποχώρηση από το σχολείο

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Eurostat: Έρευνα εργατικού δυναμικού

Ιστότοπος Ανδρούλλας Βασιλείου

Ακολουθήστε την κ. Ανδρούλλα Βασιλείου στο Twitter @VassiliouEU

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

1. Ποσοστά πρόωρης αποχώρησης από το σχολείο στην ΕΕ (2000, 2010, 2011) και εθνικοί στόχοι στο πλαίσιο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» (%)

2000

2010

2011

Εθνικοί στόχοι

ΕΕ 27

17.6

14.1

13.5

Στόχος ΕΕ = κάτω του 10.0

AT

10.2

8.3

8.3

9.5

BE

13.8

11.9

12.3

9.75

BG

:

13.9

12.8

11.0

CY

18.5

12.6

11.2

10.0

CZ

:

4.9

4.9

5.5

DE

14.6

11.9

11.5

10.0

DK

11.7

10.7

9.6

10.0

EE

15.1

11.6

10.9

9.5

EL

18.2

13.7

13.1

10.0

ES

29.1

28.4

26.5

15.0

FI

9.0

10.3

9.8

8.0

FR

13.3

12.8

12.0

9.5

HU

13.9

10.5

11.2

10.0

IE

:

11.4

10.6

8.0

IT

25.1

18.8

18.2

15.5

LT

16.5

8.1

7.9

9.0

LU

16.8

7.1

6.2

10.0

LV

:

13.3

11.8

13.4

MT

54.2

36.9

33.5

29.0

NL

15.4

10.1

9.1

9.0

PL

:

5.4

5.6

4.5

PT

43.6

28.7

23.2

10.0

RO

22.9

18.4

17.5

11.3

SE

7.3

9.7

6.6

10.0

SI

:

5.0

4.2

5.1

SK

:

4.7

5.0

6.0

UK

18.2

14.9

15.0

:

Πηγή: Eurostat, έρευνα εργατικού δυναμικού, 2012

Διάγραμμα 1: Ποσοστά πρόωρης αποχώρησης από το σχολείο κατά χώρα το 2011 και εθνικοί στόχοι στο πλαίσιο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» (%)

2. Πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μεταξύ των ατόμων ηλικίας 30-34 ετών (2000, 2010, 2011) και εθνικοί στόχοι στο πλαίσιο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» (%)

2000

2010

2011

Εθνικοί στόχοι

ΕΕ 27

22.4

33.5

34.6

Στόχος ΕΕ = 40.0

AT

:

23.5

23.8

32.0

BE

35.2

44.4

42.6

47.0

BG

19.5

27.7

27.3

36.0

CY

31.1

45.1

45.8

46.0

CZ

13.7

20.4

23.8

38.0

DE

25.7

29.8

30.7

42.0

DK

32.1

41.2

41.2

40.0

EE

30.8

40

40.3

40.0

EL

25.4

28.4

28.9

32.0

ES

29.2

40.6

40.6

44.0

FI

40.3

45.7

46

42.0

FR

27.4

43.5

43.4

50.0

HU

14.8

25.7

28.1

30.3

IE

27.5

49.9

49.4

60.0

IT

11.6

19.8

20.3

26.0-27.0

LT

42.6

43.8

45.4

40.0

LU

21.2

46.1

48.2

66.0

LV

18.6

32.3

35.7

34.0-36.0

MT

7.4

21.5

21.1

33.0

NL

26.5

41.4

41.1

άνω του 40.0

PL

12.5

35.3

36.9

45.0

PT

11.3

23.5

26.1

40.0

RO

8.9

18.1

20.4

26.7

SE

31.8

45.8

47.5

40.0-45.0

SI

18.5

34.8

37.9

40.0

SK

10.6

22.1

23.4

40.0

UK

29.0

43.0

45.8

:

Πηγή: Eurostat, έρευνα εργατικού δυναμικού, 2012

Διάγραμμα 2: Πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μεταξύ των ατόμων ηλικίας 30-34 ετών το 2011 και εθνικοί στόχοι στο πλαίσιο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» (%)

Αρμόδιοι επικοινωνίας:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58)

Ντίνα Αβραάμ (+32 2 295 96 67)

1 :

Σλοβενία (4,2%), Τσεχική Δημοκρατία (4,9%), Σλοβακία (5,0%), Πολωνία (5,6%), Λουξεμβούργο (6,2%), Σουηδία (6,6%), Λιθουανία (7,9%), Αυστρία (8,3%), Κάτω Χώρες (9,1%), Δανία (9,6%) και Φινλανδία (9,8%).

2 :

Ιρλανδία (49,4%), Λουξεμβούργο (48,2%), Σουηδία (47,5%), Φινλανδία (46,0%), Κύπρος (45,8%), Ηνωμένο Βασίλειο (45,8%), Λιθουανία (45,4%), Γαλλία (43,4%), Βέλγιο (42,6%), Δανία (42,2%), Κάτω Χώρες (41,1%), Ισπανία (40,6%), Εσθονία (40,3%).

Διαβάστε Περισσότερα ...
Κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου στις ευρυζωνικές υπηρεσίες η Ελλάδα
Κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου στις ευρυζωνικές υπηρεσίες η Ελλάδα

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Επιτροπή, Παπανικολάου Γεώργιος (ΕΛΚ)

Θέμα: Πορεία εξάπλωσης δικτύου γρήγορων διαδικτυακών ταχυτήτων στην ΕλλάδαΣύμφωνα με το ψηφιακό θεματολόγιο για την Ευρώπη, θα πρέπει έως το 2013 να έχει δημιουργηθεί μία ενιαία ψηφιακή αγορά που θα βασίζεται σε γρήγορες και πολύ γρήγορες ταχύτητες διαδικτύου η πρόσβαση των οποίων θα είναι εφικτή σε όλους τους ευρωπαίους πολίτες. Στην Ελλάδα, ωστόσο, παρατηρούνται καθυστερήσεις.

–    Εκτιμά η Επιτροπή ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τον στόχο που τίθεται από το ψηφιακό θεματολόγιο; Πώς αξιολογεί την πρόοδο των εργασιών του προγράμματος ΣΥΖΕΥΞΗΣ ΙΙ;–    Θεωρεί ότι ο υψηλός συντελεστής φορολόγησης που επιβάλλεται στους χρήστες – και τούτο σε αντίθεση με αυτό που ισχύσει σε άλλα κράτη μέλη – δημιουργεί πρόσθετο πρόβλημα στην επίτευξη των συγκεκριμένων στόχων;

Διαβάστε Περισσότερα ...
Ομάδα δράσης για την ελληνική νεολαία προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Στρασβούργο, 13.03.12

Περισσότερα κονδύλια για την απασχόληση των νέων από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε. ζητούν οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. κκ. Παπανικολάου και Πουπάκης

 "Σύμφωνα με την πρόταση πρωτοβουλίας της Επιτροπής για τη νεολαία, θα δημιουργηθεί για την Ελλάδα μια ομάδα δράσης, το έργο της οποίας θα συντονίζει η Γενική Γραμματεία της Επιτροπής, με σκοπό να προσδιοριστούν τα αναγκαία στοιχεία ενός σχεδίου για την απασχόληση των νέων, μεταξύ των οποίων και η βελτίωση της χρήσης των Διαρθρωτικών Ταμείων για προτεραιότητες της νεολαίας" σημειώνει ο Ευρ. Επίτροπος για θέματα Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης κ. Λ. Αντόρ έπειτα από κοινοβουλευτικό έλεγχο που άσκησαν οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. κκ. Παπανικολάου και Πουπάκης σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης της αυξανόμενης νεανικής ανεργίας στην Ελλάδα.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Δεκάδες χιλιάδες εγκληματικές πράξεις ετησίως στο διαδίκτυο Με καθυστέρηση προωθείται η ευρωπαϊκή πλατφόρμα έγκαιρης ειδοποίησης
Βρυξέλλες, 01.02.2012

"Ο αριθμός των εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο που αναφέρονται από τους πολίτες αυξάνεται σταθερά, φθάνοντας τις πολλές δεκάδες χιλιάδες ετησίως σε κάθε χώρα", υπογραμμίζει η Επίτροπος για θέματα εσωτερικών υποθέσεων, κα Σ. Μάλμστρομ έπειτα από ερώτηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου σχετικά με την πορεία διαμόρφωσης της ευρωπαϊκής πλατφόρμας ειδοποίησης, όπου οι αναφορές που υποβάλλονται από τα κράτη μέλη της ΕΕ σχετικά με παράνομο περιεχόμενο στον παγκόσμιο ιστό και άλλα εγκλήματα που συνδέονται με το Διαδίκτυο θα συγκεντρώνονται για διασταυρούμενο έλεγχο.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Στα 12,3 δις ευρώ εκτιμάται ο τζίρος των ηλεκτρονικών παιγνίων στην Ευρώπη - Αδυναμία ελέγχου της αγοράς από το υπάρχον κοινοτικό πλαίσιο -

Βρυξέλλες, 24.01.2012

Την εκτίμηση ότι τον επόμενο χρόνο ο τζίρος των ηλεκτρονικών παιγνίων στην Ευρώπη θα διπλασιαστεί σε σχέση με τον αντίστοιχο του 2008 (6,16 δις ευρώ), καθώς η συγκεκριμένη διαδικτυακή αγορά είναι η ταχύτερη αναπτυσσόμενη στην Ε.Ε. εξέφρασε ο Επίτροπος για θέματα εσωτερικής αγοράς και υπηρεσιών, κ. Μ. Μπαρνιέ σε απάντησή του προς τον ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου.Ο κ. Παπανικολάου απευθυνόμενος προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισε ότι από τους 14.823 ενεργούς ιστοτόπους για τυχερά παιχνίδια στην Ευρώπη, πλέον του 85% λειτουργούν χωρίς άδεια και έθεσε στην Επιτροπή το ζήτημα της αποτελεσματικότητας της κοινοτικής οδηγίας 2005/60/ΕΚ, κατά της νομιμοποίησης προσόδων από παράνομες δραστηριότητες στο σύνολο των κρατών μελών. Η Επιτροπή αναγνωρίζοντας τα πρακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η εφαρμογή της εν λόγω οδηγίας, σημείωσε πως σε αυτή δεν περιλαμβάνεται ασφαλές πλαίσιο για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης προσόδων από παράνομες δραστηριότητες στο διαδίκτυο, καθώς τον καιρό που συντάχθηκε, οι διαδικτυακές υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών σε απευθείας σύνδεση δεν ήταν τόσο ανεπτυγμένες όσο σήμερα.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό ΑΝΤ1 και στον δημοσιογράφο Κ. Λασκαράτο

 20.01.2012

« Τα πράγματα δυστυχώς είναι απελπιστικά για τα νέα παιδιά σήμερα. Υπάρχουν νέα παιδιά, με πτυχία, με μεταπτυχιακά, με γνώσεις ξένων γλωσσών, τα οποία έχουν όλη τη διάθεση, όλο το μεράκι να βγουν στην αγορά εργασίας, να προσφέρουν δημιουργικά και για τους εαυτούς τους, αλλά και για την ίδια τους την πατρίδα, για τον τόπο μας. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες ευκαιρίες. Οι νέοι εργάζονται σε δουλειές τελείως διαφορετικές και αναντιστοιχίες με τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντα τους. Βρίσκουν μια δουλειά για να καλύψουν τα προς το ζην τους αλλά που πολλές φορές δεν έχει σχέση με αυτό που σπούδασαν, με αυτό που ονειρεύτηκαν, με αυτό που αξίζουν και με αυτό που δικαιούνται να κάνουν .

Διαβάστε Περισσότερα ...
Απελπιστικά τα στοιχεία για την ανεργία των νέων και την τάση φυγής τους στο εξωτερικό. Σχεδόν 100 χιλιάδες ευρωπαϊκά βιογραφικά συμπληρώθηκαν το 2011 – διπλάσια από πέρυσι –

Στρασβούργο, 19.01.2011

Απελπιστικά τα στοιχεία για την ανεργία των νέων και την τάση φυγής τους στο εξωτερικό

Σχεδόν 100 χιλιάδες ευρωπαϊκά βιογραφικά συμπληρώθηκαν το 2011 – διπλάσια από πέρυσι – ενώ παραμένουν αναξιοποίητα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο

«Πρωτοφανείς διαστάσεις με απροσδιόριστες επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία και οικονομία λαμβάνει η ανεργία των νέων και η τάση φυγής τους στο εξωτερικό», αναφέρει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Γ. Παπανικολάου    σχολιάζοντας τα τελευταία στοιχεία  του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Cedefop) και της Ευρωπαϊκής Πύλης Europass αναφορικά με τον αριθμό συμπλήρωσης ευρωπαϊκών βιογραφικών από Έλληνες πολίτες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγει το Europass, το 2011 συμπληρώθηκαν διαδικτυακά 95.732 ευρωπαϊκά βιογραφικά από Έλληνες πολίτες, καθιστώντας την χώρα, αναλογικά με τον πληθυσμό της, από τις πρώτες στην Ε.Ε. στην συμπλήρωση των εν λόγω εντύπων (πίσω από την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ρουμανία). Ο αντίστοιχος αριθμός για το 2010 ανήλθε στα 53.043 και για το 2009 στα 36.269 βιογραφικά. Σημειώνεται, ότι το 67% όσων συμπλήρωσαν το ευρωπαϊκό βιογραφικό αφορά νέους χωρίς εργασία έως 35 ετών, ενώ την ίδια στιγμή περισσότεροι από τους μισούς εμφανίζονται καταρτισμένοι καθώς ομιλούν από μία έως τρεις ξένες γλώσσες (30.676 μία, 32.348 δύο και 12.939 τρεις ξένες γλώσσες). Τέλος, περίπου το 40% διαθέτει μικρή ή καθόλου εργασιακή εμπειρία (17,1% έως 2 έτη και 21,3% καθόλου).  

Διαβάστε Περισσότερα ...
Αυξητικές τάσεις παρουσιάζει η διακίνηση ναρκωτικών ουσιών μέσω διαδικτύου

Βρυξέλλες, 20.12.2011

"Η διακίνηση ναρκωτικών ουσιών μέσω του Διαδικτύου θεωρείται ότι έχει σε γενικές γραμμές αυξητικές τάσεις, καθώς πρόκειται για νέα εγκληματική συμπεριφορά", υπογραμμίζει η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα. Β. Ρέντινγκ έπειτα από σχετικό ερώτημα του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου. Σημειώνεται ότι πρόσφατη έρευνα για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποκαλύπτει ότι η συντρηπτική πλειοψηφία των Eυρωπαίων πολιτών επιλέγει το διαδίκτυο (64%) ως πηγή αναζήτησης πληροφοριών για παράνομες ουσίες, ενώ στην ίδια έρευνα προκύπτει ότι οι Έλληνες χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για την άντληση σχετικών πληροφοριών σε ποσοστό 45%.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Γ. Παπανικολάου: «Αναξιοποίητος κοινωνικός, ατομικός και οικονομικός αναπτυξιακός παράγοντας ο εθελοντισμός στην Ελλάδα σε αντίθεση με την Ευρώπη»

Βρυξέλλες, 05.12.2011

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα εθελοντισμού, ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και μέλος της επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ε.Κ. κ. Γ. Παπανικολάου δήλωσε:«Παρά το Ευρωπαϊκό έτος εθελοντισμού που ανακηρύχθηκε το 2011 με προϋπολογισμό άνω των 6 εκατομμυρίων ευρώ, το κίνημα του εθελοντισμού, αν και ενισχύεται σε Ελλάδα και Ευρώπη, εξακολουθεί να μην έχει ακόμη πλήρως ελευθερώσει την δυναμική του. Κατά μέσο όρο, μόλις 3 στους 10 Ευρωπαίους δηλώνουν ενεργοί εθελοντές, ενώ λιγότεροι από το 17% των νέων ανθρώπων συμμετέχουν σε εθελοντικές δράσεις. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των εταίρων της με μόλις 18% των πολιτών να δηλώνουν εθελοντές. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Αυστρία υπερβαίνει το 60% και στην Ολλανδία το 55%.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Erasmus για όλους: 5 εκατομμύρια άτομα θα λάβουν χρηματοδότηση από την ΕΕ
Erasmus για όλους: 5 εκατομμύρια άτομα θα λάβουν χρηματοδότηση από την ΕΕ

Έως 5 εκατομμύρια άτομα, σχεδόν διπλάσιος αριθμός απ’ ό,τι σήμερα, θα έχουν ευκαιρία για σπουδές ή κατάρτιση στο εξωτερικό με υποτροφία από το Erasmus για όλους, το νέο πρόγραμμα της ΕΕ για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό, το οποίο πρότεινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ανάμεσά τους θα βρίσκονται σχεδόν 3 εκατομμύρια φοιτητές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και μαθητές επαγγελματικής εκπαίδευσης. Οι φοιτητές μεταπτυχιακών προγραμμάτων θα μπορούν επίσης να επωφεληθούν από ένα νέο πρόγραμμα εγγυήσεων δανείων το οποίο δημιουργήθηκε μαζί με τον Όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Το πρόγραμμα Erasmus για όλους, που θα έχει επταετή διάρκεια και συνολικό προϋπολογισμό ύψους 19 δισ. ευρώ, προβλέπεται να ξεκινήσει το 2014.

Διαβάστε Περισσότερα ...