Giorgos Papanikolaou


ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018
ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ
Συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την επιχειρηματικότητα

Γ. Παπανικολάου: «Η διέξοδος από την κρίση βρίσκεται στη στήριξη των καινοτόμων επιχειρήσεων»   Στρασβούργο, 21.11.2013 Την ανάγκη να στηριχθούν οι νέες επιχειρήσεις (startups) στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του νέου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου της Ε.Ε. υπογράμμισε  ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου μιλώντας από το βήμα της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διεξάγεται στο Στρασβούργο. Συγκεκριμένα, στην κοινή συζήτηση για την ανταγωνιστικότητα και την επιχειρηματικότητα, παρουσία του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιου για θέματα βιομηχανίας και ανταγωνιστικότητας, κ. Αντόνιο Ταγιάνι, ο κ. Παπανικολάου τόνισε πως τα χαμηλά ποσοστά επιτυχίας των νεοφυών επιχειρήσεων δεν οφείλονται στις «κακές» ιδέες αλλά κυρίως στην αδυναμία εξεύρεσης πιστώσεων και κεφαλαίων. Ο Έλληνας ευρωβουλευτής κάλεσε την Επιτροπή το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να αποδεσμεύσει πόρους προς αυτήν την κατεύθυνση, ενώ υπογράμμισε τα επιχειρηματικά αντικίνητρα που δημιουργεί η ύπαρξη περίπλοκων γραφειοκρατικών διαδικασιών στα κράτη μέλη.»
Διαβάστε Περισσότερα ...
Υπερψηφίστηκε στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το νέο πρόγραμμα Erasmus+

Γιώργος Παπανικολάου: «Ενισχυμένη από σήμερα η πιο πετυχημένη Ευρωπαϊκή πολιτική για την στήριξη της απασχόλησης, της εκπαίδευσης και της κατάρτισης των νέων»

 Στρασβούργο, 19.11.2013

Εγκρίθηκε σήμερα από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, το νέο πρόγραμμα Erasmus+. Αποτελεί την συνέχεια του προγράμματος Erasmus, καθώς και του συνόλου των υποπρογραμμάτων για την κινητικότητα στην εκπαίδευση και την δια βίου μάθηση. Η νέα συμφωνία, αποτελεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική της Ε.Ε. για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό. Αυξάνει τις επιλογές των νέων, δίνοντας τους την δυνατότητα να αναπτύξουν σύγχρονες δεξιότητες, και να αποκτήσουν περισσότερες προοπτικές απασχόλησης. 

Διαβάστε Περισσότερα ...
Νέα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τα εξαφανισμένα παιδιά στην Ευρώπη

Βρυξέλλες, 07.11.2013

«Στο τελικό στάδιο εισέρχεται η προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την συγκέντρωση στοιχείων από τα κράτη μέλη αναφορικά με τα εξαφανισμένα παιδιά». Αυτό διαβεβαιώνει με γραπτή απάντησή της στον ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γιώργο Παπανικολάου, η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για θέματα δικαιοσύνης, θεμελιωδών δικαιωμάτων και ιθαγένειας κα. Βίβιαν Ρέντινγκ.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Προβληματισμός για την ανάπτυξη των ευρυζωνικών δικτύων 4G

-Απάντηση στον ευρωβουλευτή Γιώργο Παπανικολάου -

Βρυξέλλες, 26.09.2013

«Η Επιτροπή είναι προβληματισμένη για τους αργούς ρυθμούς ανάπτυξης των γρήγορων ασύρματων ευρυζωνικών δικτύων στην ΕΕ και τον χαμηλό βαθμό διείσδυσης των υπηρεσιών αυτών, καθώς μόνο η Γερμανία, η Εσθονία και η Σουηδία διαθέτουν σήμερα εκτεταμένα δίκτυα 4G. Συνολικά, πρόσβαση σε δίκτυα 4G διαθέτει μόλις το 26% των νοικοκυριών στην Ε.Ε. Στην Ελλάδα, όπως και σε πολλά άλλα κράτη μέλη, τα δίκτυα 4G ουσιαστικά δεν καλύπτουν εκτεταμένες περιοχές και τα απολαμβάνουν μόλις το 2,2% του πληθυσμού». Αυτό προκύπτει από την απάντηση της Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιας για θέματα Ψηφιακών Τεχνολογιών κα. Νέιλι Κρους έπειτα από σχετικό κοινοβουλευτικό έλεγχο του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Ενίσχυση φορέων και ιδρυμάτων για παιδιά στην Ελλάδα από το νέο Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προαναγγέλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Σημαντική απάντηση του Επιτρόπου Λάσλο Άντορ στον ευρωβουλευτή Γιώργο Παπανικολάου 

Βρυξέλλες, 17.09.2013

Στην πρόσφατη συζήτηση αναφορικά με τα χρηματοδοτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πρότυπα νηπιοτροφεία και φορείς φροντίδας παιδιών στην Ελλάδα παρενέβη ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα απασχόλησης, κοινωνικών υποθέσεων και ένταξης, κ. Λ. Άντορ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Πανηγυρική έγκριση της έκθεσης Γ. Παπανικολάου για την νεολαία από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

- Προβλέπονται νέες πολιτικές δράσεις και ενισχυμένη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων –

 Στρασβούργο, 11.09.2013

Οι ευρωβουλευτές με συντριπτική πλειοψηφία (612 υπέρ, 55 κατά και 19 αποχές) ενέκριναν σήμερα κατά τη διάρκεια της σχετικής ψηφοφορίας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διεξάγεται στο Στρασβούργο, την έκθεση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου αναφορικά με την ευρωπαϊκή στρατηγική για την νεολαία.

Η έκθεση μεταξύ άλλων εστιάζει σε μέτρα για την αντιμετώπιση της υψηλής ανεργίας των νέων, στην ανεπαρκή ή λανθασμένη αξιοποίηση των πόρων από  τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία και στην αύξηση των επενδύσεων στη γνώση, στην καινοτομία και στην επιχειρηματικότητα. Συγκεκριμένα, στην έκθεση του Έλληνα ευρωβουλευτή, συμπεριλαμβάνονται προτάσεις όπως:

Διαβάστε Περισσότερα ...
Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η ελληνική αποστολή της εκστρατείας "Freedom Drive 2013" για την προώθηση της ανεξάρτητης διαβίωσης
- Η επίσκεψη στο Ε.Κ. διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του ευρωβουλευτή Γιώργου Παπανικολάου -

Στρασβούργο, 10.09.2013    

Σε μια κατάμεστη αίθουσα στο Στρασβούργο, όπου διεξάγεται η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα μέλη της ελληνικής αποστολής, όλοι τους νέα παιδιά, (Κυμπουρόπουλος Στέλιος, Kamil Goungor, Τρικαλιώτη Αντωνία, Κοντοπίδη Μαρία, Στρατικόπουλος Ανδρέας, Λαμπάρα Ευαγγελία, Διαμαντοπούλου Μαριάννα, Λειβαδάρου Ευγενία, Πυργιώτη Αναστασία, Καραναστάσης Δημήτρης, Πολυχρονίδης Γρηγόρης) της εκστρατείας "Freedom Drive 2013" για την προώθηση της ανεξάρτητης διαβίωσης συνομίλησαν με Έλληνες ευρωβουλευτές και κατέθεσαν τις σκέψεις, τις ιδέες και τις προτάσεις τους για την στήριξη των πολιτών που αντιμετωπίζουν βαριές μορφές αναπηρίας. Η επίσκεψη διοργανώθηκε από τον ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου και στην συνάντηση παρευρέθηκαν οι ευρωβουλευτές Μ. Γιαννάκου, Ρ. Κράτσα, Γ. Κουμουτσάκος, Χρ. Παλιαδέλη, Ν. Σαλαβράκος, Γ. Σταυρακάκης, Γ. Τσουκαλάς, Ν. Χουντής και Ν. Χρυσόγελος.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Ανεξέλεγκτη η πώληση ναρκωτικών ουσιών μέσω Διαδικτύου στην Ευρωπαϊκή Ένωση
- Πρωτοβουλίες από την Επιτροπή ζητάει ο ευρωβουλευτής Γιώργος Παπανικολάου-   Βρυξέλλες, 27.08.2013, Σε παραδοχή της πλήρους αδυναμίας ελέγχου και περιορισμού της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών μέσω του Διαδικτύου, προέβη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του Ευρωβουλέυτή της Ν.Δ. κ. Γιώργου Παπανικολάου. «Πρόκειται περί σοβαρού φαινομένου, αλλά δεν υπάρχει καμία μελέτη που να εκτιμά την έκταση της διακίνησης ναρκωτικών μέσω του Διαδικτύου σε επίπεδο ΕΕ, παρά το γεγονός ότι η έκθεση „για τις αγορές ναρκωτικών της ΕΕ- στρατηγική ανάλυση“, επισημαίνει τη σοβαρότητά του», αναφέρει χαρακτηριστικά στην απάντηση της, η Επίτροπος αρμόδια για θέματα εσωτερικών υποθέσεων κα. Σεσίλια Μάλμστρομ.
Διαβάστε Περισσότερα ...
6 συν 2 δις από την Ε.Ε. για την στήριξη της απασχόλησης των νέων

Την αδυναμία πρακτικής εφαρμογής των ευρωπαϊκών αποφάσεων τόνισε στην εκπρόσωπο του Συμβουλίου ο ευρωβουλευτής Γιώργος Παπανικολάου

Βρυξέλλες, 10.07.2013

Τις πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη διάθεση 6 συν 2 (εφόσον καταστεί αναγκαίο) δις ευρώ για τη στήριξη της απασχόλησης των νέων ανέλυσε, μεταξύ άλλων, σήμερα το πρωί στην Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Λιθουανή Υπουργός - η χώρα της οποίας ασκεί την Προεδρία της Ε.Ε. - αρμόδια για θέματα νεολαίας κα. Algimanta Pabedinskiené.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Ευρ. Επιτροπή σε Γ. Παπανικολάου: Πτώση του ποσοστού γονιμότητας στην Ελλάδα

Βρυξέλλες, 26.06.2013

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το συνολικό ποσοστό γονιμότητας στην Ελλάδα ανέρχεται στις 1,42 γεννήσεις ζώντων νεογνών ανά γυναίκα, αποτελώντας το 17ο υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ, κάτω από τον μέσο όρο των 1,57 στην ΕΕ των 27. Αυτό σημειώνει ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης κ. Λ. Άντορ απαντώντας σε σχετικό κοινοβουλευτικό έλεγχο του Ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γιώργου Παπανικολάου.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Ομόφωνα υπερψηφίστηκε από την αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η έκθεση του Έλληνα ευρωβουλευτή Γιώργου Παπανικολάου για την εφαρμογή της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την νεολαία

- Προβλέπονται μέτρα για αυξημένη χρηματοδότηση και νέες πολιτικές δράσεις για τους νέους –

Βρυξέλλες, 18.06.2013

Με την ομόφωνη γνώμη όλων των πολιτικών ομάδων (28 υπέρ, 0 κατά, 0 άκυρες ψήφοι) υπερψηφίστηκε σήμερα στην Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η έκθεση για την αξιολόγηση της εφαρμογής των τριών πρώτων χρόνων της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την νεολαία κατά την τρέχουσα δεκαετία. Ο εισηγητής, ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου, έκανε λόγο για μια σημαντική πρωτοβουλία σε μία περίοδο όπου η ανεργία και η έλλειψη ευκαιριών για τους νέους βρίσκονται σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα ιδίως σε κράτη μέλη της Ε.Ε., όπως η χώρα μας, που πλήττονται από την οικονομική κρίση. «Η συγκεκριμένη έκθεση κινείται μακριά και πέρα από διαπιστώσεις αναφορικά με την κατάσταση των νέων στην Ευρώπη σήμερα. Συμπεριλαμβάνονται συγκεκριμένες προτάσεις, άμεσα αξιοποιήσιμες και υλοποιήσιμες από τα κράτη μέλη» δήλωσε ο Έλληνας ευρωβουλευτής.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Την εφαρμογή της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την νεολαία εισηγήθηκε στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Παπανικολάου

- Κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις για αυξημένη χρηματοδότηση και για νέες πολιτικές δράσεις για τους νέους -

Βρυξέλλες, 28.05.2013

Την άμεση στήριξη της νεολαίας μέσω συγκεκριμένων προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζήτησε ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου. Παρουσιάζοντας την έκθεσή του που αφορά την αξιολόγηση της εφαρμογής των τριών πρώτων χρόνων της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την νεολαία για την τρέχουσα δεκαετία στην Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Έλληνας ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι χρειάζονται περισσότερο θαρραλέες πρωτοβουλίες και καθαρές δράσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Εργαλεία υπάρχουν, χρειαζόμαστε όμως καλύτερη αξιοποίησή των υφισταμένων και δημιουργία νέων περισσότερο προσαρμοσμένων στην παρούσα περίοδο της κρίσης και της υψηλής ανεργίας», σημείωσε χαρακτηριστικά. Η έκθεση μεταξύ άλλων εστιάζει στην υψηλή ανεργία των νέων, στο γεγονός ότι οι επενδύσεις στην παιδεία στα κράτη μέλη μειώνονται, οι πόροι από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία δεν αξιοποιούνται επαρκώς και οι επενδύσεις στην γνώση, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα είναι περιορισμένες.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Tο 54,8% των νέων που εγκατέλειψαν πρόωρα το σχολείο στην Ε.Ε. είναι άνεργοι ή άεργοι

Βρυξέλλες, 28.03.2013

Σημαντικά στοιχεία που αποκαλύπτουν τη σύνδεση της πρόωρης σχολικής εγκατάλειψης και της ανεργίας παρέθεσε η Επίτροπος αρμόδια για Θέματα Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας κα. Αν. Βασιλείου απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου. Σύμφωνα με την Κύπρια Επίτροπο, στην ΕΕ, το 54,8% των νέων που εγκατέλειψαν πρόωρα το σχολείο (ηλικίας 18-24 ετών) είναι άνεργοι ή άεργοι. Το 70% από αυτούς επιθυμεί να εργαστεί. Συγκριτικά, η συνολική ανεργία στους νέους στην ΕΕ φθάνει το 21,3% (στην Ελλάδα ξεπερνά το 55%).

Διαβάστε Περισσότερα ...
Η κρίση επηρεάζει την συμμετοχή στην προσχολική εκπαίδευση στην Ελλάδα

Βρυξέλλες, 27.02.2013

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το ποσοστό συμμετοχής των παιδιών στην προσχολική εκπαίδευση (στην ηλικία των τεσσάρων ετών - δηλαδή, ένα έτος πριν εισαχθούν στην υποχρεωτική πρωτοβάθμια εκπαίδευση) είναι 73,5% για την Ελλάδα, σε σύγκριση με το 92,4% κατά μέσο όρο για την ΕΕ, σημειώνει η αρμόδια Επίτροπος για θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, πολυγλωσσίας και νεολαίας κα. Αν. Βασιλείου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Απάντηση της Ευρ. Επιτροπής για τον υποσιτισμό μαθητών

Βρυξέλλες, 13.02.2013

Με αύξηση του προϋπολογισμού για την προώθηση της κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία στα 150 εκατ. ευρώ και με παράλληλη αύξηση των ποσοστών συγχρηματοδότησης από την ΕΕ σε 75% ή 90% για ορισμένες περιοχές για την περίοδο 2014-2020 σκοπεύει να συμβάλει η Επιτροπή στην αντιμετώπιση περιστατικών υποσιτισμού μαθητών, υπογραμμίζει η Επιτροπή απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Ευρ. Επιτροπή: 747 εκ. ευρώ στην μάχη για την καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας στην Ελλάδα

Στρασβούργο, 05.02.2013

«747 εκατομμύρια ευρώ κινητοποιούνται συνολικά για δράσεις που εστιάζουν στην απασχόληση και στην επιχειρηματικότητα των νέων» σημειώνει ο Επίτροπος για θέματα Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης κ. Λ. Αντόρ απαντώντας σε σχετικό κοινοβουλευτικό έλεγχο του Ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου. Σε μια περίοδο όπου η νεανική ανεργία στην Ελλάδα ξεπερνάει το 57% καταγράφοντας το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ε.Ε., η Επιτροπή εκτιμάει ότι περίπου 180.000 νέοι Έλληνες θα επωφεληθούν άμεσα από την κινητοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Η ανεργία των νέων κοστίζει 153 δισεκατομμύρια ευρώ
Η ανεργία των νέων κοστίζει 153 δισεκατομμύρια  ευρώ
Δημοσίευμα στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος (25.01.2013) Σε έξι δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το ετήσιο οικονομικό κόστος για το ελληνικό ΑΕΠ, εξαιτίας της ανεργίας και της παραμονής των νέων της χώρα μας εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης ή κατάρτισης (ΕΑΕΚ), σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα για την χρονική περίοδο 2008-2011, είναι μεταξύ των κρατών στις οποίες το κόστος των νέων «ΕΑΕΚ», ηλικίας 15-29 ετών, εκτιμάται ότι αυξήθηκε από 1,74% σε 3,28% του ΑΕΠ, επιφέροντας τεράστιες απώλειες σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για το σύνολο της εθνικής μας οικονομίας. Για την ίδια χρονική περίοδο, τα αντίστοιχα ποσοστά στην Ε.Ε. των 27, αυξήθηκαν από 13,1% σε 15,4%, με το ετήσιο οικονομικό κόστος να αγγίζει τα 153 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα παραπάνω στοιχεία ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, έπειτα από την επίσημη απάντηση του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων, κ. Όλι Ρεν, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιώργου Παπανικολάου, ο οποίος θέλησε να πληροφορηθεί το εάν η παράμετρος της ανεργίας των 5,5 εκατομμυρίων νέων -ποσοστό που αγγίζει το 22,8%- στην ΕΕ, λαμβάνεται υπόψη στις προβλέψεις της Επιτροπής για την πορεία των εθνικών οικονομιών.  «Τα 6 δις ευρώ ισοδυναμούν με μεγάλο μέρος των μέτρων δημοσιονομικής πειθαρχίας που προβλέπονται για το 2013. Ισοδυναμούν με τον εκμηδενισμό του ελλείμματος της χώρας και την επαναφορά θετικών ρυθμών ανάπτυξης», λέει στον «Ε.Τ.» ο κ. Παπανικολάου και συνεχίζει: «Πέρα, όμως, από τους αριθμούς, αυτά τα νούμερα έχουν και μια πολύ μεγαλύτερη σημασία. Αφορούν νέους ανθρώπους, οι οποίοι στην πλέον παραγωγική τους περίοδο, παραμένουν εγκλωβισμένοι στην ανεργία, με το ποσοστό των μη απασχολούμενων στη χώρα μας, ιδιαίτερα στις ηλικίες κάτω των 25 ετών, να έχει εκτιναχθεί στο 57,6%. Είναι σαφές, λοιπόν, πως η προσπάθεια ένταξης τους στην αγορά εργασίας δεν είναι μόνο συνδεδεμένη με την ανόρθωση της οικονομίας και με την προώθηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου αλλά και με την διαφύλαξη της κοινωνικής μας συνοχής». Ο Φιλανδός Επίτροπος παραδέχτηκε πως οι νέοι που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας και δεν ακολουθούν κάποια εκπαίδευση ή κατάρτιση έχουν μεγάλο κόστος για την κοινωνία και για τον προϋπολογισμό ενός κράτους, καθώς συνολικά για την Ε.Ε. το οικονομικό κόστος των ΕΑΕΚ, ανήλθε το 2008 σε περίπου 119 δισεκατομμύρια ευρώ ή στο 1% του ΑΕΠ της ΕΕ των 26 (ΕΕ χωρίς τη Μάλτα). Μάλιστα, μεταξύ 2008 και 2011, το ποσοστό των ΕΑΕΚ στους νέους 15-29 ετών αυξήθηκε από 13,1% σε 15,4% στην ΕΕ των 27, με το ετήσιο οικονομικό κόστος να αγγίζει τα 153 δισεκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Ρεν, δύο είναι οι βασικοί παράγοντες αυτού του οικονομικού κόστους. Ο πρώτος είναι το δημοσιονομικό κόστος των 8,8 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου για κοινωνικές παροχές, όπως η ασφάλιση, και για απολεσθέντες φόρους και δεύτερον οι απώλειες σε πόρους που ανέρχονται σε 111,3 δισεκατομμύρια ευρώ από διαφυγόντα κέρδη και κόστη ευημερίας. «Γίνεται πλέον αντιληπτό ότι η ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και εξαρτώμενη από την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων. Οι πρόσφατες πρωτοβουλίες που ανακοίνωσε η κυβέρνηση αλλά και η ενεργότερη δράση της Ε.Ε., κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση και πρέπει να ενισχυθούν περαιτέρω, καθώς τα υψηλό ποσοστό ανεργίας επιφέρει όχι μόνο μεγάλες απώλειες για τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας», καταλήγει ο Έλληνας ευρωβουλευτής.
Διαβάστε Περισσότερα ...
Φορολογικές ελαφρύνσεις και επιδοτούμενες προσλήψεις για τους νέους προτείνει για την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Βρυξέλλες, 08.01.2013

Μείωση του μη μισθολογικού μέρους του κόστους εργασίας (π.χ. εισφορές κοινωνικής ασφάλισης ή φορολογικοί συντελεστές), μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης και επιδοτήσεις των προσλήψεων υπό όρους, έτσι ώστε αυτές να γίνουν φθηνότερες και να μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση, προτείνει ο Επίτροπος για θέματα απασχόλησης, κοινωνικών υποθέσεων και κοινωνικής ένταξης κ. Λ. Άντορ, απαντώντας σε ερώτημα του Ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου σχετικά με τις πολιτικές για την αντιμετώπιση της νεανικής ανεργίας στην Ελλάδα.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Συνέντευξη Γ.Παπανικολάου στον Ρ/Σ ΣΚΑΙ 100,3 Fm και στους δημοσιογράφους Δημήτρη Γιατζόγλου και Χριστίνα Βίδου

29.11.2012

Δημοσιογράφος: Πέτυχαν στις Βρυξέλλες να ξεκλειδώσουν μια χρηματοδότηση και στην χώρα μας, όπως συμβαίνει και σε άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. για την διανομή γάλακτος και φρούτων στα σχολεία, η οποία βεβαίως έχει συζητηθεί εδώ και πολύ καιρό, προφανώς υπήρχαν γραφειοκρατικά προβλήματα….θα μας τα πει ο κ. Παπανικολάου. Γεια χαρά και ευχαριστούμε πάρα πολύ για την επικοινωνία.

Γ. Παπανικολάου: Καλησπέρα. Εγώ σας ευχαριστώ.

Δημοσιογράφος: Να το πιάσουμε από την αρχή το κουβάρι. Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε σε αυτή την κίνηση και βεβαίως τι πετύχαμε;

Γ. Παπανικολάου: Αυτή είναι μια ιστορία που την παρακολουθώ πολύ καιρό. Από την Γενική Διεύθυνση για τα αγροτικά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπάρχουν εδώ και αρκετά χρόνια προγράμματα σε σχέση με το διαιτολόγιο των παιδιών και των μαθητών και τις καλές διατροφικές συνήθειες και την σωστή παροχή βιταμινών και λοιπά. Αυτή είναι η σκέψη για τα προγράμματα τα οποία υπάρχουν. Η αφετηρία για την οποία δημιουργήθηκαν. Υπάρχουν λοιπόν δύο διαφορετικά προγράμματα από την Διεύθυνση για τα αγροτικά. Το ένα αφορά φρούτα και λαχανικά και το άλλο γαλακτοκομικά προϊόντα – στην αρχή ήταν μόνο γάλα – και πλέον είναι και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, είναι τυριά και αν δει κανείς την προκήρυξη αναφέρει μέσα και για τα είδη των τυριών.

Διαβάστε Περισσότερα ...
Σημαντικά συμπεράσματα και ανακοινώσεις προκύπτουν σε εκδήλωση για την παιδεία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Βρυξέλλες, 28.11.2012

Σε μια κατάμεστη αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και με ιδιαίτερο το ενδιαφέρον και την συμμετοχή των παρευρισκομένων, πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου εκδήλωση για την παιδεία με τίτλο: «MFF, Economic crisis and Education: A challenging trialogue.

Ο Υπουργός  Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, η Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γερμανίδα Ευρωβουλευτής κα. Doris Pack, ο Αναπληρωτής - Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Παιδείας και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Xavier Prats Monné, Έλληνες και ξένοι ευρωβουλευτές, Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, αλλά και πολίτες μεταξύ των οποίων και πολλοί νέοι από πολλά κράτη μέλη τοποθετήθηκαν και αντάλλαξαν απόψεις, ιδέες και προβληματισμούς για το μέλλον της εκπαίδευσης στην Ευρώπη και την ενίσχυση των επενδύσεων στην γνώση, ως προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη, την διαφύλαξη του πολιτισμού, της δημοκρατίας και των αξιών της Ε.Ε.

Διαβάστε Περισσότερα ...