Giorgos Papanikolaou


ΠΕΜΠΤΗ 24 ΜΑΪΟΥ 2018
Άρθρα

Πώς ο "σταυρός" αναβαθμίζει τη δημοκρατία μας

Άρθρο Γ. Παπανικολάου στο news247.gr

Παρά την αναβάθμιση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη διαδικασία λήψης αποφάσεων έπειτα από την εφαρμογή της Συνθήκης της Λισαβόνας, οι Βρυξέλλες για τους περισσότερους συμπολίτες μας παραμένουν ακόμη μακριά. Φαντάζουν και σήμερα ως ένα ευρωπαϊκό κέντρο εξουσίας, με δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές παραμέτρους, με δυσνόητες και πολλές φορές βαρετές διαδικασίες.

Σε αυτό το διαπιστωμένο δημοκρατικό έλλειμμα, αν προσθέσουμε την οικονομική κρίση, τότε αμέσως αποκτάμε ένα περιβάλλον ικανό να αναπτύξει και να θρέψει τα πιο ευρωσκεπτικιστικά αν όχι ευρωφοβικά πολιτικά αισθήματα.

Οι ευρωεκλογές αποτελούσαν πάντα μια ιδανική ευκαιρία να συζητηθεί διεξοδικά, μακριά από εμμονές ή προκαταλήψεις, το τι ακριβώς διακυβεύεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και να διαψευστούν ή να επιβεβαιωθούν σκέψεις και προβληματισμοί γύρω από το ευρωπαϊκό εγχείρημα, τη διαδικασία ολοκλήρωσης και της στενότερης συνεργασίας.

Διαβάστε Περισσότερα ...
 

Η αναβάθμιση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης συνιστά αναβάθμιση της ίδιας της δημοκρατίας μας

Αθήνα, 16.07.2013

Η χώρα μας, που πασχίζει να βγει από τη χειρότερη μεταπολεμική οικονομική κρίση, έχει ανάγκη από σύγχρονους, αξιόπιστους και αποδοτικούς δημόσιους οργανισμούς. Με υπαλλήλους που θα κρίνονται και θα αξιολογούνται καθημερινά και με λειτουργία ανάλογη με εκείνη των αντίστοιχων οργανισμών σε μεγάλες χώρες του εξωτερικού. Με κανόνες που θα κατοχυρώνουν την αξιοκρατία και την ισονομία. Με όφελος για κάθε πολίτη και για τον τόπο μας συνολικά.

Η δημόσια ραδιοτηλεόραση έχει μια ξεχωριστή, μοναδική θέση από όλους τους οργανισμούς. Διαδραματίζει σημαντικό εθνικό και κοινωνικό ρόλο, για τη διατήρηση των δεσμών των αποδήμων με την πατρίδα μας και των ακριτών μας με το κεντρικό κράτος. Διαθέτει σπουδαίο οπτικοακουστικό αρχείο, που είναι στοιχείο της κληρονομιάς μας.

Διαβάστε Περισσότερα ...
 

Ο ρατσισμός δεν αντιμετωπίζεται μόνο με ένα νομοθέτημα

Δημοσίευμα στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος (26.05.2013)

Αν ο αντικαπνιστικός νόμος αρκούσε για την εξάλειψη του φαινομένου του καπνίσματος σε δημόσιο χώρο, σήμερα στη συντριπτική πλειοψηφία των καφετεριών δεν θα υπήρχαν σε κάθε τραπέζι αυτοσχέδια τασάκια. Το παράδειγμα αυτό βεβαίως δεν είναι ευθέως ανάλογο με εκείνο της εξάλειψης του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, κυρίως διότι η βαρύτητα των απειλούμενων με το καθένα συνεπειών είναι η μέρα με τη νύχτα. Ο αντικαπνιστικός νόμος, όμως, αποκαλύπτει τη φιλοσοφία πίσω από την νομοθετική πρωτοβουλία και για την καταπολέμηση του ρατσισμού, η οποία συμπυκνώνεται στο εξής σχήμα: «Υπάρχει ένα πρόβλημα; Ας νομοθετήσουμε για να λυθεί».

Διαβάστε Περισσότερα ...
 

Όχι άλλες Μανωλάδες

Άρθρο στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος (21.04.2013)

Άλλη μία φορά η ελληνική κοινωνία «πέφτει από τα σύννεφα». Άλλη μία φορά κάνουμε ότι δεν είχαμε δει και ότι δεν γνωρίζαμε. Άλλη μία φορά καταδικάζουμε ομόθυμα την συμπεριφορά των επιστατών-κομάντος και του εργοδότη–μεγαλοτσιφλικά της Μανωλάδας. Ο τύπος έχει γεμίσει από δηλώσεις, αναλύσεις, επικρίσεις. Αλήθεια, όμως, πόσοι συζητούμε για το πρόβλημα και τη λύση του χωρίς συναισθηματισμούς και υπερβολές;

Διαβάστε Περισσότερα ...
 

Συνέντευξη Γ. Παπανικολάου στον ιστότοπο KoolNews.gr

21.03.2013

Του Γιάννη Κολοκυθά

Έκανε σφάλμα το Eurogroup με την απόφασή του για την Κύπρο;

 Η εικόνα συγκεντρωμένου πλήθους, περιφρουρούμενου από αστυνομικές δυνάμεις, έξω από κλειστά τραπεζικά καταστήματα είναι κάτι που το επίπεδο ευημερίας και ο σεβασμός στο ατομικό δικαίωμα της ιδιοκτησίας δεν είχε επιτρέψει να δούμε μεταπολεμικά στην Ευρώπη. Αν σε αυτά συνυπολογίσουμε το φόβο των μικροκαταθετών και την ανασφάλεια των επενδυτών στο σύνολο της ευρωπαϊκής ηπείρου, νομίζω η απάντηση είναι προφανής.

Διαβάστε Περισσότερα ...
 


Σελίδα 1 από 10