Giorgos Papanikolaou


ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018

Συζήτηση για το πρόγραμμα της Στοκχόλμης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Γ. Παπανικολάου: Μεγάλη πρόκληση για τον χώρο ασφάλειας, ελευθερίας και δικαιοσύνης στην Ε.Ε. η άνοδος του εξτρεμισμού

Στρασβούργο, 23.05.2013

Τα προβλήματα της υλοποίησης του προγράμματος της Στοκχόλμης (2010 -2014) που αφορά στη θέσπιση χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης στην Ε.Ε. συζητήθηκαν στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρουσία της εκπροσώπου του Συμβουλίου, Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κας Creighton Lucinda (Ιρλανδία), και του Ευρωπαίου Επιτρόπου, αρμόδιου για θέματα Υγείας και Πολιτικής Καταναλωτών κ. Τόνιο Μπορτζ.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γιώργος Παπανικολάου υπογράμμισε ότι αυτό που προέχει είναι η εφαρμογή του υπάρχοντος φιλόδοξου προγράμματος της Στοκχόλμης. Παράλληλα, επέκρινε την καθυστέρηση υλοποίησής του, επιρρίπτοντας ευθύνες στα κράτη μέλη που παρά την διακηρυγμένη ρήτρα αλληλεγγύης, αυτή – σε πολλές περιπτώσεις όπως η παράνομη μετανάστευση – παραμένει μόνο σε θεωρητική βάση. Την ίδια στιγμή, τόνισε την σημασία προσαρμογής του ευρωπαϊκού προγράμματος προκειμένου να αντιμετωπιστούν νέες απειλές για την ασφάλεια και την ελευθερία στην Ε.Ε. όπως η άνοδος του εξτρεμισμού.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπανικολάου τόνισε:

«Στο ερώτημα αν χρειαζόμαστε ένα νέο πρόγραμμα νομίζω η απάντηση είναι καθαρή. Το πρόγραμμα της Στοκχόλμης ήταν και παραμένει φιλόδοξο. Ήταν και παραμένει σημαντικό να εφαρμοστεί. Και στο σημείο αυτό θέλω να συμφωνήσω με αυτά που ειπώθηκαν και από το Συμβούλιο και από την Επιτροπή, και να τονίσω ειδικά σε ό,τι αφορά την τοποθέτηση της κας Υπουργού ότι δεν αρκεί να λέμε πως οι Υπουργοί έδειξαν ικανοποίηση και προσδοκούν περισσότερα στη συνέχεια. Έχει και πολύ μεγάλη σημασία και η κριτική για όσα δεν έγιναν, για όσα καθυστέρησαν. Η κριτική για την εφαρμογή των πεπραγμένων και των αποφάσεων που λαμβάνουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σημαντικά νομοθετήματα έχουν προχωρήσει, έχουν ολοκληρωθεί. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η διαθεσμική λειτουργία σήμερα σε σχέση με εκείνη που είχαμε το 2008 είναι κατά πολύ αναβαθμισμένη.  Η συνθήκη της Λισαβόνας αλλάζει το πλαίσιο της λειτουργίας όλων μας. Σε αυτό προσαρμοζόμαστε ακόμα. Τα τρία χρόνια αυτά είχαμε πολύ σημαντικές εξελίξεις. Η συνήθης νομοθετική διαδικασία πλέον - που είναι η συναπόφαση - νομίζω λειτουργεί ολοένα και καλύτερα. Βεβαίως όμως, έχουμε και σημαντικές ελλείψεις και σημαντικά κενά, τα οποία και πρέπει να συμπληρώσουμε. Δεν είμαι βέβαιος ότι έχουμε καταλάβει την απόλυτη ανάγκη να έχουμε συμφωνία στο επόμενο διάστημα στις κοινές προκλήσεις που χρειαζόμαστε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και σε αυτό  συμφωνούν και η Επιτροπή και το Συμβούλιο και βεβαίως και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η ισορροπημένη προσέγγιση σε όλα τα θέματα είναι καθοριστική. Χρειαζόμαστε στα προσωπικά δεδομένα που επεξεργαζόμαστε τώρα (με την αναθεώρηση του ευρ. κανονισμού 2012/0011 και της ευρ. οδηγίας 2012/0010), την προστασία των δικαιωμάτων του πολίτη, ασφαλώς και το δικαίωμά του στον ιδιωτικό του χώρο. Χρειαζόμαστε όμως και ασφάλεια. Χρειαζόμαστε τα δικαιώματα στο πακέτο ασύλου, των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο. Χρειαζόμαστε όμως και καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, την περίοδο αυτή, καταγράφεται από τις ευρωπαϊκές μετρήσεις ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες νιώθουν λιγότερο ασφαλείς από ότι στο παρελθόν. Και σε αυτό ακριβώς το αίσθημα των Ευρωπαίων πολιτών έρχεται η άνοδος του εξτρεμισμού σε πολλά κράτη μέλη, ακόμα και σε εκείνα που δεν πλήττονται το ίδιο σφοδρά από την κρίση. Μια ακόμα μεγάλη πρόσκληση για την ασφάλεια και την ελευθερία. Θα πρέπει και αυτό να το δούμε. Αναφέρθηκε η κα. Υπουργός στην ρήτρα της αλληλεγγύης. Την αναφέρουμε συνέχεια την ρήτρα – χθες είχαμε και μια σχετική συζήτηση για το πρόγραμμα της εσωτερικής επανεγκατάστασης – σε πολλά ζητήματα όμως παραμένει απλώς θεωρία και δεν έχουμε προχωρήσει στην πράξη.

Φέτος,  το 2013 έχει χαρακτηριστεί  ως ευρωπαϊκό έτος για τους πολίτες της ένωσης. Είναι στο χέρι μας και στον χώρο της Ασφάλειας, της Ελευθερίας και της Δικαιοσύνης να έχουμε σε ό,τι κάνουμε στο κέντρο τον Ευρωπαίο πολίτη».