Giorgos Papanikolaou


ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018

Σημαντικά συμπεράσματα και ανακοινώσεις προκύπτουν σε εκδήλωση για την παιδεία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Βρυξέλλες, 28.11.2012

Σε μια κατάμεστη αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και με ιδιαίτερο το ενδιαφέρον και την συμμετοχή των παρευρισκομένων, πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου εκδήλωση για την παιδεία με τίτλο: «MFF, Economic crisis and Education: A challenging trialogue.

Ο Υπουργός  Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, η Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γερμανίδα Ευρωβουλευτής κα. Doris Pack, ο Αναπληρωτής - Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Παιδείας και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Xavier Prats Monné, Έλληνες και ξένοι ευρωβουλευτές, Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, αλλά και πολίτες μεταξύ των οποίων και πολλοί νέοι από πολλά κράτη μέλη τοποθετήθηκαν και αντάλλαξαν απόψεις, ιδέες και προβληματισμούς για το μέλλον της εκπαίδευσης στην Ευρώπη και την ενίσχυση των επενδύσεων στην γνώση, ως προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη, την διαφύλαξη του πολιτισμού, της δημοκρατίας και των αξιών της Ε.Ε.

Ο κ. Παπανικολάου ανοίγοντας τη συζήτηση, ανέφερε ότι οι αριθμοί στην Ευρώπη είναι ιδιαίτερα ανησυχητικοί, καθώς οι νέοι άνεργοι ξεπερνούν τα 5,5 εκατομμύρια, ενώ άνω του 20% δεν βρίσκεται ούτε στην εκπαίδευση, ούτε στην εργασία, ούτε στην κατάρτιση. Στην Ελλάδα το ποσοστό αγγίζει το 25% ενώ οι άνεργοι νέοι το 56%.  «Οι αριθμοί αυτοί έχουν επιπτώσεις έως και 200 δις στην ευρωπαϊκή οικονομία ετησίως, δηλαδή όσο περίπου το ΑΕΠ της Ελλάδας», τόνισε ο κ. Παπανικολάου. Χαρακτηρίζοντας θετική την πρόταση της Επιτροπής και του Κοινοβουλίου για αύξηση των δαπανών στην παιδεία και την έρευνα για τα έτη 2014-2020 έως και 70%, (εφόσον εγκριθεί ο προϋπολογισμός, 19 δις ευρώ θα κατευθυνθούν στην παιδεία μέσω του προγράμματος «YES Europe» και 80 δις ευρώ στην έρευνα μέσω του «Ορίζοντας 2020»),  υπογράμμισε την σημασία της αντίστοιχης αύξησης των πόρων για την παιδεία και την έρευνα προς την Ελλάδα από τα διαρθρωτικά ταμεία. Χαρακτήρισε δε σοβαρή αντίφαση το γεγονός, ότι την ίδια στιγμή που η ανεργία στην Ευρωπαϊκή Ένωση σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, η Επιτροπή ανακοινώνει πως υπάρχουν 2 εκατομμύρια κενές θέσεις. «Είναι σαφές πως οι πολιτικές παιδείας και απασχόλησης θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη και τις ανάγκες της αγοράς», τόνισε ο Έλληνας Ευρωβουλευτής.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός κ. Κ. Αρβανιτόπουλος, αφού παρουσίασε την μεταρρυθμιστική προσπάθεια που προωθεί η κυβέρνηση στον χώρο της παιδείας, ανέφερε ότι μελετάται η  δημιουργία «ομάδας τεχνικής βοήθειας» (task force), που θα αποτελείται από πέντε μέλη εμπειρογνωμόνων και ειδικών, οι οποίοι θα σπεύδουν σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, ώστε να τα συνδράμουν στον κρίσιμο τομέα της οικονομικής διαχείρισης και αξιοποίησης των πόρων τους. Ο Υπουργός ανέλυσε την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και μίλησε για  «άναρχη» ίδρυση και λειτουργία δεκάδων πανεπιστημίων και εκατοντάδων τμημάτων και σχολών σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, πολλά από τα οποία αλληλεπικαλύπτονται. Προς τον εξορθολογισμό τους θα συνεισφέρει το πρόγραμμα «Αθηνά», με καταργήσεις, συγχωνεύσεις και μετονομασίες σχολών. Ο κ. Αρβανιτόπουλος ανακοίνωσε επιπλέον, ότι θα περιληφθεί τροπολογία σε νομοσχέδιο, με την οποία θα επιτρέπονται κατ΄ εξαίρεση για την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά, οι μετεγγραφές παιδιών, οικογενειών με οικονομικά προβλήματα και δύο παιδιά φοιτητές, σε ΑΕΙ, μακριά από την οικογενειακή εστία. Έθεσε δε ως οικονομική προϋπόθεση για να γίνει δεκτή η μετεγγραφή, να έχει κάθε μέλος της οικογένειας εισόδημα έως 7.000 ευρώ ετησίως. Παράλληλα  ανακοίνωσε ότι στους αμέσως επόμενους μήνες θα αρχίσουν να διανέμονται στους μαθητές όλων των σχολείων της χώρας, φρούτα και γάλα, στο πλαίσιο υλοποίησης δύο προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με τη συνεργασία  των υπουργείων Παιδείας και Ανάπτυξης και τη συμβολή του Ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κα. Doris Pack, υπογράμμισε την σημασία και τον συμβολισμό των καλών πρακτικών που εφαρμόζονται σε άλλα κράτη, τις οποίες άλλωστε χαρακτήρισε ως «παραδείγματα προς μίμηση για την Ευρώπη. «Δεν καταλαβαίνω γιατί η Ευρώπη να μην διαθέτει την δική της Silicon Valley», ανέφερε χαρακτηριστικά. Κάνοντας μνεία στο ζήτημα της νεανικής ανεργίας, επεσήμανε πως στην χώρα της, την Γερμανία, οι περισσότερες θέσεις εργασίας δεν προκύπτουν από τις μεγάλες εταιρείες, αλλά από μικρομεσαίες και οικογενειακού τύπου επιχειρήσεις και ως εκ τούτου εκεί θα πρέπει να στραφούν οι επενδύσεις του νέου προϋπολογισμού της Ε.Ε.  Παράλληλα, αναφερόμενη σε πρακτικές από την χώρα της, τόνισε ότι τόσο η Γερμανία, όσο και η Αυστρία, αλλά και η Ολλανδία έχουν διττό σύστημα στην επαγγελματική εκπαίδευση, τα αποτελέσματα του οποίου είναι πολύ σημαντικά, ενώ διευκρίνισε ότι οι αποφάσεις στην Ε.Ε. για τα θέματα της παιδείας πρέπει να υιοθετηθούν γρήγορα ώστε, το 2014 να μπορέσουν να εφαρμοστούν πλήρως.

Από την άλλη πλευρά τέλος, ο Αναπληρωτής - Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Παιδείας και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Xavier Prats Monné, στάθηκε στην σημασία της απορροφητικότητας των προγραμμάτων για την παιδεία και την κατάρτιση εκφράζοντας την απογοήτευση του για το μειωμένο ποσοστό της στον τρέχον προϋπολογισμό της Ε.Ε. «Ελπίζω η γενναία αύξηση που προτείνεται για τα έτη 2014-2020 να συνοδεύεται και από καλύτερα ποσοστά απορρόφησης από τα κράτη μέλη», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ εξέφρασε τον θαυμασμό τους προς τους Έλληνες επιστήμονες που διαπρέπουν σε αυτή την δύσκολη περίοδο, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι οι Ελληνίδες σημειώνουν τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη στον τομέα των θετικών επιστημών.